Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι το Bitcoin η… ντροπή του Blockchain;

Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι το κρυπτονόμισμα είναι μια «κακή εφαρμογή» και τα αντεπιχειρήματα. Η σημασία της εμπιστοσύνης και η αξιοπιστία. Κρίσιμη μάχη στη ζώνη των 9.600 δολαρίων.

Είναι το Bitcoin η… ντροπή του Blockchain;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η τεχνολογία του blockchain είναι χρήσιμη. Είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που θα βοηθήσει τη ζωή μας, όμως το Bitcoin είναι μια κακή εφαρμογή του. Είναι για παράνομους, τζογαδόρους, ανθρώπους που θέλουν να πραγματοποιήσουν ύποπτες συναλλαγές στο «dark web».

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτό το επιχείρημα! Πρόκειται για τον πιο ασφαλή τρόπο να αντιληφθείς πως όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις ορολογίες είναι ημιμαθείς. Αγνοούν το θέμα για το οποίο μιλάνε. Απλά παπαγαλίζουν κάτι που έχουν ακούσει. Ρωτήστε τους, ποιες από τις λειτουργίες ή τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του blockchain που χρησιμοποιεί το bitcoin είναι προβληματικά. Θα γελάσετε με την αμηχανία τους.

Κυρίως συμβαίνει το αντίθετο. Το blockchain χρησιμοποιείται σε ένα σωρό εφαρμογές που στην πραγματικότητα είναι άχρηστες ή απλά δεν δουλεύουν. Αντίθετα, το Βitcoin έχει αποδείξει πως πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εφαρμογή. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς πίσω από το δίκτυο του Bitcoin είναι το proof of work. Δημιουργεί έναν ανταγωνισμό σε όποιον συμμετέχει στην ασφάλεια του δικτύου, με τον νικητή να αμείβεται σε Βitcoin. Συνεπώς, εκείνη τη στιγμή της ανταμοιβής, το Βitcoin δεν είναι μόνο ένα όχημα μεταφοράς αξίας. Είναι η βάση του μηχανισμού ασφαλείας του blockchain, η οποία εξασφαλίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συμμετέχοντες είναι ανώνυμοι και άγνωστοι μεταξύ τους, και άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, θα φέρονται έντιμα και με υπευθυνότητα. Ότι θα ακολουθούν τους κανόνες του πρωτοκόλλου.

Πώς τους αναγνωρίζει το δίκτυο; Από τη βεβαίωση ότι έχουν καταναλώσει ενέργεια. Σε αντάλλαγμα ίσως ανταμειφθούν σε Βitcoin, εκτός αν προσπαθήσουν να εξαπατήσουν. Αυτός ο ανταγωνισμός, αυτή η θεωρία παιγνίων, είναι το θεμέλιο της ασφάλειας του Bitcoin.

Εδώ είναι και το πρόβλημα. Αν αφαιρέσεις την ανταμοιβή, το σύστημα που αμείβει τους συμμετέχοντες, τότε αφαιρείς το κίνητρο. Όχι να συμμετέχουν, αλλά να θέλουν να διασφαλίσουν πως κανείς δεν θα κλέβει. Ή ακόμα πως δεν θα τροφοδοτεί με αδιάβλητο τρόπο το σύστημα, είτε από δόλο, είτε κατά λάθος, με εσφαλμένα δεδομένα.

Τελικά, δεν θα υπάρχει ασφάλεια. Το blockchain χρησιμοποιεί το νόμισμα, οποιοδήποτε νόμισμα, ως μηχανισμό ασφαλείας. Αν αφαιρέσεις την αμοιβή με το νόμισμα, πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει τρόπος αποφυγής των δόλιων παρεμβολών. Ποιος; Ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Το μεγαλύτερο, το εντυπωσιακότερο επίτευγμα του Βitcoin, είναι πως κατάφερε άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) να συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούν στην άλλη άκρη του πλανήτη, ίσως σε εχθρικά κράτη. Κι όμως, αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς.

Σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από εσάς έχετε χάσει χρήματα από κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά; Είτε εσκεμμένα, είτε από αδυναμία του οφειλέτη. Ακόμα και αν υπάρχει νομικό έγγραφο που να πιστοποιεί την οφειλή. Αν όχι εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συμβεί στον στενό σας κοινωνικό περίγυρο.

Στο δίκτυο του Βitcoin πραγματοποιούνται καθημερινά τον τελευταίο χρόνο κατά μέσο όρο 350.000 συναλλαγές. Και όμως, ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Ποτέ! Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός. Ούτε τράπεζας, ούτε δικηγόρων, ούτε συμβολαίων. Τίποτα απολύτως. Κι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το επίτευγμα. Είναι και ένα άλλο, εξίσου εντυπωσιακό, που οφείλεται στο σύστημα ανταμοιβής. Ουδέποτε μέχρι τώρα έχει σταματήσει να δουλεύει στα 10 χρόνια της λειτουργίας του. Ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Δεν κλείνει ούτε για συντήρηση.

Η Facebook και η Google, αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που παγώσανε. Το Bitcoin ποτέ δεν σταμάτησε. Ούτε δευτερόλεπτο. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Ένα σύστημα, ένα νόμισμα που προσβάλλει, που κατά άλλους απειλεί ευθέως ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις μισές κυβερνήσεις του πλανήτη, συνεχίζει να δουλεύει, ενώ του έχουν επιτεθεί από όλα τα επίπεδα. Κι αυτό όχι μόνο επιβιώνει αλλά εξαπλώνεται.

Η αγορά σήμερα

Τελικά φαίνεται να κρατάει το επίπεδο στήριξης των 9.600 δολαρίων (πράσινη οριζόντια γραμμή). Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Βitcoin, δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε υποχώρηση της τάξης του 10% στο τελευταίο ανοδικό κύμα. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο πριν ένα μήνα ακριβώς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Σεμινάρια

Επειδή δεν έμεινε καμία κενή θέση για τον Φεβρουάριο, για να εξυπηρετήσουμε τους ενδιαφερόμενους, προγραμματίσαμε ένα ακόμα σεμινάριο για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Επίσης έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα του Μαρτίου.

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του Euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v