Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μαύρος κύκνος και το… «δίκαιο» χρήμα

Πώς η εκτόξευση της ανεργίας και το τύπωμα δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της Covid-19 οδήγησαν με... μαθηματική ακρίβεια στις ταραχές. Η μεγάλη διαφορά με το bitcoin και γιατί υποχωρεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Ο μαύρος κύκνος και το… «δίκαιο» χρήμα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο μαύρος κύκνος της Covid-19 δείχνει να γεννάει μαύρα κυκνάκια. Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της αναρρώνοντας από το σοκ της πανδημίας, η πιο ισχυρή οικονομία του πλανήτη δείχνει να έχει παραλύσει από τις ταραχές.

Αυτής της έκτασης τα επεισόδια στις ΗΠΑ δεν ξεσπάνε τυχαία. Από καιρό υποβόσκει μια δυσαρέσκεια για την αυταρχική συμπεριφορά των αστυνομικών. Αυτή τη φορά όμως συνδυάστηκε με την εκτόξευση της ανεργίας. Η ανασφάλεια δοκιμάζει τα νεύρα. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που ακούει ο απλός πολίτης να μοιράζονται σαν στραγάλια ενώ ταυτόχρονα βλέπει την τσέπη του άδεια είναι βέβαιο πως δεν βοηθούν.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού έχουν επηρεάσει δυσανάλογα αυτούς που βρίσκονται σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι χωρίς εργασία, παρακολουθώντας τον Nasdaq να ανακάμπτει, πλησιάζοντας τα προηγούμενα υψηλά του. Ήταν θέμα χρόνου να αναδυθούν αρνητικά συναισθήματα.

Όταν «τυπώνεις» τρισεκατομμύρια δολάρια από κοπανιστό αέρα, το τίμιο είναι να μοιραστούν σε όλους με μια δίκαιη αναλογία. Τυπωμένα είναι, όχι δουλεμένα! Όταν αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχεις πολλά να χάσεις, το επόμενο βήμα είναι να βγεις στους δρόμους για να εκφράσεις τον θυμό σου. Φυσικά θα υπάρξουν αλήτες που βρήκαν ευκαιρία για πλιάτσικο, αλλά όποιος εστιάσει εκεί, χάνει το δάσος. Αυτά τα ζητήματα είναι περίπλοκα και ελάχιστοι άνθρωποι τα κατανοούν πλήρως.

Μια τραγική λεπτομέρεια που φανερώνει πολλά: Σύμφωνα με την αστυνομία, η σύλληψη του George Floyd που οδήγησε στη δολοφονία του πραγματοποιήθηκε επειδή πήγε να πληρώσει με πλαστό εικοσαδόλαρο. Την ίδια ώρα που οι αρχές πλημμυρίζουν το χρηματοοικονομικό σύμπαν με τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το δίκαιο χρήμα

Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφορά με το bitcoin (και τον χρυσό). Όσο περισσότερα δολάρια, ευρώ, λίρες, γιεν δημιουργούνται, τόσο λιγότερα bitcoin μένουν διαθέσιμα. Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει στα σοβαρά ότι έχουμε να κάνουμε με μια αποδεδειγμένη ψηφιακή σπανιότητα. Το bitcoin αποτελεί το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα ή το ίδιο αρχείο, ξανά και ξανά. Πώς; Δεν στέλνεις αντίγραφο. Στέλνεις το πρωτότυπο. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει αντίγραφο.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή η σημασία της σπανιότητας και της ανεξαρτησίας του bitcoin από τις τράπεζες και τους μεσάζοντες. Μια τράπεζα δεν μπορεί να δημιουργήσει χρυσό, επειδή της το ζητούν οι πελάτες της. Θα πρέπει να τον αγοράσει. Οποιοδήποτε παραστατικό νόμισμα μπορεί να το φτιάξει από μόνη της. Κάποιοι δημιουργούν χρήματα χωρίς κόπο, χωρίς κόστος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να δουλέψουμε για να τα αποκτήσουμε.

Ο χρυσός είναι δίκαιο χρήμα, ωστόσο δεν είναι βολικό. Πώς να πληρώσεις με χρυσά νομίσματα κάποιον που είναι μακριά; Το ψηφιακό χρήμα δεν έχει αυτή τη δυσκολία. Το bitcoin διαθέτει τη σπανιότητα αλλά ταυτόχρονα λύνει προβλήματα μεταφοράς και ασφάλειας. Γι' αυτό το ονομάζουν Gold 2.0. Πρόκειται για αναβαθμισμένο χρυσό, ιδανικά προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή μας.

Η χθεσινή υποχώρηση του bitcoin

Όταν ανεβαίνεις σε ένα πλοίο για πρώτη φορά, είναι εύκολο να σε πιάσει ναυτία. Αν όμως πραγματοποιείς συνεχώς ταξίδια, δεν έχεις το ίδιο πρόβλημα, ακόμα και σε μεγάλη θαλασσοταραχή. Αν έχεις την εμπειρία των σφοδρών υποχωρήσεων, όχι μόνο δεν φοβάσαι αλλά τις αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για κάτι περαστικό, εφήμερο. Όσο περνάει ο καιρός, το bitcoin γίνεται όλο και καλύτερο, πιο αξιόπιστο.

Οι περισσότεροι που εισέρχονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν ως κίνητρο το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Βλέπουν το bitcoin ως μια ακόμα χρηματιστηριακή αξία. Δεν ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, την επαναστατική προοπτική του. Λυπηρό αλλά γεγονός.

Το θέμα είναι πως αυτό αυξάνει τη μεταβλητότητα. Όσοι δεν έχουν μάθει ή δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία του, είναι ευμετάβλητοι στη συμπεριφορά τους. Εύκολα πανικοβάλλονται ή απογοητεύονται, όταν η τιμή υποχωρεί ή κινείται χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Επίσης εύκολα ενθουσιάζονται όταν ανεβαίνει η αξία του και αγοράζουν βιαστικά, για να μη χάσουν τη μεγάλη άνοδο.

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους αιτίες που διαφοροποιούνται σε κάθε περίοδο, αυτός είναι ο βασικός λόγος των έντονων διακυμάνσεων. Το ίδιο συνέβη και χθες Τρίτη, που μέσα σε μία ώρα, από τις 10.170 δολάρια, η τιμή του bitcoin υποχώρησε μέχρι τις 9.140. Τη Δευτέρα έκανε τη διαδρομή από τις 9.550 δολάρια μέχρι τις 10.400 σε ελάχιστες ώρες, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

Όποιος επενδυτής ή βραχυχρόνιος trader τρομάζει με τέτοιας έντασης διακυμάνσεις, είναι φανερό πως βρίσκεται σε λάθος χώρο. Αν δεν έχει πειστεί για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του, σημαίνει πως έχει τοποθετήσει τα χρήματά του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν του ταιριάζει, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.

Είναι απερίσκεπτο να επενδύεις σε κάτι που δεν κατανοείς. Δεν είναι απλά πιθανό να χάσεις τα χρήματά σου. Είναι σίγουρο. Στην πρώτη ή τη δεύτερη υποχώρηση που θα συμβεί, όπως σε όλες τις χρηματιστηριακές αξίες, δεν θα έχεις την αυτοπεποίθηση και τις γνώσεις να γνωρίζεις αν αξίζει τον κόπο να το κρατήσεις.

Τα νέα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων

* Η Facebook δεν το βάζει κάτω όσον αφορά την είσοδό της στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών. Μπορεί το φιλόδοξο σχέδιό τους όσον αφορά το Libra να μην προχώρησε, τουλάχιστον στη μορφή που είχαν οραματιστεί, αλλά επανέρχεται. Σε πρώτη φάση, μετονομάζει το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra, σε Novi.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ονομασία προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «novus», που σημαίνει νέος και «via», που σημαίνει τρόπος-δρόμος. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού που θα μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το κινητό, χωρίς να απαιτεί λογαριασμό στο Facebook ή το WhatsApp.

* Η ελβετική τράπεζα Maerki Baumann ανακοίνωσε πως έλαβε άδεια από τις αρχές της χώρας (Swiss Financial Market Advisory Authority) για την παροχή υπηρεσιών πάνω στη φύλαξη κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την τράπεζα, θα ξεκινήσει με τα Bitcoin, Bitcoin Cash, XRP, Litecoin, Ethereum και σταδιακά θα επεκτείνει τη λίστα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v