Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Garry Kasparov υποστηρικτής του Bitcoin

Γιατί ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών τάσσεται υπέρ του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. Οι ανεύθυνες κυβερνήσεις, οι ασταθείς αγορές και η προστασία του Bitcoin.

Ο Garry Kasparov υποστηρικτής του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Λένε πως το trading είναι τζόγος. Είναι, όσο και το τάβλι. Απαιτεί και τεχνική και τύχη. Σωστά! Όσον αφορά όμως την αποκρυπτογράφηση και την πρόβλεψη οικονομικών δεδομένων, χρειάζεται αναλυτική σκέψη. Τις ιδιότητες του σκακιστή, που βλέπει πολλές κινήσεις μπροστά.

Ποιος θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών; Αναμφισβήτητα ο Garry Kasparov. Πού τον θυμηθήκαμε; Τον παρακολουθήσαμε σε μια συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα (https://www.youtube.com/watch?v=S9VCaigHhU0), με θέμα το Blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία όχι μόνο αναφέρθηκε στο Bitcoin αλλά τάχθηκε υπέρ του. Ο Kasparov εμφανίστηκε να γνωρίζει απόλυτα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών, όπως και τους προβληματισμούς των πιο επιφυλακτικών.

Αυτό που με προσέλκυσε στο Bitcoin, αναφέρει ο Kasparov, είναι το μαγικό νούμερο 21 εκατομμύρια. Γνωρίζω πως τα μαθηματικά με προστατεύουν. Οι κυβερνήσεις μπορούν να τυπώσουν ανεξέλεγκτα όσα τρισεκατομμύρια δολάρια θέλουν. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Γνωρίζω ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε χάος, αν αρνηθούμε το δικαίωμα του κράτους να ελέγχει τη χρηματοοικονομική πλευρά των πραγμάτων. Όμως έχουμε ήδη διολισθήσει στο χάος, επειδή οι κυβερνήσεις φέρονται ανεύθυνα.

Έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρήματα και το 85% καταλήγει στα χρηματιστήρια. Δεν βρίσκουν τρόπο να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Τρομπάρουν τα χρηματιστήρια δημιουργώντας άλλη μια φούσκα. Δεν νιώθω προστατευμένος, σε αντίθεση με το Bitcoin, όπου μπορεί να γνωρίζει ο απλός άνθρωπος τι συμβαίνει.

Σας θυμίζουν κάτι τα λόγια του Garry; Καλά το καταλάβατε. Τα ίδια ακριβώς αναφέρουμε κι εμείς τόσο καιρό. Όταν τα μαθηματικά ισχυρίζονται κάτι, ενώ η εμπειρική πεποίθηση ή η πίστη θεωρεί κάτι άλλο για σωστό, αυτά που δεν κάνουν λάθος είναι τα μαθηματικά. Όσο να 'ναι, όμως, έχει άλλη… γλύκα να τα ακούς από ολόκληρο Garry Kasparov. Τον αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο πρωταθλητή επί δεκαετίες.

Δεν είναι μόνο αυτός όμως που εκφράστηκε θετικά για το Bitcoin. Είναι και ένας… ανταγωνιστής του. Ποιος; Ο Dan Schulman, ο CEO της Paypal. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Fortune (https://fortune.com/2019/11/20/paypal-ceo-dan-schulman-libra/). Το κυρίως θέμα της συνέντευξης ήταν οι λόγοι της αποχώρησής του από το Libra, αλλά δεν θα σταθούμε εκεί. Τους λόγους τούς έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο euro2day. Δεν μας αναφέρει κάτι καινούργιο. Το ενδιαφέρον ήταν όταν τον ρώτησαν αν κατέχει κρυπτονομίσματα. Ναι, απάντησε. Έχω Bitcoin. Μόνο Bitcoin; ήταν η επόμενη ερώτηση. Μόνο, απάντησε ο Schulman.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τον Kasparov και τον CEO της Paypal άσχετους; Χαζούς; Ασφαλώς όχι, εκτός αν είναι ο ίδιος χαζός. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς παγκοσμίως, που να διαθέτουν την αναλυτική σκέψη του Kasparov; Τις γνώσεις και τη διορατικότητα πάνω στο ηλεκτρονικό χρήμα του Schulman;

Από την άλλη, μπορούν να κάνουν λάθος αυτές οι δύο προσωπικότητες; Ασφαλώς. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι αλάνθαστοι. «Ουδείς άσφαλτος», όπως είχε πει πολύ σωστά η Λαίδη Άντζελα. Το θέμα είναι όμως πως αν αυτοί έχουν πειστεί, πόσο συνετό είναι να το απορρίψετε εσείς, χωρίς καν να το εξετάσετε;

Αφήσαμε για το τέλος μια διασκεδαστική είδηση. Στην τηλεοπτική σειρά «The Kominsky Method», στο πρώτο επεισόδιο, ένας φοιτητής υποκριτικής πηγαίνει στον δάσκαλό του (Michael Douglas) ενθουσιασμένος για να του αναφέρει πως κέρδισε ένα ρόλο σε ένα διαφημιστικό. Και όχι μόνο αυτό. Του δήλωσε ότι τα χρήματα που θα κερδίσει θα τα επενδύσει σε Bitcoin. Το χρήμα του μέλλοντος, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε. Για κοίτα κάτι πράγματα… 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v