Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το halving και η επίπτωση στην τιμή του bitcoin

O οικονομικός κύκλος και πώς αντανακλάται στο κρυπτονόμισμα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής και πώς εξελίσσεται σταδιακά η διαδικασία. Τι επίδραση έχει στην πορεία της αξίας του.

Το halving και η επίπτωση στην τιμή του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι οικονομικοί κύκλοι υπήρχαν πάντα στην ιστορία. Το φαινόμενο συναντάται ακόμα και στη φύση. Σε μια περιοχή με πολλές αντιλόπες, ο αριθμός των λιονταριών αυξάνεται, καθώς προσελκύονται από το εύκολο κυνήγι. Όσο όμως σημειώνονται περισσότερες επιθέσεις, οι αντιλόπες λιγοστεύουν. Από ένα σημείο και μετά αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση του αριθμού των λιονταριών, αφού πλέον δυσκολεύονται να βρουν τροφή. Η αλυσίδα αίτιου και αποτελέσματος συνεχίζεται, καθώς τα λιγότερα λιοντάρια έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάκαμψη του πληθυσμού των θηραμάτων. Και πάλι από την αρχή.

Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομική δραστηριότητα. Η εναλλαγή από την ευφορία στην ανησυχία, από την ανάπτυξη στην ύφεση, είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται σε διάφορες παραλλαγές. Οι οικονομικοί κύκλοι συμβαίνουν μεν νομοτελειακά, αλλά δεν είναι ισομερείς, ούτε εμφανίζονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Όταν μια κοινωνία είναι πιεσμένη οικονομικά, προκειμένου να ανέλθει, οι άνθρωποι που την αποτελούν δουλεύουν σκληρά επί πολλές ώρες. Όταν όμως φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο διαβίωσης, τότε η προσπάθεια χαλαρώνει. Έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, να μη δουλεύουν υπερωρίες, να αγοράζουν πολυτελή αντικείμενα. Η χαλάρωσή τους όμως δίνει ευκαιρία στους ανταγωνιστές να τους φτάσουν ή ακόμα και να τους ξεπεράσουν. Σαν αποτέλεσμα έχουμε να εντείνουν και πάλι την προσπάθειά τους, βάζοντας τις βάσεις για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Στο bitcoin τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Κάθε κύκλος είναι μέσα σε σταθερό χρονικό πλαίσιο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς την τρέχουσα παροχή, τη συνολική προσφορά και το ποσοστό εισροής νέων χρημάτων στο σύστημα. Με ακρίβεια και με προοπτική δεκαετιών. Πού οφείλεται αυτό; Κάθε 4 χρόνια είναι προγραμματισμένο να συμβαίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, που καθορίζει την ίδια την πορεία του bitcoin: το halving (υποδιπλασιασμός). Η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων μειώνεται στο μισό.

Πώς θα γίνει αυτό; Τα νέα bitcoin δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ. Η ανταμοιβή εκείνων που τα παράγουν ξεκίνησε με 50 bitcoin ανά μπλοκ, και μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ. Από 7.200 bitcoin την ημέρα που παράγονταν την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, περάσαμε στις 3.600 και αργότερα στα 1.800 που παράγονται σήμερα. Σε λίγες ημέρες, θα περάσουμε στη νέα φάση, όπου θα δημιουργούνται 900 bitcoin ημερησίως. Σε μια τετραετία περίπου από τώρα, θα γίνουν 450. Κατόπιν 225 και αυτό θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, μέχρι να μηδενίσουν.

Συνεπώς, τα bitcoin τελειώνουν! Γίνονται όλο και πιο σπάνια. Η περιοδική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας αποτρέπει τον πληθωρισμό. Από την ποσοτική χαλάρωση των συμβατικών νομισμάτων, ο νομισματικός κόσμος του bitcoin μάς εισάγει στην έννοια της ποσοτικής σκλήρυνσης. Να διευκρινίσουμε πως η ποσότητα των νομισμάτων που βρίσκονται στην κυκλοφορία δεν μειώνεται. Αυτό που ελαττώνεται είναι ο ρυθμός της παραγωγής των νέων νομισμάτων. Δεν θα αλλάξει η ποσότητα των νομισμάτων τους όσων κατέχουν bitcoin.

Πρακτικά, το halving σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής για κάθε νέο νόμισμα. Στον ίδιο χρόνο, με τον ίδιο κόπο και το ίδιο κόστος, οι παραγωγοί bitcoin θα ανταμείβονται με τα μισά νομίσματα από τις 12 Μάη και μετά. Σήμερα το κόστος εξόρυξης ενός bitcoin μπορεί να κυμαίνεται από 3.500 έως 6.500 δολάρια, ανάλογα με το κόστος εξοπλισμού, ηλεκτρικής ενέργειας και τα λειτουργικά έξοδα. Λογικό είναι από τις 12 Μάη και μετά, να αυξηθεί, έως διπλασιαστεί.

Τι επίπτωση έχει αυτό στην τιμή τους; Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν πως η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τις προσδοκίες στην τιμή. Δεν είναι απίθανο να έχουν δίκιο, καθώς πλέον το bitcoin παρακολουθείται από πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με παλαιότερα. Κι όχι μόνο αυτό. Οι σημερινοί επενδυτές και συμμετέχοντες στο δίκτυο απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μελετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν. Στα προηγούμενα halving ελάχιστοι γνώριζαν πραγματικά τι συμβαίνει.

Υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν πως δεν έχει προεξοφληθεί και το στηρίζουν στην πρόσφατη περιπέτεια της τιμής του πετρελαίου. Θεωρούν πως όποτε συμβαίνει ένα σοκ στην παραγωγή ενός εμπορεύματος, ο αντίκτυπος στην τιμή είναι καθοριστικός. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να διαθέσουν όσο μπορούσαν, η επίπτωση στην αξία του βαρελιού ήταν άμεση. Φυσικά στην περίπτωση του πετρελαίου συνετέλεσε η μείωση της ζήτησης, λόγω της πανδημίας και η διαθεσιμότητα των αποθηκευτικών χώρων. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε τιμές σε επίπεδα που ουδέποτε είχαμε φανταστεί. Όχι μόνο εμείς. Ακόμα και τα μεγάλα μυαλά του χώρου αιφνιδιάστηκαν.

Στην περίπτωση του halving, δεν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού. Το γνωρίζουμε ότι θα συμβεί. Σίγουρα αντιλαμβάνονται όλοι τι πραγματικά συμβαίνει; Τότε γιατί στα google trends βλέπουμε τεράστια ζήτηση; Προφανώς ακόμα δεν είναι κατανοητό το φαινόμενο. Δεν είναι παράξενο. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στον νομισματικό χώρο. Δεν γνωρίζουν όλοι τι συμβαίνει ή τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους πολέμιους ή τους αδιάφορους γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε αυτούς που ήδη κατέχουν bitcoin. Ακόμα και αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν παραπάνω, δεν σημαίνει πως κατανοούν το φαινόμενο. Συνεπώς, από τη στιγμή που υφίσταται ένα σημαντικό ποσοστό άγνοιας, υπάρχει περιθώριο η τιμή να μην έχει προεξοφληθεί. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που στα προηγούμενα halving δεν είχαμε αμέσως έκρηξη της τιμής, αλλά ακολούθησε αργότερα.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v