Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο στοίχημα του bitcoin μετά τη διάσπαση των $10.000

Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα για την τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, μετά την υπέρβαση του ορίου των 10.000 δολαρίων. Πότε θα μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι «αρκούδες» έφυγαν από την αγορά crypto.

Το νέο στοίχημα του bitcoin μετά τη διάσπαση των $10.000

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες πως η τιμή του bitcoin έχει εγκλωβιστεί σε ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης. Η νωχελική και βαρετή για τους traders κίνησή του δεν προμήνυε τίποτε άλλο παρά ένα απότομο ξέσπασμα, όταν το τρίγωνο στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα διασπαστεί.

Πράγματι, πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε η διάσπαση που οδήγησε με δύναμη το bitcoin και πάλι πάνω από τις 10.000 δολάρια. Πώς το ξέραμε; Δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο μοτίβο που συναντάμε συχνά σε όλα τα διαγράμματα, στις περισσότερες χρηματιστηριακές αξίες.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε βέβαια είναι προς τα πού θα κάνει τη διάσπαση. Μπορούσε να γίνει προς τα κάτω και να οδηγήσει σε έντονη διόρθωση. Δεν ήταν το πιθανότερο σενάριο όμως για μια σειρά από λόγους, δύο από τους οποίους ξεχώριζαν:

Ο πρώτος αφορά το halving. Λίγο μετά τα προηγούμενα halving, πριν 8 και 4 χρόνια, ξεκίνησε ένας νέος ανοδικός κύκλος. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα συμβεί το ίδιο και τώρα. Ο δεύτερος, ότι υπήρξε σημαντική κινητικότητα στον χώρο των altcoins. Αυτή τη φορά το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε το Ethereum και η προοπτική που έχει ανοιχτεί γύρω από τις δυνατότητες της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής (decentralized finance ή DeFi). Πριν από λίγους μήνες, τα DeFi tokens είχαν κεφαλαιοποίηση κάτω από ένα δισεκατομμύριο, ενώ τώρα έχουν ξεπεράσει τα 4!

Η προοπτική

Όλα αυτά τα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα με λεπτομέρειες, δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε περισσότερο. Ας επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Στο αρχικό διάγραμμα έχουμε σχηματίσει μια πορτοκαλί οριζόντια γραμμή, στο επίπεδο των 10.500 δολαρίων. Εκεί είναι το επόμενο κρίσιμο σημείο. Γιατί εκεί; Επειδή όποτε το πλησιάζει εδώ και ένα χρόνο περίπου, ασκούνται σημαντικές δυνάμεις από τους πωλητές, που εμποδίζουν την τιμή να ανέβει υψηλότερα.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το σημείο; Όποτε ξεπερνάει το bitcoin τις 10.000 δολάρια, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πουλάνε οι διευθύνσεις που σχετίζονται με την απάτη του Plus Token. Όπως έχουμε αναφέρει, τα χρήματα αυτά έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ωστόσο, αν το bitcoin θα τα καταφέρει να περάσει το εμπόδιο αυτή τη φορά, μένει να το δούμε.

Άλλο ένα διάγραμμα που πιστοποιεί πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο είναι το εβδομαδιαίο διάγραμμα του bitcoin. Η πράσινη καθοδική γραμμή ξεκινάει από την απόλυτη κορυφή των 20.000 δολαρίων του Δεκέμβρη του 2017 και ακουμπάει την επόμενη κορυφή των 14.000 δολαρίων του περσινού Ιούνη. Αν τη διασπάσει πειστικά, θα πρόκειται για μια σοβαρή ένδειξη πως η περίοδος των «αρκούδων» έλαβε τέλος.

Το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα είναι του πρωταγωνιστή της τελευταία περιόδου, του Ethereum, του δεύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος. Όπως βλέπουμε, διέσπασε πρώτο τον τριγωνικό σχηματισμό του… και εκτοξεύτηκε.

Το στοίχημα

Πολλοί κάτοχοι bitcoin, που έχουν αγοράσει με ορίζοντα 3-5-10 ετών, δεν ενδιαφέρονται για το τι θα κάνει. Γι' αυτούς δεν έχει σημασία αν πάει από τις 9.000 στις 5.000 ή στις 20.000 δολάρια. Όπως δεν έχει σημασία σήμερα τότε που άξιζε μόλις 90 δολάρια, αν θα πήγαινε στα 30 ή στα 300.

Το bitcoin είτε θα αποτύχει και θα καταλήξει κοντά στο μηδέν, είτε θα φτάσει τις 500.000 ή και το 1.000.000 δολάρια, επειδή θα έχει πάρει τη θέση του χρυσού στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως στο αισιόδοξο σενάριο θα πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους ίσως κατά δεκάδες φορές. Από την άλλη, αν χάσουν, θα έχουν χάσει μόνο τα χρήματα που έβαλαν. Με άλλα λόγια, το στοίχημα είναι χάνω λίγα - κερδίζω πολλά.

Η κατοχή bitcoin είναι ένα από τα λίγα ασύμμετρα στοιχήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφήνει χώρο για τους ικανούς που δεν διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά είναι πλούσιοι σε θέληση να κατανοήσουν το νέο φαινόμενο.

Οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό να συμβεί στα crypto. Κανείς δεν πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι το bitcoin από λίγα δολάρια θα έφτανε τα 100. Πριν 6 χρόνια κανείς δεν πίστευε πως θα φτάσει τα 1.000. Πριν 4 χρόνια κανείς δεν περίμενε να φτάσει τις 10.000 δολάρια. Μήπως σε λίγο καιρό θα λέμε, γιατί δεν αγόρασα λίγα παραπάνω κάτω από τις 10.000, όταν ήταν ακόμα ευκαιρία;

Καμία μετοχή, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν προβλέπεται να ανέβει 100 ή 1.000 φορές από την τιμή που έχει σήμερα. Κάποια κρυπτονομίσματα σίγουρα. Αυτό έγινε το 2017. Και αυτό θα επαναληφθεί στον επόμενο ανοδικό κύκλο, όποτε και να συμβεί.

Τελειώνοντας να επισημάνουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Σε περιόδους σαν αυτή ξεμυτίζουν επιτήδειοι που προσπαθούν να σας παρασύρουν σε μικρά νομίσματα αμφιβόλου ποιότητας. Έχουν πέσει στην αντίληψή μας εξωφρενικές περιπτώσεις. Προσοχή. Ενημερωθείτε πρώτα. Συγκρίνετέ το με τους ανταγωνιστές του πριν τους παραδώσετε τις οικονομίες σας. Σε αυτό το άρθρο έχουμε τις πρώτες οδηγίες για να αποφύγετε τις παγίδες.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars.

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v