Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλοι ψάχνουν από ένα... λεφτόδεντρο

Πόσο καταστροφικός θα αποδειχθεί ο Covid-19 για την παγκόσμια οικονομία είναι σχεδόν αδύνατο να το πει κανείς, αφού δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Οι παγίδες της πλεονάζουσας ρευστότητας και η επόμενη μέρα για τα κρυπτονομίσματα.

Όλοι ψάχνουν από ένα... λεφτόδεντρο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πολλές φορές πέφτουμε θύματα όσων νομίζουμε πως ξέρουμε. Τα οικονομικά δεν είναι μόνο νούμερα. Αφορά ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο με εντυπωσιακές ή απλοποιημένες θεωρίες. Οι αναλυτές στα διαγράμματά τους παρουσιάζουν τον χρόνο στον κάθετο άξονα, διαιρεμένο σε ίσες μονάδες ωρών, ημερών ή ετών. Είναι μια αυθαίρετη παραδοχή που οφείλεται στο ότι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι ο χρόνος έχει έναν ομαλό, σταθερό ρυθμό. Στην πραγματική ζωή, οι πληροφορίες έρχονται ακανόνιστα. Συχνά εμφανίζονται συμπιεσμένα γεγονότα, τα οποία σε κρίσιμες συνθήκες είναι πιο σημαντικά από ό,τι πληροφορίες ετών.

Πλέον το helicopter money δεν συζητιέται ως υπόθεση εργασίας μεταξύ αμπελοφιλόσοφων ακαδημαϊκών ή γραφικών συνωμοσιολόγων. Εφαρμόστηκε στο Χονγκ Κονγκ και συζητάνε με ποιο τρόπο θα το εφαρμόσουν στις ΗΠΑ. Όχι αν θα το εφαρμόσουν, αλλά πώς.

Η εμπειρία από την Κίνα μάς έχει δείξει πως για να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν αρκούν 15 ημέρες περιορισμού. Στο ιδανικό σενάριο της αυστηρής καραντίνας, απαιτούνται 2 μήνες. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση πως όταν αρχίσουν όλοι να επιστρέφουν στη δουλειά τους, δεν θα εμφανιστούν νέοι φορείς.

Μικροεπιχειρηματίες, καταστηματάρχες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν έξοδα που τρέχουν με μηδενικά έσοδα. Πού θα βρουν για να πληρώσουν υπαλλήλους, ενοίκια, εφορία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δανειακές υποχρεώσεις; Συν τα φέσια που αποκλείεται να αποφύγουν. Αν δεν πληρώσουν φόρους και εισφορές, πού θα βρει το κράτος να πληρώσει μισθούς, συντάξεις; Για βοήθεια στους αδύναμους, αυτούς που θα πληγούν;

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. Η ζημιά είναι αδύνατο να καλυφθεί με τα συνήθη μέσα.
Πού στρέφονται λοιπόν όλοι; Στους από μηχανής θεούς. Τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, που έχουν στην αυλή τους κάτι που τους κάνει μοναδικούς και αναντικατάστατους: λεφτόδεντρα. Ξαφνικά, η πρόταση για την αντιμετώπιση κρίσεων μέσω έκδοσης ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση της ΕΚΤ, έπαψε να είναι γραφική.

Και το χρέος; Ο προϋπολογισμός; Δεν είναι ώρα να ανησυχούμε για το έλλειμμα στο χρέος, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin! Ό,τι μέχρι χθες τους τρόμαζε όλους, τα επίπεδα του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, παραμερίζεται ως μια ασήμαντη ενοχλητική λεπτομέρεια. Σαν ένα κουνούπι που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά!

Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μοναδικοί που ανακάλυψαν τα λεφτόδεντρα. Το πακέτο της πρώτης φάσης για τη Βρετανία θα ανέλθει στα 330 δισ. λίρες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν ακόμα πιο γενναιόδωρος, τηρουμένων των αναλογιών. Εξήγγειλε ότι θα μοιράσει 200 δισ. ευρώ, το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Σαν να δίνει η Ελλάδα αντί για 3,8 δισ. που ανακοινώθηκε σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, τα δεκαπλάσια!

Κοίτα να δεις πόσο εύκολο ήταν τελικά! Ξαφνικά τα δισεκατομμύρια λογαριάζονται λιγότερο από στραγάλια. Για κάτσε, όμως. Αν ήταν έτσι, αν είχαν βρει τον τρόπο για να γίνουμε όλοι πλούσιοι, γιατί δεν το έκαναν πιο πριν;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Και μάλλον θα γίνουν χειρότερα μετά το τέλος των δύο μηνών ή όσο διάστημα χρειαστεί να ζούμε υπό έκτακτες συνθήκες. Η επόμενη ημέρα θα βρει το οικονομικό-κοινωνικό τοπίο πολύ διαφορετικό. Αρκετοί δεν θα αντέξουν. Πόσο καταστροφικός θα αποδειχθεί ο Covid-19 για την παγκόσμια οικονομία είναι σχεδόν αδύνατο να το πει κανείς, αφού δεν υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο.

Εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, οι σύγχρονες οικονομίες αλληλοσυνδέονται στενά. Η σημερινή κρίση είναι ύπουλη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Ας ελπίσουμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μετριάσουν την επιθετικότητα του ιού και θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις έρευνες για την εξεύρεση φαρμάκου. Αλλιώς θα πέφτει η μία εταιρεία μετά τη άλλη. Μετά θα ακολουθήσουν οι τράπεζες και κατόπιν το ντόμινο θα μεταφερθεί στα κράτη.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε το Bitcoin και την παρέα του. Τι πρόκειται να συμβεί εκεί; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Κατά την άποψή μας, το Bitcoin δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Και δεν αναφερόμαστε στη διακύμανση της τιμή του, η οποία μπορεί να πάει κυριολεκτικά οπουδήποτε, αλλά στη λειτουργία του.

Ενώ η κρατική παρέμβαση καλά κρατάει στις παραδοσιακές αγορές, το αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει. Το ισχυρότερο υπολογιστικό δίκτυο στον κόσμο συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Μπορεί η τιμή του να έπεσε σχεδόν στα μισά μέσα σε μία μέρα, αλλά οι συναλλαγές εξακολουθούν να γίνονται χωρίς πρόβλημα. Το halving θα πραγματοποιηθεί κανονικά, οι εξορύκτες συνεχίζουν να παράγουν μπλοκ, τα notes να συνεχίζουν τον ρόλο τους εξασφαλίζοντας απόλυτη αξιοπιστία στο δίκτυο.

Το Bitcoin αποτελεί ένα από τα ανθεκτικότερα και σπανιότερα χρήματα που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Είναι δύσκολο και ακριβό να παραχθεί. Η νομισματική πολιτική του είναι εξαρχής προγραμματισμένη, διάφανη, με αποπληθωριστικές ιδιότητες. Έχει ικανή ρευστότητα και σου εξασφαλίζει πρόσβαση στα χρήματά σου σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη και αν βρίσκεσαι. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά στοιχεία για κάθε περιουσιακό στοιχείο, αλλά γίνονται εκθετικά πιο σημαντικά, όταν μπαίνουμε σε περιόδους κρίσης, όπως η τωρινή.

Όπως ανάφερε ο Dan Tapiero σε ένα tweet: Ακούω να ισχυρίζονται ότι το Bitcoin είναι άχρηστο, ότι δεν αποτελεί αντιστάθμισμα κινδύνου, ότι δεν είναι ψηφιακός χρυσός, ότι πρόκειται να πάει στο μηδέν κ.λπ. Το Bitcoin αποτελεί τη μόνη πραγματική ελεύθερη αγορά στον κόσμο. Είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μειωθεί κατά 50% σε μία μέρα και δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση για σταθεροποιηθεί. Όλα θα πάνε καλά.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v