Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κόστος μιας μπλούζας και η επόμενη κρίση

Οι κίνδυνοι από το φθηνό χρήμα που κυκλοφορεί στην παγκόσμια οικονομία και η επικίνδυνη τακτική της μετάθεσης του προβλήματος στο μέλλον. Ποιος θα μπορούσε δυνητικά να είναι ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων.

Το κόστος μιας μπλούζας και η επόμενη κρίση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Παρά το τερατώδες χρέος και το αντίστοιχα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, η ανεργία είναι σε ιστορικό χαμηλό στις ΗΠΑ. Είναι λογικό; Είναι. Με τόσο φτηνά δάνεια, γιατί να μη δανειστεί κάποιος για να δοκιμάσει να επεκτείνει την επιχείρησή του; Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο κόλπο, με το οποίο κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες κλωτσάνε το τενεκεδάκι εκβιάζοντας την ανάπτυξη.

Όμως, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο «όμως». Αν ξεκολλήσουν τα επιτόκια από το μηδέν ή το εντελώς αφύσικο αρνητικό επιτόκιο, τότε οι περισσότεροι από αυτούς που δυσκολεύονται ή βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, θα δεχτούν τη χαριστική βολή. Η μεταφορά του προβλήματος στο μέλλον, το καθιστά πολύ πιο μεγεθυμένο και πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

Θυμίζουμε πως η καύσιμη ύλη που εκτόξευσε τα ενυπόθηκα δάνεια στα ύψη, με αποτέλεσμα την άσχημη προσγείωση του 2008, ήταν τα πολύ χαμηλά επιτόκια των πρώτων χρόνων. Αγόραζες σπίτι με το τυράκι της περιόδου χάριτος και όταν περνούσαν 1-2 χρόνια και έβλεπες πως οι δόσεις σού ροκανίζανε τον μισθό και δεν είχες για να ζήσεις, δεν ήθελε και πολλή σκέψη. Άφηνες το δάνειο απλήρωτο.

Ως κυρίαρχο σύμπτωμα της εποχής θεωρούνται τα τεράστια κρατικά χρέη, με αποτέλεσμα να έχουν υποτιμηθεί οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων.

Μπορείτε να φανταστείτε τον παρακάτω διάλογο να διεξάγεται σε ένα μαγαζί μεταξύ πωλητή και πελάτη;

-Καλημέρα σας.

-Καλημέρα σας.

-Θα ήθελα παρακαλώ αυτή την μπλούζα. Πόσο κάνει;

-Έξοχη επιλογή. Είναι και σε προσφορά. Θα σας τη δώσουμε σε τιμή κόστους, μόνο 100.000 δολάρια.

-100.000 δολάρια για μία μπλούζα; Πώς είναι δυνατόν να κάνει 100.000; Και μάλιστα να ισχυρίζεστε πως τη δίνετε σε τιμή κόστους;

-Τόσο μας στοιχίζει.

-Με κοροϊδεύετε; Πώς γίνεται να στοιχίζει τόσο; Πόσο ακριβές είναι οι κλωστές, το ύφασμα;

-Δεν είναι τόσο το ύφασμα που κοστίζει, όσο η τράπεζα.

-Τι σχέση έχει η τράπεζα;

-Δυστυχώς η επιχείρηση δεν πήγε και τόσο καλά, δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Αυτό προκάλεσε ζημιά στο τραπεζικό ίδρυμα και επειδή είναι too big to fail, θα πρέπει να συνεισφέρετε όλοι εσείς. Ξεκινάμε από τους μετόχους, τους πελάτες και τους συνεργάτες του καταστήματος. Κατόπιν θα πιάσουμε τους φορολογούμενους.

-Δηλαδή δεν πληρώνω το μπλουζάκι, πληρώνω τις αστοχίες της τράπεζας.

-Μην το βλέπετε έτσι. Σκεφτείτε πως δεν θα μπορούσατε να πάρετε την μπλούζα, αν η επιχείρηση δεν είχε πάρει δάνειο.

-Ωραία λοιπόν, τότε δεν θα πάρω την μπλούζα.

-Δεν τη θέλετε πια;

-Τη θέλω αλλά δεν θέλω να πληρώσω τόσα πολλά.

-Τότε θα πληρώσετε 120.000 δολάρια.

-Επειδή δεν θέλω την μπλούζα θα πληρώσω 120.000;

-Αν δεν πάρετε την μπλούζα, οι πωλήσεις της επιχείρησης θα πέσουν, άρα η τράπεζα θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερες ζημιές. Εξαιτίας σας, που δεν αγοράσατε την μπλούζα.

Υπερβολικό; Όχι και τόσο. Η επόμενη κρίση στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεκινήσει από τα εταιρικά χρέη. Χονδρικά υπάρχουν δύο κατηγορίες ομολόγων - χρεών. Αυτά που είναι καταταγμένα σε κάποια βαθμίδα ανάλογα το πόσο αξιόπιστα είναι, και τα «σκουπίδια». Το πρόβλημα είναι πως σχεδόν το 50% των εταιρικών δανείων βρίσκεται στο όριο. Ποιο όριο; Στο να πέσουν κατηγορία και να χαρακτηριστούν «σκουπίδια». Αν υποβιβαστεί η πιστοληπτική τους αξιολόγηση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα μεγάλα funds δεν επιτρέπεται να επενδύουν πάνω τους, αλλά αν τα έχουν στην κατοχή τους, θα πρέπει να τα πουλήσουν. Σε μεγάλη κλίμακα, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων στην αγορά ομολόγων. Ένα κανονικό τσουνάμι.

Γιατί δεν έχει φανεί ακόμα το πρόβλημα; Επειδή σημαντικό μέρος των εύκολων δανείων κατευθύνεται σε αναχρηματοδότηση παλαιοτέρων. Αυτό επιτρέπει σε επιχειρήσεις που έχουν αποτύχει, αν και καταδικασμένες, να συνεχίζουν να λειτουργούν. Σαν τα ζόμπι εξακολουθούν να περπατούν, μετατρέποντας το περιβάλλον δίπλα τους σε τοξικό, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Ως πότε όμως;

Τα δάνεια είναι καλά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Τι εννοούμε σωστά; Εννοούμε αποδοτικά. Να πάρεις δανεικά για να τα επενδύσεις σε ένα μηχάνημα που θα σου ανεβάσει την παραγωγικότητα, ώστε τα προϊόντα σου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Εσύ θα επιτύχεις κέρδη που δεν θα είχες, αν δεν είχες πάρει το μηχάνημα, και η τράπεζα θα κερδίσει από τους τόκους. Αντίθετα, αν τα τοποθετήσεις αντιπαραγωγικά, θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή του δανείου. Basics, θα πείτε. Ναι, αλλά να που δεν εφαρμόζεται στην πράξη με τόσο φανατισμό.

Πού κολλάει το Bitcoin σε όλα αυτά; Για πολλούς, αυτή τη στιγμή αποτελεί την καλύτερη επιλογή εκτός συμβατικού νομισματικού συστήματος. Αγοράζοντας 1% ή 2% του χαρτοφυλακίου σας, είναι σαν να πληρώνεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο για περίπτωση ατυχήματος.

Δεν θα συμβεί αναγκαστικά κάτι κακό. Μην υποτιμάτε ποτέ την ανθρώπινη επινόηση και τη θέληση για ευημερία. Επανειλημμένα έχουν ανατρέψει τις δυσοίωνες συνθήκες, σε βάρος των προγνωστικών. Αν αποτελεί καλή ιδέα να αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια ως υπερβολικά, θεωρώντας πως οι αρχές πράττουν με σοφία, είναι μια απόφαση που καλείται να πάρει ο καθένας μόνος του.

Η αγορά σήμερα

Το πιο καθαρό ημερήσιο διάγραμμα τον δείκτη της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Η αγορά δείχνει να κρατάει καθώς βρίσκεται επάνω από τη λευκή γραμμή του καναλιού. Όσο παραμένει εκεί, εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v