Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ανοδικό κύμα του bitcoin

Οι τετραετείς κύκλοι στην πορεία της τιμής του κρυπτονομίσματος και πώς εκδηλώνονται σε τρεις φάσεις. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση και πώς καταγράφει τα δεδομένα νέα ανάλυση του Bloomberg.

Το ανοδικό κύμα του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Ειδικά για το μέλλον, είχε πει ο Mark Twain. Αυτή την περίοδο καθίσταται ακόμα πιο παρακινδυνευμένο. Για κάθε αγορά, όχι μόνο των crypto. Για παράδειγμα, πιθανόν να δούμε να αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος της πανδημίας, κάνοντας πιθανό ένα δεύτερο, πιο φονικό κύμα. Εάν όντως υπάρξει, ποια θα είναι η αντίδραση των κυβερνήσεων;

Δύσκολα θα δούμε ξανά γενικευμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις και κλείσιμο των οικονομιών. Το οικονομικό τίμημα αποδείχτηκε πολύ μεγάλο. Αν όμως αυτό συνεπάγεται ταχύτερη και μαζικότερη εξάπλωση; Πότε θα βγει το εμβόλιο και μάλιστα σε ασφαλή έκδοση και δυνατότητα μαζικής παραγωγής; Η πανδημία έχει εξασθενήσει μειώνοντας το ποσοστό θνητότητας ή είμαστε εν αναμονή νέων φονικότερων μεταλλάξεων;
Δύσκολα ερωτήματα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Από αυτές όμως θα εξαρτηθεί η πορεία των αγορών. Και της ζωής μας.

Η εικόνα του bitcoin

Παρά την αβεβαιότητα, η γενική εικόνα στο bitcoin είναι ενθαρρυντική. Ακόμα και μετά από γεγονότα που αναστάτωσαν και εκτροχίασαν τεράστιες επιχειρήσεις, γιγάντιους κλάδους, ολόκληρα κράτη, η τιμή του βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται. Το ότι δεν έχει κάνει νέο υψηλό, όπως για παράδειγμα έκανε ο Nasdaq, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξάλλου από την αρχή του χρόνου το bitcoin έχει μεγαλύτερη απόδοση.

Ο S&P ανέβηκε 20% το προηγούμενο τρίμηνο, η υψηλότερη απόδοση από το 1998. Ο Stoxx 600 της Ευρώπης σημείωσε άνοδο σχεδόν 13%, ενώ ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 15%. Κάτι που στις μετοχές αποτελεί εντυπωσιακό ρεκόρ, για το bitcoin ήταν μια μάλλον συνηθισμένη περίπτωση, αν κρίνουμε από τον παρακάτω πίνακα. Το τρίμηνο που μας πέρασε, σημείωσε +42%, που αν και υψηλότερο σε σχέση με τις μετοχές, αποτελεί μια μέτρια επίδοση.

Η πορεία του bitcoin μπορεί να διαχωριστεί σε κύκλους διάρκειας περίπου 4 ετών, όπου έχουμε την εμφάνιση του φαινομένου του halving (κάθετη πράσινη γραμμή). Κάθε κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις. Στην αρχή, σημειώνεται μια ανοδική πορεία (πράσινο φόντο), μέχρι την κορύφωσή της. Ακολουθεί η πτώση (κόκκινο φόντο) και στη συνέχεια έχουμε τη σταθεροποίηση (κίτρινο φόντο). Η επόμενη φάση είναι της ήπιας ανόδου (γκρι φόντο), όπου ποτέ δεν σημειώθηκε νέο υψηλό ούτε νέο χαμηλό.

Σε αυτή την περίοδο φαίνεται να βρίσκεται το bitcoin. Η ξέφρενη άνοδος που κρατάει ένα χρόνο, πάντοτε ξεκινάει μετά το halving και σηματοδοτείται από τη διάσπαση του προηγούμενου υψηλού, το οποίο στην περίπτωσή μας είναι στις 14.000 δολάρια. Στον δεύτερο κύκλο ξεκίνησε 100 ημέρες μετά το halving, στον τρίτο, μετά από 300 ημέρες. Σήμερα είμαστε στις 60 ημέρες.

Η πτώση του 2018 χρειαζόταν. Ήταν λυτρωτική. Έφυγαν οι ευκαιριακοί και έμειναν όσοι έχουν αντιληφθεί τη δυναμική του. Η τιμή των 20.000 δολαρίων ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι δικαιολογούσαν οι τότε συνθήκες. Πολλοί εισήλθαν στην αγορά με επιπολαιότητα, χωρίς να γνωρίζουν καν τον τρόπο λειτουργίας του ή ποια είναι η φιλοσοφία του bitcoin. Συμμετείχαν με μοναδικό κίνητρο τα γρήγορα κέρδη και με εφόδιο την άγνοια κινδύνου.

Κάθε ένα ανοδικό κύμα προσελκύει μαζί και λάθος ανθρώπους. Οπορτουνιστές, απατεώνες, τζογαδόρους, ενθουσιώδεις αφελείς που αδιαφορούν για την τεχνολογία και τις επιπλοκές που επιφέρει. Όποιο και να είναι το κίνητρο, τελικά παραμένουν στον χώρο οι πραγματικά πιστοί.

Προϋπόθεση της ανάκαμψης, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιόδους υπερβολικής ευφορίας, ήταν να απογοητευτούν και αποχωρήσουν πρώτα όσοι έχουν εμπλακεί στον χώρο για να πλουτίσουν σε μία ημέρα. Όταν οι τιμές πέφτουν, οι ευκαιριακοί επενδυτές εξαφανίζονται. Μένουν όσοι εστιάζουν στην τεχνολογία, στις θεμελιώδεις αρχές. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει το bitcoin τόσο σπουδαίο.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως το bitcoin είναι πολύπλοκο σαν σύλληψη για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και γι' αυτό ποτέ δεν πρόκειται να γνωρίσει ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση. Ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά αυτή η ερμηνεία παραλείπει κάποια κρίσιμα σημεία. Και το Internet στα πρώτα του στάδια ήταν το ίδιο πολύπλοκο. Όμως στη συνέχεια έκανε βήματα προς την απλοποίησή του και μπόρεσε να αποκτήσει εγγύτητα για τον μέσο γνώστη υπολογιστών και αργότερα για τον αρχάριο.

Το ίδιο και το bitcoin πιο παλιά ήταν δύσκολο στη χρήση του για τον «κοινό θνητό» που δεν είχε ιδέα από προγραμματισμό. Σήμερα δεν είναι έτσι και αύριο θα είναι ακόμα πιο εύκολο. Οι επιχειρηματικές και τεχνολογικές επαναστάσεις δεν γίνονται μέσα σε μία ημέρα, απαιτούν χρόνο. Όταν άρχισε να διαφαίνεται η μαζική εξάπλωση του Internet, πολλοί αμφέβαλλαν για τη δυναμική του. Ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχουν αρκετοί με δεξιότητες στον προγραμματισμό, ότι θα μπλοκάρει αν κυκλοφορούν πολλά e-mails, ότι δεν μπορούμε να δούμε βίντεο.

Μια τεχνολογία ποτέ δεν αποτυγχάνει όταν υπάρχει ζήτηση. Αποτυγχάνει μόνο από έλλειψη ενδιαφέροντος. Όσο συνεχίζουν να ασχολούνται μαζί του, οι λύσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρίσκονται. Ο χώρος του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο, φιλοδοξίες. Καινοτόμους επενδυτές, μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται. Όλοι αυτοί αποτελούν την εγγύηση πως μας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.

Απόδειξη για την αυξανόμενη ζήτηση αποτελούν οι ενεργές διευθύνσεις. Είναι οι περισσότερες από την περίοδο της κορύφωσης των 20.000 δολαρίων. Κάτι που δεν έχει φανεί ακόμα στην τιμή.

Η νέα ανάλυση του Bloomberg

Μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσε βαρυσήμαντη είδηση, να βγάζει ειδική έκδοση το Bloomberg για τους πελάτες του για το bitcoin. Όχι πια. Γι' αυτό θα αναφέρουμε μόνο δύο σημεία από τη χθεσινή ανάλυση, που έπεσε στα χέρια μας.

Το πρώτο αφορά το Grayscale Trust, το fund που πλησιάζει στη λογική ενός ETF, διαπραγματεύεται σαν μετοχή στη Wall Street. Τα συνολικά κεφάλαιά του έχουν αυξηθεί κατά 1/3, παρά τη μείωση κατά 12% που σημειώνει η αξία του bitcoin. Πλέον ανέρχονται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των mainstream διαχειριστών κεφαλαίου.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο βρίσκεται στο τέλος. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η συσσώρευση της τιμής στο εύρος των 8.000 με 10.000 δολαρίων είναι πιθανότερο να οδηγήσει στις 13.000, παρά κάτω από τις 8.000 δολάρια.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα σεμινάριο ακόμα. Όσοι ενδιαφέρεστε, κλείστε έγκαιρα θέση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v