Το... αστείο που έφτασε τα 2 δισ. κεφαλαιοποίηση

Οι παλιοί οπαδοί του Dogecoin ίσως γνωρίζουν τι αγοράζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους καινούργιους. Ενθουσιασμένοι κατακλύζουν τα social media, ωθώντας τους χρήστες να «γίνουν όλοι πλούσιοι». Ο ρόλος του TikTok.

Το... αστείο που έφτασε τα 2 δισ. κεφαλαιοποίηση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ελάχιστοι αναγνώστες που δεν ανήκουν στην Generation Z (τη γενιά από το 1995 μέχρι το 2015) γνωρίζουν τι είναι το TikTok. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων, των οποίων το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού τους.

Αναφερόμαστε στην πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει μέσα στην ψηφιακή εποχή. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μετανάστες της ψηφιακής τεχνολογίας. Έπρεπε να τη μάθουμε. Εκείνοι είναι γηγενείς, μεγάλωσαν με αυτήν.

Δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς κινητό, χωρίς Internet. Τους είναι τόσο αυτονόητα, τόσο οικεία, όπως ένας μεγαλύτερης γενιάς δεν φοβάται να περάσει μπροστά από το ψυγείο.

Το TikTok είναι εφαρμογή για smartphones, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία και κοινοποίηση βίντεο μικρής διάρκειας, συνήθως κωμικών. Είναι διαθέσιμο σε 150 χώρες και έχει εγκατασταθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο κινητά τηλέφωνα. Μια από τις χρήσεις του είναι η λεγόμενη «πρόκληση». Κάποιος πετάει μια ιδέα για να επιτύχουν κάτι ομαδικά και συχνά αυτή βρίσκει ανταπόκριση.

Ένας νεαρός, λοιπόν, είχε την έμπνευση να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους χρήστες να επενδύσουν στο κρυπτονόμισμα Dogecoin. Όπως είπε, «μπορεί το Dogecoin να μην έχει καμία χρησιμότητα, ωστόσο υπάρχουν 800 εκατομμύρια χρήστες του TikTok. Αν βάλουμε όλοι από 25 δολάρια, μπορούμε να το κάνουμε να φτάσει το ένα δολάριο. Αν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, η τοποθέτησή μας θα αξίζει 10.000 δολάρια».

Αφελές επιχείρημα; Μα και το Dogecoin το ίδιο εμφανίστηκε το 2013 ως αστείο. Δημιουργήθηκε από τους Jackson Palmer και Billy Markus για να σατιρίσει την ανάπτυξη των altcoins. Αυτό που δεν αποτέλεσε αστείο ήταν η ανταπόκριση. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιανουαρίου 2018, όταν η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο νεαρός σίγουρα φλερτάρει με το γελοίο, αλλά έχει προσελκύσει την προσοχή. Το Dogecoin (DOGE) αποτελεί το πρώτο altcoin (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του bitcoin) φέτος που απέσπασε τόση προσοχή σε τόσο λίγο διάστημα, από την περίοδο της τρελής ανόδου του 2017.

Βίντεο με εκατομμύρια θεάσεις έχουν υπάρξει σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι μικρότερες ηλικίες, όπως το Ιnstagram. Και όλα αυτά την εποχή που το bitcoin κινούνταν τόσο νωχελικά, που είχε πάρει ο ύπνος τους περισσότερους traders.

Τελικά, είχε ανταπόκριση; Κι όμως, ναι. Η δραστηριότητα συναλλαγών στο Dogecoin επταπλασιάστηκε, σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όγκο του κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η πρόκληση εξαπλώθηκε και στο Twitter. Μέχρι και το Bloomberg αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο. Ενδεικτική είναι η εκτόξευση του ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε στις αναζητήσεις της Goggle.

Οι παλιοί οπαδοί του Dogecoin μπορεί να γνωρίζουν συνειδητά τι αγοράζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για τους καινούργιους, που ενθουσιασμένοι κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθώντας τους χρήστες να «γίνουν όλοι πλούσιοι», να το διαδώσουν σε όλους που γνωρίζουν, ότι «αν αυτό συνεχίζει στο ΤikΤok, μπορεί να αποτελέσει τη σωτηρία μου».

Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού στο Twitter για το Dogecoin προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά τις προθέσεις όσων καθοδηγούν. Κανένας από αυτούς δεν διαθέτει πιστοποίηση επενδυτικού συμβούλου.

Η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin διπλασιάστηκε, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Είναι πολύ το x2; Όχι ιδιαίτερα, αν κοιτάξουμε την ιστορία του νομίσματος. Όσο και αν φαντάζει γελοίος ο λόγος, ίσως είμαστε στην αρχή της ανόδου. Μήπως είναι το πρώτο τρελό που βλέπουμε αυτή την περίοδο στις αγορές;

Παράλογες κινήσεις έχουν γίνει και στην «ορθολογική» Wall Street. Είναι σημάδι των καιρών. Η άνοδος των μετοχών και η προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών (για τη Wall Street αναφερόμαστε πάντα) από ό,τι φαίνεται έχει ως κινητήρια δύναμη τους μικροεπενδυτές.

Έχουν εισρεύσει πολλοί νεοεισερχόμενοι ιδιώτες, είτε επειδή βαριούνται σπίτι τους λόγω του εγκλεισμού, είτε επειδή δεν υπάρχουν αθλητικά γεγονότα για να στοιχηματίσουν, είτε επειδή ξόδεψαν λιγότερα και έχουν περίσσευμα που το χρησιμοποιούν για να βγάλουν γρήγορο κέρδος. Εφαρμογές όπως το Robinhood, βοήθησαν να εισρεύσει στο σύστημα νέο χρήμα, σε μεγάλες ποσότητες. Γι' αυτό είδαμε τρελές καταστάσεις όπως της Hertz.

Όποιος και να είναι ο λόγος που αγοράζουν μετοχές, γιατί να μη στραφούν σε κρυπτονομίσματα; Ποια όμως; Τα εύκολα στην κατανόηση. Αρκετά είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, άλλα έχουν δυσνόητες ιδέες, πολύπλοκα σχέδια. Δύσκολα μπορεί να τα παρακολουθήσει ο μέσος επενδυτής. Σίγουρα πάντως κανένα δεν ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό.

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί από το φαινόμενο του Dogecoin. Για παράδειγμα, όταν αρχίσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος, τι επίδραση θα έχουν νέοι παράγοντες όπως το ΤikΤok; Μπορεί να οφείλεται σε σύμπτωση, αλλά ελάχιστες ώρες αργότερα, διπλασίασε την αξία του και το VeChain (VET). Τι κοινό έχουν; Μαζί με το Dogecoin είναι το φτηνότερο από όλα τα κρυπτονομίσματα, που βρίσκονται στα 50 δημοφιλέστερα. Όταν λέμε φτηνότερο εννοούμε ανά τεμάχιο. Το Dogecoin αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 0,004 δολάρια το ένα, ενώ το VeChain στο 0,0178.

Να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να αγοράσουμε; Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Απλά περιγράφουμε το φαινόμενο της απληστίας που συχνά υπερισχύει των θεμελιωδών αξιών. Όταν παρατηρείται εκθετική αύξηση της τιμής σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποια αιτία, όπως τεχνολογική εξέλιξη ή νέα συνεργασία, η διόρθωση είναι θέμα χρόνου. Το ερώτημα είναι από ποιο ύψος…

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα πολύτιμα μέταλλα προσέλκυσαν την προσοχή, ως πιθανό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Από ό,τι βλέπουμε, το bitcoin κατέγραψε υψηλότερη απόδοση από χρυσό, ασήμι και πλατίνα.

* Επί σχεδόν δύο μήνες η κίνηση της τιμής του bitcoin έχει εγκλωβιστεί σε ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, όπως φανερώνει το 4ωρο διάγραμμα. Ωστόσο αυτή η πορεία φτάνει στο τέρμα της. Όποια από τις δύο πράσινες γραμμές διασπαστεί πρώτη, πιθανότατα θα δώσει την κατεύθυνση.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v