Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Φούσκα ή ψηφιακός χρυσός σε τιμή ευκαιρίας

Ενώ ο κόσμος προετοιμάζεται για πρωτοφανή ύφεση, το κρυπτονόμισμα έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων. Αμερικανοί αξιοποίησαν τις επιταγές που μοίρασε η κυβέρνηση για να αγοράσουν... bitcoin.

Bitcoin: Φούσκα ή ψηφιακός χρυσός σε τιμή ευκαιρίας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Satοshi θα χαμογελάει σήμερα. Ήταν 3 Ιανουαρίου 2009, όταν ο Satοshi Nakamoto δημιούργησε το block που περιείχε τα πρώτα 50 bitcoin. Ο κώδικας του πρώτου block περιείχε ένα μήνυμα: Το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που ανέφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ήταν η περίοδος που το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων είχε οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

Πρωτοφανή κρίση, αλλά όπως αποδείχτηκε μέχρι την επόμενη, για να παραφράσουμε την περίφημη φράση του Νίκου Γκάλη. Χθες, 7 Μαΐου 2020, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, οι Financial Times, είχε πρωτοσέλιδο την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ότι η Βρετανία, λόγω της πανδημίας, οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση από το 1709! Την ίδια ώρα, το bitcoin ξεπερνούσε τις 10.000 δολάρια.

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, μόλις η τιμή του bitcoin έσπασε την πράσινη καθοδική γραμμή αντίστασης που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, εκτοξεύτηκε προς τις 10.000 δολάρια.

Το bitcoin για άλλη μία φορά αναδεικνύεται πρωταγωνιστής των διεθνών αγορών. Έχει ξεπεράσει την απόδοση του χρυσού, του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου με θετική απόδοση εν μέσω πανδημίας. Όλοι οι μετοχικοί δείκτες, όλων των χωρών, είναι σε αρνητικό έδαφος. Το ίδιο και τα ακίνητα. Ακόμα και οι εταιρίες υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ανάμεσα στις χαμένες.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις αποδόσεις των κυριότερων ETFs από τις 23 Ιανουαρίου, όταν επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα στην Κίνα. Η υπεροχή του bitcoin και κατά δεύτερο ρόλο του χρυσού είναι αναμφισβήτητη.

Όποιος θεωρεί συγκυριακή την επιτυχία, παραγνωρίζει πως οι χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο που έχει υπάρξει, που υπάρχει και που πιθανότατα θα υπάρξει. Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δυνατά μυαλά, εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι με βαθιές τσέπες, θεσμικοί με τεράστια ισχύ. Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο bitcoin, θα το είχαν βρει από χρόνια.

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των τεχνολογιών σε πρώιμο στάδιο, ο ενθουσιασμός να εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον, το πείραμα του bitcoin θα βρισκόταν ήδη στον κάλαθο των αχρήστων.

Τα επιχειρήματα

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν φούσκα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε το 2011, το 2013, το 2017; Οι φούσκες δεν κάνουν ό,τι το bitcoin. Δεν πέφτουν και ξανανεβαίνουν. Οι φούσκες σκάνε, επειδή ο κόσμος χάνει την ελπίδα του, απογοητεύεται. Επειδή βγήκαν στο φως οι αδυναμίες. Οι επενδυτές στο τέρμα της διαδρομής αντιλαμβάνονταν ότι είχαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Ίσα ίσα που στο bitcoin συμβαίνει το αντίθετο. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτή που νόμιζαν. Πως δεν τους τα έχουν εξηγήσει σωστά. Το bitcoin αποτελεί αντίδοτο στην ανευθυνότητα των τραπεζικών πολιτικών και των απρόβλεπτων οικονομικών συνθηκών.

Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν αρνητικά, γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να το καταλάβουν. Το αντιλαμβάνεται ως άχρηστο όποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί. Όπως δεν καταλάβαιναν το Internet παλαιότερα. Δεν μπορούσαν να υποπτευθούν την επίπτωση που θα είχε στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους. Η άγνοια τελειώνει όταν ξεκινά η έρευνα και η μελέτη. Όταν τραβάς την κουρτίνα που σε εμποδίζει να δεις προς την πραγματική γνώση, δεν θα γίνεις ποτέ ξανά ένας από τους πολλούς.

Οι θεωρίες και οι απόψεις μπορούν να ανατραπούν. Τα πειράματα, ποτέ. Χωρίς πειραματικές αποδείξεις, χωρίς συνεχή έρευνα και επαλήθευση, τα οικονομικά θυμίζουν περισσότερο θεολογία μετά εξισώσεων παρά φυσικοχημεία. Και εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Τουλάχιστον όχι όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε τα χρήματά μας. Μπορεί καθένας να έχει ό,τι γνώμη θέλει. Να τα ερμηνεύει με τον δικό του, υποκειμενικό τρόπο. Ωστόσο τα νούμερα των αποδόσεων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης και τα crypto

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει πως αρκετοί Αμερικανοί, με το που έλαβαν την επιταγή των 1.200 δολαρίων από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου, την κατέθεσαν για την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Αν είχαν αγοράσει bitcoin και τα εξαργύρωναν σήμερα σε δολάρια, πόσα θα είχαν; 1.800! Το bitcoin, όταν έλαβαν τις επιταγές, είχε 6.900 δολάρια και σήμερα έχει 10.000.

Προφανώς φοβήθηκαν υποτίμηση του δολαρίου έναντι του bitcoin, μετά από όλα αυτά που άκουγαν περί ανεξέλεγκτου «τυπώματος» από πλευράς FED. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που το bitcoin κερδίζει έδαφος τώρα στην πανδημία. Γιατί είναι σπάνιο χρήμα. Ακόμα πιο σπάνιο και από τον χρυσό.

Το bitcoin εξελίσσεται συνεχώς. Oι συνεχείς βελτιώσεις οδηγούν σε καλύτερη ασφάλεια και χρηστικότητα. Κάθε μέρα που περνάει με το bitcoin να εξακολουθεί να μην καταρρέει εξαιτίας νομικών ή τεχνικών προβλημάτων, αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας του και δικαιολογείται η υψηλότερη τιμή.


Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα, τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v