Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα δεν είναι το bitcoin

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ρίξει εσκεμμένα στο μηδέν τα επιτόκιά τους και διοχετεύουν στο σύστημα απίστευτες ποσότητες χρήματος. Μήπως διανύουμε το τέλος του πειράματος των παραστατικών νομισμάτων;

Το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα δεν είναι το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Έχουμε μοιράσει πάνω από 239 δισ. δολάρια σε 141 εκατομμύρια αμερικάνους, είτε με άμεση κατάθεση στον λογαριασμό τους, είτε με προσωπικές επιταγές υπογεγραμμένες από τον Πρόεδρο», ανάφερε ο Steven Mnuchin, υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας σε πανηγυρική διάθεση την επόμενη φάση του προγράμματος βοήθειας προς τους αμερικάνους πολίτες.

Από την άλλη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα στέλνει ονομαστικές χρεωστικές κάρτες γεμάτες χρήματα, αντί για επιταγές. Με τις κάρτες αυτές οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν ότι θελήσουν ή να κάνουν ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ. Ο Mnuchin παρέδωσε μια αναμνηστική κάρτα και στον Donald Trump που καθόταν δίπλα του. Διευκρίνισε χαμογελώντας πως του Προέδρου είναι χωρίς χρήματα.

Ωραία είναι να υπάρχει εύθυμο κλίμα. Όλοι θέλουμε δίπλα μας θετικούς ανθρώπους, όχι μίζερους. Ωστόσο όταν αφορά το δημόσιο χρήμα, αρμόζει αυστηρότητα. Που βρέθηκαν τόσα δισεκατομμύρια και τα μοιράζουν σαν να είναι καραμέλες; Από την είσπραξη των φόρων; Όχι βέβαια. Απλά τα «εκτύπωσαν». Δεν έχει τέλος η ποσότητα χρημάτων που δημιουργείται πατώντας κουμπάκια στον υπολογιστή της FED.

Άραγε υπάρχει άνθρωπος που να μην αναρωτιέται τι στο καλό γίνεται; Έχουνε βρει κάποιο μαγικό τρόπο να δημιουργούν πλούτο και μας το κρύβανε τόσο καιρό;

Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την FED. Οι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουν ρίξει εσκεμμένα στο μηδέν τα επιτόκια τους και διοχετεύουν στο σύστημα απίστευτες ποσότητες χρήματος. Οι αρχές ενεργούν σαν άφρονες εγκληματίες. Αν αφαιρέσεις τους βαρύγδουπους επιστημονικούς τίτλους και τα φανταχτερά αξιώματα, κάποιοι τυπώνουν χρήμα και χειραγωγούν τις αγορές. Αν διέπραττε άλλος αυτό που περήφανα πράττουν οι Κεντρικοί τραπεζίτες, θα τον κλείνανε στο πιο σκοτεινό κελί και θα πετάγανε το κλειδί.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την αναντιστοιχία μεταξύ κερδών των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P 500 και της τιμής του δείκτη. Που οφείλεται; Μα που αλλού εκτός από την διοχέτευση υπερβάλλουσας ρευστότητας στο σύστημα από την FED.

Η αρχή του τέλους

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν διανύουμε το τέλος του πειράματος των παραστατικών νομισμάτων; Ως πότε θα δέχονται τα υπόλοιπα κράτη να τυπώνουν οι αμερικάνοι δολάρια και με αυτά να αγοράζουν τα προϊόντα τους; Τόσα τρισεκατομμύρια έχουν διαχυθεί στο σύστημα και η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, της λίρας, του γιέν και άλλων νομισμάτων, έχει ουσιαστικά μείνει αμετάβλητη. Ποιος τους εμποδίζει να τυπώσουν όσα θέλουν και να εξοφλήσουν όλα τα χρέη τους;

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα φωνές Κεντρικών Τραπεζιτών (όπως της Αγγλίας) και άλλων επιφανών οικονομολόγων, μιλούν ανοικτά προς την εγκατάλειψη του σημερινού συστήματος, που βασίζεται στο δολάριο ως αποθετικό νόμισμα και υιοθέτηση κάποιου άλλου που να βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα. Το προνόμιο που αποδόθηκε στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα προέκυψε μέσω ενός συνδυασμού ιστορικών συμβάντων, γεωπολιτικών συνθηκών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του τεράστιου μεγέθους και του δυναμισμού της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι συνθήκες αυτές δεν είναι πια ίδιες και το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. «Το χρήμα υποτίθεται ότι είναι μια αξιόπιστη μονάδα υπολογισμού και ένα αξιόπιστο μέσο διαφύλαξης αξίας. Δεν πρέπει να εξαρτάται από το ποιος είναι ο πρόεδρος της Federal Reserve», δήλωσε σε συνέντευξη της η Judy Shelton, υποψήφια του Προέδρου Donald Trump για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται να επανέρθουν μακριά από τις στρεβλώσεις της FED των τελευταίων δεκαετιών που εμποδίζουν την ικανότητα της αγοράς να λειτουργεί χωρίς κεντρική προγραμματισμένη επέμβαση. Πώς μπορούν δώδεκα άτομα να συναντώνται οκτώ φορές το χρόνο, να αποφασίζουν ποιο θα πρέπει να είναι το κόστος κεφαλαίου;

Εάν η επιτυχία του καπιταλισμού εξαρτάται από κάποιον που είναι τόσο έξυπνος ώστε να γνωρίζει τη σωστή τιμή, τότε είναι καταδικασμένος. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν πρακτικές που είχε εφαρμόσει ο Gosplan» (σ.σ πρόκειται για τον εμπνευστή των 5ετών οικονομικών προγραμμάτων της Σοβιετικής Ένωσης).

Από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη

Ο πειρασμός της εκτύπωσης νέου χρήματος χωρίς αντίκρισμα, έχει αποδειχθεί ιστορικά ανυπέρβλητος. Αποτελεί θέμα χρόνου να υποπέσουν οι κυβερνήσεις σε αυτή την ενέργεια.

Όσο οι τραπεζίτες ήταν απασχολημένοι «τυπώνοντας» όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, το bitcoin έκανε το αντίθετο. Ανεπηρέαστο έμεινε αυστηρά προσηλωμένο στον προγραμματισμό του και μείωσε την παραγωγή νέων νομισμάτων στο μισό. Στο ένα νομισματικό σύστημα οι Κεντρικές Τράπεζες εσκεμμένα υποβαθμίζουν την αξία του νομίσματος που υποτίθεται έχουν σαν σκοπό να διαφυλάξουν. Το άλλο ατάραχο συνεχίζει απτόητο να γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Το ένα εφαρμόζει ποσοτική χαλάρωση, το άλλο ποσοτική σύσφιξη.

Το bitcoin ακολουθεί τις προαποφασισμένες προδιαγραφές του συστήματος και κινείται ανεμπόδιστο στην παγκόσμια αγορά. Η τιμή που διαπραγματεύεται ελεύθερα διαμορφώνεται από τις αποφάσεις όλων των συμμετεχόντων. Κανείς άλλος δεν επεμβαίνει. Κανένας διοικητής, κανένας κυβερνήτης, καμία νομοθεσία. Αυτή είναι η δύναμη του. Για αυτό το εμπιστεύονται. Επειδή δεν είναι κανείς από πίσω να το προστατεύει.

Γιατί είναι καλό να μην έχει προστασία; Επειδή οι προστάτες έχουν απαιτήσεις. Το τίμημα που πληρώνεις μεταφράζεται σε λιγότερη ελευθερία και περισσότερη εξάρτηση από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία έχουμε ένα νόμισμα που δεν χειραγωγείται από την κυβέρνηση ή τις Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν μπορεί να παραχαραχθεί, να εμποδιστεί η μεταφορά, να απαγορευτεί η διακίνηση. Δεν περιορίζεται από τους ανθρώπινους νόμους. Δεν υποκύπτει σε ανθρώπινες αδυναμίες. Υπακούει μόνο σε μαθηματικούς αλγόριθμους.

Το σύστημα χρημάτων που βασίζεται στο χρέος αποεικνύεται προβληματικό για τους αποταμιευτές. Το bitcoin προσφέρει διέξοδο επειδή όπως και ο χρυσός δεν βασίζεται στο χρέος. Αποτελεί αντίδοτο στην αυθαιρεσία, επειδή έχει μια αυστηρά περιορισμένη προσφορά και σπανιότητα. Είναι κομμάτια ψηφιακού χρυσού που διακινούνται μέσα από ένα ασταμάτητο PayPal.

Οι κατηγορίες περί υπόθαλψης απατεώνων και εγκληματιών είχαν βάση στα αρχικά του βήματα, όταν που δεν γνώριζαν πως λειτουργεί ούτε οι παράνομοι, ούτε οι διωκτικές αρχές. Το δίκτυο του bitcoin δεν το χρησιμοποιείς για να αποφύγεις το σύστημα. Το θέλεις για να χρησιμοποιείς ένα διαφορετικό σύστημα. Ένα διαφορετικό χρήμα, με διαφορετικές ιδιότητες. Ως αντιστάθμισμα στο σημερινό νομισματικό σύστημα. 

Το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα δεν είναι το bitcoin. Το ρίσκο δεν βρίσκεται εκεί πλέον, αλλά στην τραπεζική αυθαιρεσία.

Τις ίδιες απόψεις φαίνεται να ασπάζεται και ο Elon Mask, το παιδί - θαύμα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα, ιδρυτής και CEO της Tesla. Στο twitter, απαντώντας στην Joanne Rowling, συγγραφέα των βιβλίων με θέμα Χάρι Πότερ, σχετικά με τις απορίες που είχε για το bitcoin, ο Mask ισχυρίστηκε πως η μαζική έκδοση νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες κάνει το bitcoin να φαίνονται συγκριτικά σταθερό. Διευκρίνισε όμως αμέσως μετά, πως κατέχει μόλις 0,25 bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων». 

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πως» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v