Τα εφιαλτικά σενάρια της πανδημίας και το bitcoin

Ποια είναι τα ενδεχόμενα για την παγκόσμια οικονομία μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ο κίνδυνος από το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος και οι δύσκολες επιλογές που έχουν οι επενδυτές για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Τα εφιαλτικά σενάρια της πανδημίας και το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν απρόκλητα. Όταν συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, το πρώτο μας μέλημα είναι να μείνουμε ζωντανοί και ασφαλείς. Κανείς δεν γνωρίζει αν τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις επιτρέψουν μεγαλύτερη αισιοδοξία, αλλά για την ώρα κυριαρχεί μια έντονη απόχρωση του σκούρου. Αν επικρατήσουν τα εφιαλτικά σενάρια, που ποιος μπορεί να τα αποκλείσει άλλωστε, ας εξηγήσουμε πως μπορεί να βοηθήσει η κατοχή bitcoin.

Σενάριο Α

Το πρώτο κακό σενάριο, είναι να υπάρξει τραπεζικός πανικός. Εμείς στην Ελλάδα το έχουμε βιώσει πρόσφατα, έχουμε εικόνα. Πόσο δύσκολο είναι να συμβεί σε κάποια άλλη χώρα; Να βγει η φήμη ότι μια τράπεζα στην Ιταλία ή σε κάποια άλλη χώρα να έχει πρόβλημα και να τρέξουν όλοι να σηκώσουν τις οικονομίες τους. Η εμπιστοσύνη μπορεί να διαβρωθεί πολύ γρήγορα, ακόμα και από μια απλή φήμη. Οι μαζικές αναλήψεις δεν γίνονται ποτέ μέσα σε συνθήκες ευφορίας. Μπορούν όμως να γίνουν την επόμενη. Είναι θέμα ωρών. Μια τράπεζα αρκεί για να αποτελέσει την πρώτη κορίνα που θα ρίξει τις υπόλοιπες.

Απίθανο; Μήπως δεν είδαμε να τρέχουν πανικόβλητοι να αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ, να μαζεύουν τα χαρτιά υγείας και τα μακαρόνια, σαν να είναι πρόκειται να έρθει η αποκάλυψη; 

Με το bitcoin δεν έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στα χρήματα μας. Ποτέ και κανείς δεν μπορεί να τα κατασχέσει, να επιβάλει να λαμβάνουμε €60 ή οποιοδήποτε άλλο ποσό την ημέρα ή να μας απαγορεύσει να τα στείλουμε στο εξωτερικό.

Σενάριο Β

Το δεύτερο σενάριο αφορά τον κίνδυνο να ξεφύγει το λεγόμενο «τύπωμα» από τις Κεντρικές Τράπεζες και να δημιουργήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συναντάμε ανεξέλεγκτη παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Ο Βολταίρος το είχε αντιληφθεί πριν από αιώνες: «Ένα χαρτονόμισμα, που βασίζεται αποκλειστικά στην εμπιστοσύνη της κυβέρνησης που το εκτυπώνει, καταλήγει πάντα να επιστρέφει στην εγγενή αξία του, δηλαδή στο μηδέν». Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για αυθαίρετη υπόθεση, αλλά βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα.

Τα εθνικά νομίσματα είναι θέμα χρόνου να κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό και την υποτίμηση. Είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα, όσα νομίσματα άντεξαν περισσότερο από λίγες δεκαετίες, χωρίς να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Σύμφωνα με μια μελέτη 775 νομισμάτων από το DollarDaze.org, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός νομίσματος είναι 27 χρόνια. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την εξαφάνιση τους είναι ο υπερπληθωρισμός, η νομισματική μεταρρύθμιση και ο πόλεμος.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στον πληθωρισμό, το κατέχει η Ουγγαρία του 1945. Κάθε 15 ώρες διπλασιαζόντουσαν οι τιμές! Στην δεύτερη θέση είναι η Ζιμπάμπουε, που αναγκάστηκε τελικά να διακόψει την κυκλοφορία του νομίσματος της. Πάρα πολλές χώρες φιλοξενούνται στην λίστα, κάποιες μάλιστα για παραπάνω από μια φορά.

Η Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στην 6η θέση. Ακόμα και οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί δεν έχουν αποφύγει την παγίδα του υπερπληθωρισμού. Βρίσκονται στην 5η θέση την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου κάθε 3,7 ημέρες διπλασιαζόντουσαν οι τιμές. Πραγματικά παραδείγματα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια, μπορούμε να δούμε στον πίνακα Hanke Krus Hyperinflation Table.

Στο Bitcoin αποκλείεται να υπάρξει πληθωρισμός. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, όπως συμβαίνει και με τον χρυσό. Είναι από την φύση του πεπερασμένο και σπάνιο. Η νομισματική πολιτική είναι προαποφασισμένη με ακρίβεια και σε βάθος πολλών δεκαετιών. Πρόκειται για τον νέο, εξελιγμένο χρυσό. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε από τώρα πως μέχρι το 2036 θα έχουν δημιουργηθεί το 99% των νομισμάτων που πρόκειται να υπάρξουν ποτέ.

Σενάριο Γ

Πόσο απίθανο είναι η παγκόσμια επιδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να υποστούν μεγάλο πλήγμα κάποιες από τις πιο αδύναμες οικονομίες; Όχι και τόσο. Τι επίπτωση θα έχει; Να οδηγηθούμε σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης; Αν είσαι εύπορος, για παράδειγμα Ινδός ή Τούρκος, και θέλεις να εγκαταλείψεις τη χώρα σου, ας υποθέσουμε ότι καταφέρνεις να πουλήσεις τα ακίνητα που έχεις στην ιδιοκτησία σου. Τι θα κάνεις τα χαρτονομίσματα που θα εισπράξεις; Θα τα βάλεις σε δύο βαλίτσες και θα φύγεις; Ποιος θα τα δεχτεί στην νέα χώρα που θα βρεθείς; Στο πιο καλό σενάριο καταφέρνεις έγκαιρα και τα κάνεις χρυσό. Μετά τι; Θα βάλεις από μια ράβδο χρυσού στην τσέπη και θα φύγεις; Θεωρητικά δυνατό, αλλά πρακτικά αδύνατο.

Το σενάριο του χρυσού δεν είναι ρεαλιστικό και για άλλο λόγο. Αν θες να πάρεις χρυσές λίρες από μια Κεντρική Τράπεζα, θα τις αγοράσεις υπερτιμημένες. Δείτε τι γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αν επιχειρήσεις να τις πάρεις από άλλες πηγές, κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. (Εδώ έχουμε κάποιες οδηγίες να προφυλαχθείς από τους επιτήδειους ή τους άσχετους). Αν θέλεις ράβδους χρυσού, είναι σχεδόν απίθανο να βρεις. Ακόμα και στις ήρεμες ημέρες στην Ελβετία, σου δίνανε πιστοποιητικά κατοχής χρυσού. Έδινες τα ωραία σου λεφτουδάκια και δεν λάμβανες χρυσό, αλλά χαρτιά!

Με το bitcoin η κατοχή, η διακίνηση, η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα, είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Δεν μπορούν να σε σταματήσουν στα σύνορα, δεν έχεις κανένα πρόβλημα να τα μεταφέρεις, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Πραγματικά bitcoin. Άυλα, ψηφιακά αλλά αυθεντικά.

Συμπέρασμα

Σιγά μην φτάσουμε σε τόσο ακραία σενάρια θα πείτε. Πράγματι, φαίνεται απίθανο. Ωστόσο θυμηθείτε που βρισκόμασταν μόλις 1-2 μήνες πριν. Κοιτάξτε γύρω σας τώρα. Η ΕΕ περνάει την πιο μεγάλη δοκιμασία από τότε που σιγήσανε τα όπλα το 1945. Πόσο πιθανό σας φαινόταν τότε αυτή η εικόνα που αντικρίζετε σήμερα;
Μπορεί από αύριο, όλα να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Να βρεθεί το φάρμακο, να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους, να συνεχιστούν τα ταξίδια και οι συναντήσεις να γίνονται χωρίς φόβο. Μπορεί όμως να πάρουν άσχημη τροπή. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να προφυλαχτείτε, γιατί να μην το κάντε; Έστω και αν αποδειχθείτε υπερβολικοί τελικά.

Το bitcoin δεν αφορά μόνο την υπόθεση να γίνεις πλούσιος γρήγορα. Είναι κάτι περισσότερο, κάτι πιο πολύτιμο. Αφορά την ελευθερία μας. Την άμυνα μας έναντι της αυθαιρεσίας της εξουσίας, της διαφθοράς, των ληστών.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v