Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Bitcoin σκαρφάλωσε στα υψηλά έτους

Μετά από έξι μήνες συσσώρευσης, το Bitcoin ξεκίνησε προ διμήνου την ανοδική του πορεία. Πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο οι ενεργές διευθύνσεις. Μικρή πτώση σήμερα για τα υπόλοπα κρυπτονομίσματα.

Γιατί το Bitcoin σκαρφάλωσε στα υψηλά έτους
  • Του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από την επίσημη είσοδο του Facebook στον χώρο των crypto απέσπασαν την προσοχή μας και πέρασε στα ψιλά η κατάκτηση του νέων υψηλών έτους για την τιμή του Bitcoin. Μετά από ένα εξάμηνο συσσώρευσης στα χαμηλά, ξεκίνησε τον Απρίλιο την ανοδική του διαδρομή. Από τότε έχει διπλασιαστεί η αξία του, με μια ορμή που δεν φαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστον- να έχει διάθεση να ανακοπεί.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα, όποτε είχαμε τα τελευταία 2 χρόνια έντονα ανοδική εβδομάδα, αμέσως μετά από μια έντονα πτωτική, ακολουθούσε σημαντική αύξηση των τιμών. Εννοείται ότι αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά, όμως έχουμε μια ένδειξη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

 

Αν θελήσουμε να το δούμε συμπερασματικά, η υποχώρηση της τιμής του Bitcoin αποδείχθηκε συγκυριακή. Κάποια περίοδο μάλιστα βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από το κόστος παραγωγής. Η καθοριστική στιγμή της αλλαγής της ψυχολογικής διάθεσης προς το… αισιόδοξο ήταν όταν ξεπέρασε και πάλι τις 6.000 δολάρια. Σηματοδότησε ότι έχει αφήσει τη φάση των «αρκούδων» και εισήλθε στη φάση των «ταύρων». Όταν είμαστε σε bull market, οι αρνητικές ειδήσεις δεν έχουν σοβαρό ή ακόμα και μηδενικό αντίκτυπο στις τιμές. Αντίθετα, οι θετικές εξελίξεις ή ακόμα και η ανυπαρξία νέων, τις ωθούν προς τα πάνω.

Η πορεία του Bitcoin προς τη νέα κορυφή δεν έγινε τυχαία. Η σιγουριά για την είσοδο των μεγάλων θεσμικών της Wall Street ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Το ορατό κομμάτι που φαινόταν σε όσους το βλέπανε από απόσταση. Όσοι ασχολούνταν όμως συστηματικά με τον χώρο των crypto, γνώριζαν πως υπήρχε βάθος. Γνώριζαν πως όχι μόνο δεν έσβησε το Bitcoin και η παρέα του, αλλά χτίζονταν οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική επαναφορά τους.

Οι υπόλοιποι κοίταζαν τα χαιρέκακα μηνύματα για σκάσιμο της φούσκας και την τιμή των κρυπτονομισμάτων να καταρρέει. Αγνοούσαν πως πολλές εταιρείες πίσω από τα κρυπτονομίσματα δεν το είχαν βάλει κάτω. Συνέχιζαν στο παρασκήνιο την εντατική προετοιμασία τους. Να κάνουν ανταγωνιστικές τις εφαρμογές τους, να βρίσκουν νέα συναρπαστικά projects με πρωτοποριακές λύσεις. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πως δεν ασχολούνταν στον χώρο μόνο προγραμματιστές και startuppers. Ότι χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έπαψαν να βλέπουν το blockchain σαν κάτι εξωτικό και είχαν αρχίσει να επενδύουν πάνω του.

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που συνηγορούν πως η αισιοδοξία δεν είναι χωρίς βάσεις. Πρώτα από όλα, είναι το Hash Rate του Bitcoin. Όπως φαίνεται καθαρά στο παρακάτω διάγραμμα, δεν είναι απλά σε υψηλό έτους αλλά στο υψηλό όλων των εποχών. Όταν λέμε Hash Rate του δικτύου Bitcoin, αναφερόμαστε στο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου. Στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Όσο περισσότεροι είναι, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο Bitcoin.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι το Bitcoin είναι πιο ασφαλές από ποτέ. Και να σκεφτεί κανείς πως ουδέποτε μέχρι τώρα έχει παραβιαστεί στα 10 χρόνια της λειτουργίας του, ούτε έχει διακοπεί ποτέ. Δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Όχι μόνο δεν κλείνει για διακοπές, αλλά ούτε για συντήρηση.

Άλλο ένα αξιοπρόσεκτο στατιστικό στοιχείο είναι οι ενεργές διευθύνσεις (active addresses). Σε καθαρά ανοδική τάση, πλησιάζουν πάλι κοντά στο 1 εκατομμύριο, όσες ήταν και το 2017. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να το εκλάβουμε ως θετικό στοιχείο, καθώς φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κατέχουν Bitcoin, άρα η διεισδυτικότητά του στην κοινωνία έχει ανέβει.

Ωστόσο, όπως έχουμε πει,  ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει ιδιαιτερότητες. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Μπορεί κάποιος που έχει πολλά Bitcoin, να τα έχει σπάσει σε αρκετούς λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο οι λογαριασμοί αυξάνονται, αλλά όχι αναγκαστικά και οι άνθρωποι που τα κατέχουν. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί σίγουρα μια καλή ένδειξη.

Η αγορά σήμερα

Σχετική άπνοια επικρατεί στην αγορά των crypto. Αν εξαιρέσεις το Bitcoin, που διαπραγματεύεται στις 9.241 δολάρια με μια μικρή άνοδο της τάξης του 1,09%, αλλά και το Binance Coin, όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν μια μικρή πτώση.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v