Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν παίρνει τα πάνω της η τιμή του bitcoin

Ποιοι λόγοι κρατούν καθηλωμένη την τιμή του κρυπτονομίσματος. Η έκθεση της JP Morgan και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση από τη μεταβολή της αξίας τα τελευταία 24ωρα. Η στρατηγική των hedge funds και ο ρόλος του halving.

Γιατί δεν παίρνει τα πάνω της η τιμή του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Παλαιότερα θα είχαμε αφιερώσει ολόκληρο άρθρο, αλλά πλέον έπαψε να αποτελεί εξαιρετική είδηση, γι' αυτό θα κάνουμε μια μικρή αναφορά: η JP Morgan έβγαλε νέα μελέτη, στην οποία ισχυρίζεται ότι η σφοδρή πτώση του Μαρτίου στις αγορές αποτέλεσε το πρώτο stress test του bitcoin που πέρασε με επιτυχία. Σκεφτείτε το bitcoin ως μαθητή γυμνασίου, δεδομένης της ηλικίας του. Μόλις πήρε το πρώτο του τεστ και σύμφωνα με την JP Morgan, είχε «κυρίως θετικά» αποτελέσματα, αναφέρει το ρεπορτάζ στο Bloomberg.

Ακόμα και σε συνθήκες απόλυτου πανικού, η αποτίμηση του bitcoin δεν απέκλινε πολύ από την εγγενή αξία. Η τιμή του έπεσε μόνο για λίγο κάτω από το κόστος παραγωγής, ακόμη και όταν αυξήθηκε η μεταβλητότητα.

Εδώ να προσθέσουμε πως η εγγενής αξία του bitcoin έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε. Εξαιτίας του φαινομένου του halving, η συνολική ποσότητας παραγωγής των νομισμάτων έχει υποχωρήσει από 1.800 την ημέρα, σε 900. Με άλλα λόγια, τα έσοδα των εξορυκτών έχουν πέσει στο μισό, παρόλο που τα έξοδα παραγωγής έχουν παραμείνει σχεδόν τα ίδια.

Η δομή του bitcoin αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από εκείνη των παραδοσιακών νομισμάτων, των μετοχών, των ομολόγων και του χρυσού. Για να το μετρήσουν αυτό, οι αναλυτές εξέτασαν τη ρευστότητα ή το spread μεταξύ του ask-bit στο order book, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αστάθεια. Όταν οι εντολές λιγοστεύουν, αυτό οδηγεί σε απότομες μεταβολές της τιμής. Συμπερασματικά, το Bitcoin παρά τη σοβαρή μείωση της αξίας του τον Μάρτιο, πέρασε τη δοκιμασία χωρίς να υποστεί ούτε γρατζουνιά. Ανέκαμψε πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Η προχθεσινή δήλωση του Ρωσοκαναδού Vitalik Buterin, ιδρυτή του Ethereum, περιγράφει εύστοχα την κατάσταση: «Τι περιμέναμε: η αγορά των κρυπτονομισμάτων να εξομαλυνθεί και να μοιάζει περισσότερο με το χρηματιστήριο. Τι συνέβη: ο κόσμος τρελάθηκε και το χρηματιστήριο έγινε περισσότερο σαν την αγορά των κρυπτονομισμάτων»

Οι λόγοι που δεν ανεβαίνει το bitcoin

Ο λόγος που υποχωρεί σήμερα το bitcoin, παρασύροντας ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, είναι απλός: όλες οι αγορές βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. Τα αμερικανικά futures από το βράδυ καταγράφουν απώλειες που υπερβαίνουν το 2%, οι αγορές της Ασίας έκλεισαν στο κόκκινο, ενώ πέφτουν αυτή την ώρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το σημαντικό είναι να δούμε γιατί ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρά όσο σήμερα, δεν έκανε νέα υψηλά, όπως για παράδειγμα ο Nasdaq, την εβδομάδα που μας πέρασε. Θα περίμενε κανείς να είχαν μεγαλύτερη επίδραση οι θετικές απόψεις του Bloomberg, της JP Morgan, του Paul Tudor Jones και άλλων.

Όπως συνήθως συμβαίνει, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος. Οφείλεται σε μια σειρά από αίτια:

  • Η ανασφάλεια και η ανεργία έχουν αναγκάσει πολλούς να πουλήσουν τις τοποθετήσεις τους στα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να διασφαλίσουν χρήματα ώστε να αγοράσουν τα βασικά για την επιβίωσή τους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, τα 1.200 δολάρια της ενίσχυσης δεν αποτελούν και τόσο μεγάλη βοήθεια, αν υπολογίσεις το κόστος ζωής. Από πού θα ξεκινήσουν τη ρευστοποίηση; Από τις αξίες με το μεγαλύτερο ρίσκο. Επιπλέον είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αγοράσει bitcoin σε τιμή πάνω από τις 10.000 δολάρια. Είναι πιο εύκολο ψυχολογικά να πουλήσεις όταν έχεις κέρδος.
  • Ο λόγος που κάθε άνοδος τους τελευταίους μήνες σταματάει μόλις η τιμή φτάνει ή ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια είναι πως σε εκείνο το επίπεδο τιμών ενεργοποιούνται τα πορτοφόλια που σχετίζονται με την πυραμίδα του Plus Token. Η απάτη δεν ήταν καθόλου μικρή. Ήταν της τάξης των 2,9 δισ. δολαρίων. Οι διοργανωτές του Plus είχαν μαζέψει πολλά bitcoin και ethereum, τα οποία όμως αρχίζουν να τελειώνουν. Θυμίζουμε πως η σύλληψή τους συνέβη στην κορυφή των 14.000 δολαρίων. Πολλοί αποδίδουν ακριβώς σε αυτό το περιστατικό την πτώση που ακολούθησε.
  • Όταν αγοράζουν οι θεσμικοί, όπως τα hedge funds που ειδικεύονται στα κρυπτονομίσματα ή η Bakkt, δεν το παίρνουν από τα ανταλλακτήρια επειδή η ποσότητα είναι μεγάλη. Τους διευκολύνει να τα αποκτούν από την OTC αγορά. Συνεπώς δεν επηρεάζουν άμεσα τη διελκυστίνδα προσφοράς και ζήτησης στα ανταλλακτήρια. Αυτά όμως κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Για παράδειγμα το Grayscale Bitcoin Trust που διαπραγματεύεται στη Wall Street έχει αυξήσει τις αγορές bitcoin σε επίπεδο-ρεκόρ. Σήμερα διαχειρίζεται 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 (2,1 δισεκατομμύρια). Ο μέσος εβδομαδιαίος όγκος επενδύσεων είναι 30 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Η Rayhaneh Sharif-Askary, διευθύντρια Επενδυτικών Σχέσεων, κατέστησε σαφές ότι η ζήτηση για bitcoin και, κατά συνέπεια, για τα προϊόντα της Grayscale δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή όσο είναι τώρα.
  • Σε όλες τις προηγούμενες περιόδους κοντά στο halving, υπήρξε μια σταθεροποίηση ή ακόμα και υποχώρηση πριν τη μεγάλη άνοδο. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό ακόμα που να μας προβληματίσει.
  • Ποιος σας είπε πως δεν έχει ανέβει; Αν το υπολογίσουμε από τα χαμηλά του Μάρτη, το bitcoin έχει διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή από τον Nasdaq. Το πρόσφατο υψηλό, που σημείωσε την 1η Ιούνη, προήλθε από μια άνοδο της τάξης του 170%. Από την αρχή του έτους έχει επιτύχει άνοδο 32%.

Το διάγραμμα του bitcoin

Στο 4ωρο διάγραμμα του bitcoin σε σχέση με το euro, η τεχνική εικόνα είναι αρκετά καθαρή. Την Πέμπτη διέσπασε τον τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης προς τα κάτω. Επιβαρυντικό σημάδι ήταν ότι η προσπάθειά του να επανέλθει μέσα στο τρίγωνο απέτυχε, καθώς προσέκρουσε στην πράσινη γραμμή. Το ενθαρρυντικό είναι πως σταμάτησε στο επίπεδο τιμών όπου είχε σχηματιστεί το χαμηλό της 24ης Μαΐου.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v