Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η JP Morgan ανοίγει τις πύλες της στα κρυπτονομίσματα

Η στροφή 180 μοιρών της αμερικανικής τράπεζας απέναντι στη συγκεκριμένη αγορά και γιατί δηλώνει μετανιωμένος ο Jamie Dimon. Η ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin και η εκδίκηση της «μαρίδας».

Η JP Morgan ανοίγει τις πύλες της στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Το bitcoin είναι μια απάτη που τελικά θα σκάσει. Είναι χειρότερο από τις τουλίπες, δεν πρόκειται να έχει καλό τέλος. Αν αντιληφθώ ότι κάποιος από τους traders της τράπεζάς μου αγοράσει bitcoin, θα τον απολύσω αμέσως, επειδή είναι ενάντια στους κανόνες και επειδή είναι ηλίθιος. Και για τους δύο αυτούς λόγους είναι επικίνδυνος.

Οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν το νόμισμα. Θέλουν να γνωρίζουν ποιος το κατέχει, πού βρίσκεται, προς τα πού πηγαίνει. Αν είσαι στη Βενεζουέλα ή στο Εκουαδόρ ή στη Βόρεια Κορέα, ίσως είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείς σε σχέση με το τοπικό νόμισμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται να συμβεί κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ.

Ποιος ενδιαφέρεται για το bitcoin; Αν είσαι τόσο ηλίθιος για να το αγοράσεις, δεν θα αργήσεις να πληρώσεις το τίμημα μια μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με ανθρώπους που χρησιμοποιούν ένα νόμισμα που έχει παραχθεί από κοπανιστό αέρα και να πιστεύεις πως οι αγοραστές του είναι έξυπνοι».

Αυτά μεταξύ άλλων έλεγε ο Jamie Dimon το 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan. Και όχι μόνο αυτός. Τα επαναλαμβάνουν όλοι οι ενάντιοι στο bitcoin.

Να όμως που για άλλη μία φορά, ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ». Λίγους μήνες αργότερα, ο Dimon δήλωσε πως μετάνιωσε που το χαρακτήρισε απάτη. Ότι πιστεύει στην τεχνολογία πίσω από αυτό, το blockchain. Και υπήρχε λόγος που έκανε πίσω. Τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοίνωσε πως η τράπεζά του θα βγάλει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, για να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα του blockchain και να μπορέσει να διευθετήσει τις διεθνείς πληρωμές με μεγάλη ταχύτητα και αξιόπιστα.
Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, η JP Morgan είδε το φως όσον αφορά το ίδιο το bitcoin. Κάνοντας θεαματική μεταστροφή, το τμήμα ανάλυσης υπό την καθοδήγηση του Nikolaos Panigirtzoglou, δημοσίευσε μια έρευνα όπου ανακάλυψε εγγενή αξία στο bitcoin!

Η στάση της JP Morgan σήμερα

Αυτά δεν ήταν τίποτα όμως μπροστά στην είδηση που δημοσίευσε πρώτη η Wall Street Journal. Ότι η JP Morgan, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, αναθεώρησε την απόφασή της και πλέον θα δεχτεί ως πελάτες της δύο από τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, την Coinbase και την Gemini.

Συγκρίνετε αυτή την ενέργεια με την τρίτη παράγραφο, για να αντιληφθείτε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στον χώρο των crypto. Δεν προχωράνε απλώς. Τρέχουν! Αν από την JP Morgan πιστεύουν ακόμα πως θα «σκάσει» το bitcoin, ποιος ο λόγος να ανοίξουν λογαριασμούς σε τόσο επίφοβους πελάτες;

Δεν είναι αυτά μόνο τα καλά νέα από τη Wall Street. Τα futures της Bakkt σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ προχθές και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ο όγκος συναλλαγών και στα option σημειώνει νέα ρεκόρ. Η Grayscale, το μεγαλύτερο fund που διαπραγματεύεται ως μετοχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έχει φτάσει να κατέχει bitcoin αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμύριων δολαρίων.


Όλα αυτά φανερώνουν ότι η Wall Street έχει αρχίσει να δέχεται στους κόλπους της τον χώρο των crypto. Γιατί; Επειδή έχει εξελιχθεί τεχνολογικά και οικονομικά. Είναι πλέον πολύ μεγάλος για να αγνοηθεί, να θεωρείται περιθωριακός.

Το μέλλον είναι μπροστά μας

Το μέλλον των μεγάλων τραπεζών, σε σχέση με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το δείχνει η Bitwala. Η γερμανική τράπεζα σε συνεργασία με τη Celsius Network προσφέρει επιτόκιο 4,3% σε όποιον καταθέσει εκεί τα bitcoin του. Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά η Bitwala φαίνεται πως είναι η πλέον συμμορφωμένη με τους τραπεζικούς κανόνες, καθώς προσφέρει υπηρεσίες σε 32 ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα η κατοχή bitcoin έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δεν είναι δύσκολο να τα αποκτήσεις και να τα διαφυλάξεις. Στα σεμινάρια που διοργανώνουμε, διαπιστώνουμε πως ακόμα και οι πιο άσχετοι με την τεχνολογία τα καταφέρνουν. Ωστόσο δεν παύει να είναι κάτι διαφορετικό, που πολλοί το βλέπουν επιφυλακτικά.

Όταν σε λίγο καιρό λυθεί αξιόπιστα το ζήτημα της θεματοφυλακής και θα μπορούν όλες οι τράπεζες να προσφέρουν λογαριασμούς σε κρυπτονομίσματα, όπως λειτουργούν με τους λογαριασμούς συναλλάγματος, οι επιπτώσεις όσον αφορά την υιοθέτηση του bitcoin θα είναι τεκτονικές.

Η εκδίκηση της «μαρίδας»

Η αγορά των crypto ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Μέχρι τώρα οι μεγάλοι παίκτες ήταν αυτοί που είχαν το πλεονέκτημα. Όχι μόνο λόγω μεγέθους χρημάτων ή προνομιακής πληροφόρησης, αλλά και τεχνογνωσίας. Ο ιδιώτης επενδυτής στις μετοχές έχει να ανταγωνιστεί υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών. Θεσμικούς με συσσωρευμένη εμπειρία και εξαιρετικές γνώσεις.

Ως αποτέλεσμα είχαμε αυτοί που αγόραζαν ακριβά να ήταν οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή τη φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, τα golden boys και οι θεσμικοί θα αναγκαστούν να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στη φιλοσοφία του bitcoin.

Ειδικότερα για εμάς τους Έλληνες επενδυτές, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στη διεθνή επενδυτική αρένα. Όσοι έχετε ασχοληθεί με μετοχές, γνωρίζετε πολύ καλά πως αν έχεις ασχοληθεί 3-4 χρόνια, θεωρείσαι αρχάριος ακόμα.

Στα crypto είναι αλλιώς. Πριν το 2015, οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνταν σε ένα στενό κύκλο κομπιουτεράδων. Συνεπώς ο πιο παλιός trader ασχολείται 4-5 χρόνια. Κάτι που δίνει σε όλους μια μοναδική ευκαιρία. Ακόμα και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν από τώρα.

Η αγορά σήμερα

Σε συνδυασμό με τον καταιγισμό των καλών νέων, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι αγοραστές αναθάρεψαν, παρά το αρνητικό κλίμα στα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Με το που έδειξε η τιμή του bitcoin να ξεπερνάει και πάλι την πράσινη καθοδική γραμμή τάσης, επικράτησε ενθουσιασμός. Το bitcoin καταγράφει αυτή την ώρα σημαντική άνοδο, φτάνοντας μια ανάσα από τις 10.000 δολάρια. Μαζί του παρασύρει όλη την αγορά των crypto, καθώς βλέπουμε τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν μαζί του.

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v