Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκιές» στην ανοδική κίνηση του bitcoin

Γιατί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 10.000 δολάρια. Τι καθορίζει την άνοδο και την πτώση στην τιμή του. Πώς επηρεάζει τις τοποθετήσεις σε Βitcoin το... χάσμα των γενεών.

«Σκιές» στην ανοδική κίνηση του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η χθεσινή πτώση του Bitcoin κατά 900 δολάρια, από τις 10.200 στις 9.300, παρόλο που ανάκτησε μέρος των απωλειών αμέσως, έθεσε σε αμφισβήτηση τη συνέχεια της ανοδικής τάσης. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, έσπασε καθαρά το κανάλι με τις πορτοκαλί παράλληλες γραμμές. Η στήριξη (πράσινη οριζόντια γραμμή) λειτούργησε σαν μαξιλαράκι ασφαλείας, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται η τιμή του Bitcoin γύρω στις 9.600 δολάρια τις τελευταίες ώρες. Αν διασπαστεί προς τα κάτω, η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 9.200 δολάρια.

Όπως ήταν φυσικό, ανάλογες διορθώσεις είχαμε και στα altcoins. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένος λόγος γι' αυτή την ξαφνική διόρθωση. Κατά μία εκδοχή, θα μπορούσε να σχετίζεται με την απρογραμμάτιστη συντήρηση του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στην αγορά των crypto.

Ωστόσο το Binance έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό με μια ανακοίνωσή του. Διαβεβαίωσε πως λειτουργεί κανονικά και πως όλα τα κεφάλαια των πελατών του είναι ασφαλή.

Η πιο πειστική εξήγηση είναι πως δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά μια από τις συνηθισμένες κατά καιρούς απότομες κινήσεις του Bitcoin. Η άνοδος που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι σημαντική, οπότε είναι αναμενόμενο να υπάρξουν απόπειρες κατοχύρωσης των κερδών. Από την αρχή του έτους, η άνοδος του Bitcoin είχε ξεπεράσει το 50%, ενώ σε άλλα κρυπτονομίσματα το ποσοστό αύξησης της αξίας τους ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα, στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα βλέπουμε το Monero (XMR) σε ζευγάρι με το ευρώ, το οποίο «προσγειώθηκε» ακριβώς πάνω στη γραμμή τάσης. Αν τυχόν τη διασπάσει, οι πράσινες οριζόντιες γραμμές αποτελούν πιθανά επίπεδα στήριξης. Το Monero, από την αρχή του χρόνου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε να κερδίζει 125%.

Τι καθορίζει την άνοδο και την πτώση της τιμής του Bitcoin

Η πορεία της αγοράς των crypto, όπως κάθε άλλης αγοράς, εξαρτάται από δύο μεταβλητές: τις εισροές και τις εκροές χρήματος. Ας εξετάσουμε στο Bitcoin αυτές τις δύο παραμέτρους, ξεκινώντας από την επίδραση του επικείμενου halving τον Μάιο. Τι σημαίνει halving; Ότι η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων είναι προγραμματισμένη να μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε περίπου 4 χρόνια. Αυτό πρακτικά έχει δύο επιπτώσεις:

Η πρώτη είναι πως μειώνεται η πίεση από τους πωλητές. Εδώ και 4 χρόνια δημιουργούνται 1.800 νέα Bitcoin κάθε ημέρα, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους διατίθενται προς πώληση. Αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα 1.800 Bitcoin μάς κάνουν περίπου 15-20 εκατομμύρια δολάρια που βγαίνουν στην αγορά προς πώληση κάθε ημέρα. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εισρέουν καθημερινά στην αγορά νέα, ολόφρεσκα, 15-20 εκατομμύρια δολάρια, μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του Bitcoin ούτε σεντ.

Η δεύτερη αφορά στη σπανιότητα. Ο ρυθμός πληθωρισμού μετά το halving του Μάη θα μειωθεί στο κρίσιμο 1,8% επί της υφιστάμενης ποσότητας. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Θα είναι σχεδόν ίδιο με την αντίστοιχη αύξηση του ετήσιου ρυθμού προσφοράς του χρυσού, η οποία είναι 1,6%! Με άλλα λόγια, για την τετραετία που έρχεται, θα είναι τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός, ενώ την επόμενη, ακόμα πιο σπάνιο.

Ένας άλλος λόγος που δυσκολεύεται να περάσει τις 10.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin είναι πως όποτε ξεπερνάει αυτό το όριο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πουλάνε οι διευθύνσεις που σχετίζονται με την πυραμίδα του Plus Token. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, έχουν μαζέψει πολλά Bitcoin και τα Ethereum, τα οποία όμως αρχίζουν και τελειώνουν.

Όσον αφορά τη ζήτηση, βασική παράμετρος είναι εκείνη των θεσμικών που εισέρχονται σιγά σιγά στον χώρο. Το Bitcoin ανάτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Μέχρι τώρα, οι μεγάλοι παίκτες ήταν αυτοί που είχαν το πλεονέκτημα. Αυτοί που αγόραζαν ψηλά ήταν η «μαρίδα», όμως τώρα οι ρόλοι έχουν αναστραφεί. Για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street θα αναγκαστούν να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στη φιλοσοφία του Bitcoin.

Τέλος, ως σημαντικό παράγοντα θα πρέπει να αναφέρουμε το χάσμα των γενεών. Τα crypto αποτελούν ένα περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι νεότεροι, καθώς νιώθουν περισσότερη οικειότητα μαζί του. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν το καταλαβαίνουν ή δεν μπαίνουν εύκολα στον κόπο να αντιληφθούν τη φιλοσοφία και τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του.

Μια έρευνα της Intervista που διεξήχθη στην Ελβετία σε 1.500 άτομα, κατά παραγγελία της Migros Bank, δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των Ελβετών. Το 7% των αποταμιευτών ηλικίας 18 έως 55 ετών κατέχουν κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό τους. Το ποσοστό όμως διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία.

Στη νεότερη ομάδα των ερωτηθέντων (μεταξύ 18 και 29 ετών), το 13% δήλωσε ότι τα crypto θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά γι' αυτούς στο μέλλον. Στους άνω των 55 ετών, μόνο το 0,5% δήλωσε ότι πιστεύει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Ωστόσο νομοτελειακά, είναι θέμα χρόνου ο πλούτος που τώρα είναι συγκεντρωμένος κατά κανόνα στους πιο ηλικιωμένους, να περάσει στους νεότερους.

Συνεπώς, αν ανήκετε στην κατηγορία των «άνω των 55» και αμφισβητήσετε την αξιοπιστία ή την προοπτική του Bitcoin σε νεότερους, μην απορήσετε αν σας κοιτάξουν υποτιμητικά και σας απαντήσουν «OK boomer»*.

*Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το «OK Boomer» είναι μια ατάκα και διαδικτυακό μιμίδιο που κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων ατόμων κατά τη διάρκεια του 2019, χρησιμοποιείται για την απόρριψη ή διακωμώδηση της συμπεριφοράς που στερεοτυπικά αποδίδεται στη γενιά baby boomer. Μια συμπεριφορά η οποία από πολλούς θεωρείται απαρχαιωμένη.

Σεμινάρια

Επειδή δεν έμεινε καμία κενή θέση για τον Φεβρουάριο, για να εξυπηρετήσουμε τους ενδιαφερόμενους, προγραμματίσαμε ένα ακόμα σεμινάριο για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Επίσης έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα του Μαρτίου.

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του Εuro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v