Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ίσως έφτασε η ώρα των ασφαλών καταφυγίων

Γιατί μαζί με τον χρυσό, την επένδυση στην οποία παραδοσιακά στρέφονται οι επενδυτές στις «δύσκολες ώρες», συγκαταλέγεται πλέον και το bitcoin. Η κρίση και τι δείχνουν τα διαγράμματα.

Ίσως έφτασε η ώρα των ασφαλών καταφυγίων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από τους χρηματιστηριακούς τίτλους μέχρι τα ακίνητα, κινούνται συγχρονισμένα προς τα κάτω, με πειθαρχία βορειοκορεατικού στρατιωτικού αγήματος. Σε κρίσιμες συνθήκες, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί προϋπόθεση. Οι επενδυτές τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο κινδύνου αναζητώντας μετρητά και είναι διατεθειμένοι να ρευστοποιήσουν ό,τι διαθέτουν, σε οποιαδήποτε τιμή. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε όλο του το μεγαλείο αυτό το διάστημα.

Από όλες τις αναλύσεις που διαβάσαμε αυτές τις ημέρες, ξεχωρίσαμε ως πιο ενδιαφέρουσα μια του Willy Woo, ο οποίος δημοσίευσε χθες ένα διάγραμμα που συγκρίνει τις διάφορες φάσεις που πέρασαν οι αγορές στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την τωρινή.

Το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση του S&P 500, ο χρυσός έδειχνε να αντιδρά θετικά. Πολλοί σκέφτηκαν πως αποτελεί ασφαλές καταφύγιο. Όσο όμως η υποχώρηση των μετοχών συνεχιζόταν τόσο η πτώση συμπαρέσυρε και τον χρυσό. Είτε λόγω πανικού, είτε επειδή αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να καλύψουν άλλα ανοίγματα, είτε επειδή απλά νόμιζαν πως θα αγοράσουν πιο φτηνά. Ωστόσο ο χρυσός ήταν που αντέδρασε θετικά πρώτος. Όταν η διόρθωση των μετοχών συνέχισε τη δεύτερη φάση της, ο χρυσός ήδη ανέβαινε.

Ερχόμαστε τώρα στο 2020. Πάλι μετά την έντονη πτώση του S&P 500 ο χρυσός έδειξε να μην επηρεάζεται αρνητικά. Όπως και το bitcoin. Γιατί βάζουμε και το bitcoin στο κάδρο; Επειδή πλέον δεν έχουμε ένα μόνο σπάνιο, αποπληθωριστικό νομισματικό μέσο, που η παραγωγή του είναι ανεξάρτητη από τη μεταβολή του ΑΕΠ, την ανεργία, τα επιτόκια, τα κέρδη των επιχειρήσεων, τη γεωπολιτική αστάθεια, τους πολέμους. Όλες αυτές τις ιδιότητες τις έχει και το bitcoin. Για την ακρίβεια, χρυσός και bitcoin δεν είναι ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες αλλά παθητικοί δέκτες. 

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλές ομοιότητες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Τίποτα δεν αποκλείει να επαναληφθεί το σενάριο που περιγράφουμε. Να συνεχιστεί η διόρθωση των μετοχών, αλλά ο χρυσός να αρχίσει να ανακάμπτει πρώτος. Αν όντως είμαστε στην αρχή της υλοποίησης αυτής της εκδοχής, το bitcoin βλέπουμε να προηγείται του χρυσού. Το bitcoin, όπως έχουμε πει, διαπραγματεύεται συνέχεια. Αδιάκοπα. Συνεπώς οι traders των crypto απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να εκμεταλλευτούν πρώτοι τις σπουδαίες αποφάσεις, που συνήθως λαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα.

Η επιβεβαίωση

Μην μπερδεύετε το χρηματιστήριο με τα οικονομικά δεδομένα. Μόνο μέχρι ένα σημείο παρακολουθεί το ένα το άλλο. Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, οι αγορές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι η οικονομία στις αγορές.

Όταν διαβάζετε ή διενεργείτε οι ίδιοι βαρύγδουπες χρηματιστηριακές αναλύσεις ή πολύπλοκες τεχνικές αναλύσεις, κάντε μία παύση. Ανοίξτε το διάγραμμα, σβήστε ό,τι δείκτη υπάρχει πάνω, για να μείνουν μόνο οι τιμές. Η τιμή είναι ο βασιλιάς. Ειδικά σε ταραχώδεις καιρούς, η τιμή αποτελεί ταυτόχρονα και είδηση.

Το πρώτο που χρειάζεται να ανιχνεύσετε, είναι αν η κατεύθυνση της αγοράς είναι ανοδική, καθοδική ή πλάγια. Η αναγνώριση μιας τάσης δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια εμπειρίας και εξελιγμένης ευφυΐας συστήματα υπολογισμών. Εάν η επόμενη κορυφή σχηματιστεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς μας προσδιορίζει την απαρχή μιας πτωτικής τάσης.

Βλέποντας υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες, υπάρχουν αποδείξεις, όχι απλώς υποψίες, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Συνεπώς οι πιθανότητες γύρισαν υπέρ της ανόδου. Ως πότε; Μέχρι να δούμε το αντίθετο. Τι παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα του bitcoin; Αυτό ακριβώς. Ότι κάθε πυθμένας είναι ψηλότερος σε σχέση με τον προηγούμενο. Το ίδιο και οι κορυφές.

Μα διαβάζετε για επικείμενες καταστροφές, όσοι μιλάνε είναι απαισιόδοξοι, η δικιά σας αίσθηση είναι πως θα χειροτερέψουν τα πράγματα πριν καλυτερεύσουν. Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά δεν έχει σημασία τι νομίζετε εσείς ή σε τι τιμή αγοράσατε. Η δική σας άποψη δεν έχει σημασία. Η αγορά αδιαφορεί για τη γνώμη σας. Αδιαφορεί για το ποια θεωρείτε εσείς δίκαιη αποτίμηση. Ο επιτυχημένος επενδυτής ξεχωρίζει από το ότι έχει αποβάλει τον εγωισμό της γνώμης του και εμπιστεύεται τα γεγονότα. Αν δούμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες, δεν πρόκειται για άποψη. Είναι γεγονός.

Αν ακολουθήσουμε αυτό το σκεπτικό, πότε θα αλλάξουμε γνώμη; Μόλις δούμε το αντίθετο. Τον επόμενο πυθμένα να είναι πιο χαμηλά. Το ίδιο ισχύει για όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, όχι μόνο για την αγορά των crypto. Πότε αντιστρέφεται η τάση; Από τους τίτλους των εφημερίδων και των sites; Όχι, βέβαια. Οι ειδήσεις δεν αγοράζουν. Δεν πουλάνε. Επηρεάζουν σε ένα βαθμό αυτούς που διενεργούν τις συναλλαγές, αλλά όχι απόλυτο.

Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν το ακολουθούν όλοι; Επειδή η αγορά έχει τη δική της τάση. Να ξεγελάει τον trader. Πολλές φορές, το πιο απλό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Και το να κλωτσάς την μπάλα είναι εύκολο. Πόσοι όμως γίνονται επιτυχημένοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Το ίδιο ισχύει με τους επιτυχημένους διαχειριστές και επενδυτές. Προσαρμοστείτε. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε μια κατάσταση, καλείστε να αλλάξετε την τακτική σας.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v