Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο και το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος

Η σημασία της σωστής επιλογής των κεφαλαίων που θα διατεθούν και μια σύγκριση των αποδόσεων βασικών επενδυτικών κατηγοριών. Το σενάριο για θηριώδη κέρδη ή τρομακτικές ζημιές στα κρυπτονομίσματα.

Το πρώτο και το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο χώρος των crypto είναι πολλά υποσχόμενος, αλλά σε βρεφική ακόμα ηλικία. Υπάρχουν πολλά «ίσως», «θα», «περιμένουμε», «στόχος», «υπολογίζουμε», «εικάζουμε». Όσοι συμμετέχουν ενδεχομένως να επιτύχουν θηριώδη κέρδη, αλλά ίσως υποστούν και τρομακτικές ζημιές. Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν νιώθετε άνετα με αυτή την προοπτική, δεν είστε ο κατάλληλος για αυτό τον χώρο.

Λάθος! Υπάρχει εναλλακτική. Να τοποθετήσετε ένα μικρό μόνο κομμάτι του χαρτοφυλακίου σας.

«Το μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος που μπορείς να κάνεις, είναι να τοποθετήσεις ένα ποσό χρημάτων στο bitcoin, που δεν αντέχεις να χάσεις. Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις, είναι να μην κατέχεις καθόλου. Αν βάλεις ένα ελάχιστο ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου, στο κακό σενάριο δεν θα καταστραφείς. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί σοβαρά η συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου σου. Στο καλό σενάριο, όμως, θα υπερκαλυφθούν από τα κέρδη που θα σου δώσουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά σου στοιχεία. Ίσως σου αλλάξει τη ζωή.

Αντί να πας με τη γυναίκα σου να περάσετε ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο, πες ότι το πήγες και με αυτά τα χρήματα αγόρασε bitcoin. Φύλαξέ το και κοίταξέ το μετά από 5 χρόνια. Ή θα έχεις πετάξει ένα σαββατοκύριακο ή θα σε ευγνωμονούν τα παιδιά σου».

Αυτή είναι η συμβουλή του Wences Casares, ιδρυτή και CEO του ηλεκτρονικού πορτοφολιού Xapo.

Έχει δίκιο ο Casares; Κατ' αρχάς έχει απόλυτο δίκιο στο εξής: Θα πρέπει να διαθέσετε κάποιο ποσό που δεν χρειάζεστε. Η έκφραση μπορεί να μην είναι απολύτως ορθή, γιατί σε κανέναν δεν περισσεύουν χρήματα. Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει να τοποθετήσετε χρήματα που σας χρειάζονται άμεσα.

Η ποσότητα των μετρητών του κεφαλαίου που έχετε στη διάθεσή σας ΔΕΝ είναι αναγκαστικά διαθέσιμη προς επένδυση. Ένα από τα ανεπίτρεπτα λάθη είναι να συγχέεις το κεφάλαιο που έχεις πρόσβαση, με το προς επένδυση κεφάλαιο. Χρήματα που και να χάσετε, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή σας.

Αν πρόκειται να βάλετε τα λεφτά με τα οποία αγοράζετε το φαγητό της οικογένειας σας, τότε δεν είστε απλά παράτολμοι. Είσαι χαζοί. Ναι, χαζοί. Δεν το αναφέρουμε από την ηθική του πλευρά. Πρόκειται για τον πλέον σίγουρο τρόπο για να χάσετε τα χρήματά σας, επειδή από την αγωνία θα κάνετε πανικόβλητες κινήσεις. Είναι νομοτελειακό. Συμβαίνει σε όλους. Δεν είστε εσείς η εξαίρεση!

Τώρα που το διευκρινίσαμε, πάμε να εξετάσουμε την περίπτωση να είχαμε τοποθετήσει τα χρήματά μας ως εξής:

  • S&P 500, τις 500 κυριότερες εταιρείες στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
  • Eurostoxx 50, τις 50 επιλεγμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
  • China A50, στην πιο δυναμική και πολλά υποσχόμενη οικονομία του πλανήτη
  • Γενικό Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών, για λόγους εντοπιότητας και οικειότητας
  • Χρυσός, την απόλυτη διαχρονική αξία και
  • το bitcoin

Όπως βλέπουμε, τα κέρδη στο bitcoin είναι από άλλο… πλανήτη. Πολλαπλασιάσαμε τα χρήματά μας κατά 42,6 φορές. Αν είχαμε βάλει 1.000 δολάρια, θα είχαμε 460.000. Στις άλλες περιπτώσεις, οι αποδόσεις ήταν… γήινες. Από -19,6% μέχρι +52,2%

Για να εφαρμόσουμε αυτό που μας προτείνει ο Casares. Το ίδιο δηλαδή που μας προτείνει και ο θρυλικός διαχειριστής Paul Tudor Jones. Ποιο; Να βάλουμε μόλις το 2% του χαρτοφυλακίου μας στο bitcoin. Τι συντριπτικό πλεονέκτημα έχει αυτή η επενδυτική στρατηγική;

Ότι στο απόλυτα χειρότερο σενάριο, αν για κάποιο λόγο μηδενιστεί η αξία του bitcoin, οι απώλειές μας είναι σαφείς, προκαθορισμένες και βέβαια ελάχιστες. Μόλις 2%.

Ακόμα όμως και σε αυτό το σενάριο, τα κέρδη την προηγούμενη 5ετία θα ήταν σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που πέτυχε ο S&P 500! Θα είχαμε απόδοση 85,3%. Και το ακόμα πιο ωραίο; Με πολύ λιγότερο ρίσκο. Αν είχαμε βάλει όλα τα χρήματά μας στον νικητή, δηλαδή αμερικανικό δείκτη, τον Αύγουστο που είχε φτάσει τις 1.810 μονάδες, θα χάναμε 14%.

Τι σημαίνει αυτό; Πως κάποια στιγμή θα βλέπαμε τα χρήματά μας να μειώνονται κατά 14%. Αν μάλιστα είχαμε την ατυχία να τοποθετηθούμε τον Φεβρουάριο του 2020, θα βλέπαμε τα χρήματά μας να εξανεμίζονται κοντά στο 40%. Αν είχαμε μοιράσει τα χρήματά μας στις 5 πρώτες συμβατικές επιλογές, τα κέρδη μας θα ήταν 23,7%. Σχεδόν το ¼ από ό,τι θα είχαμε πετύχει στο bitcoin με την τακτική του 2%. 

Άρα λοιπόν αποτελεί καλή επένδυση το bitcoin και γενικότερα ο χώρος των crypto; Αυτή είναι μια απάντηση που θα πρέπει να δώσει ο καθένας μόνος του. Πάντοτε, όταν μιλάμε για επενδύσεις, η λέξη-κλειδί είναι το «εξαρτάται». Ο μικρόκοσμος των κρυπτονομισμάτων είναι ένα αντικείμενο που εμφανίζει συχνά παγίδες, αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι κανείς να τα ξεχωρίζει.

Αυτό που εμείς μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, είναι πως όταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχαμε κάνει το ίδιο πείραμα, τι αποτελέσματα βγάλαμε; Τα ίδια!

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Την τακτική της μακροχρόνιας διακράτησης την εφαρμόζουν αρκετοί, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον αριθμό των πορτοφολιών που κατέχουν bitcoin και δεν έχουν κάνει καμία συναλλαγή για πάνω από ένα χρόνο. Η μαύρη γραμμή είναι η τιμή του bitcoin εκφρασμένη σε δολάρια. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ τους, που αξίζει να επισημανθεί.

* Από μια πρόσφατη έρευνα της Fidelity Digital Assets, θυγατρικής του χρηματοοικονομικού κολοσσού Fidelity, αποκαλύπτεται πως οι θεσμικοί που τοποθετούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αυξάνονται. Το 36% των ερωτηθέντων έχουν κάνει τις πρώτες τους αγορές, ενώ το 60% απάντησε πως πρόκειται για αξίες που έχουν θέση στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι πως τα θεωρούν μη συσχετισμένα με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (36%), μια καινοτόμα τεχνολογία (34%), έχουν προοπτική μεγάλης ανόδου (33%).

* Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το bitcoin δεν συμμετέχει ούτε στην άνοδο ούτε στην πτώση των αμερικανικών δεικτών. Δείχνει να έχει αυτονομηθεί. Όπως φανερώνει το 4ωρο διάγραμμα, συσσωρεύει δύναμη ανάμεσα στη στενή λωρίδα, ανάμεσα από τις μπλε παράλληλες γραμμές.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars 

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v