Το... ασύμμετρο στοίχημα του bitcoin

Το σήμα που δίνει η τεχνική ανάλυση για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Γιατί χαρακτηρίζεται ως ασύμμετρο στοίχημα και ποιοι έχουν χάσει χρήματα από την αγορά crypto.

Το... ασύμμετρο στοίχημα του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν χρειάζεται να είσαι γκουρού στην Τεχνική Ανάλυση για να γνωρίζεις πως μετά από μια διάσπαση ενός μακροχρόνιου επιπέδου αντίστασης, ειδικά αν έχουν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες απόπειρες, αναμένεται ανοδική κίνηση. Αποτελεί μια από τις πιο δυνατές ενδείξεις. Αυτό ακριβώς έγινε τη Δευτέρα.

Η επιβεβαίωση θα έρθει με τη δοκιμασία στο επίπεδο των 10.500 δολαρίων. Ίσως να μη γίνει ποτέ. Να φύγει κατευθείαν προς τα υψηλότερα στρώματα του διαγράμματος. Αν όμως επιστρέψει και λειτουργήσει η πράσινη οριζόντια ζώνη ως στήριξη, πρόκειται για μια από τις πιο έγκυρες ενδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό σημαίνει πως υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην ξαναδούμε το bitcoin σε 4ψήφιο νούμερο δολαρίων.

Εντυπωσιακό σίγουρα είναι το γεγονός πως από τα 11 χρόνια που υπάρχει το bitcoin, μόλις 6 μήνες διαπραγματεύεται κάτω από τα σημερινά επίπεδα τιμών. Αν εξαιρέσεις λίγους, οι οποίοι μπήκαν μάλλον χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει κρυπτονόμισμα στην κορύφωση του 2017 και ελάχιστους που αγόρασαν στην προηγούμενη κορυφή κοντά στις 14.000 δολάρια, όλοι οι άλλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων bitcoin, είναι κερδισμένοι. Καθόλου παράξενο. Κάθε επαναστατική καινοτομία όσο προχωράει, ανταμείβει τους πιστούς της.

Η κατοχή bitcoin είναι ένα από τα λίγα ασύμμετρα στοιχήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα στοίχημα θεωρείται ασύμμετρο, όταν το μειονέκτημα ενός επενδυτή περιορίζεται στο 1x, ενώ το πιθανό ανοδικό του είναι 10x ή 100x.

Οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό να συμβεί στα crypto. Κανείς δεν πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι το bitcoin από λίγα δολάρια θα έφτανε τα 100. Πριν 6 χρόνια, κανείς δεν πίστευε πως θα φτάσει τα 1.000. Πριν 4 χρόνια, κανείς δεν περίμενε να φτάσει τις 10.000 δολάρια. Μήπως σε λίγο καιρό θα λέμε, γιατί δεν αγόρασα λίγα παραπάνω κάτω από τις 10.000, όταν ήταν ακόμα ευκαιρία;

Άλλη μια επιβεβαίωση ότι η πορεία της τιμής του bitcoin βαδίζει σύμφωνα με το αναμενόμενο θετικό σενάριο σηματοδοτεί την αφετηρία του νέου ανοδικού κύματος. Όπως βλέπουμε, η δεύτερη κόκκινη κουκκίδα βρίσκεται πιο ψηλά από την πρώτη. Ό,τι είχε συμβεί και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Η μαύρη καμπύλη είναι ο κινητός μέσος των 200 εβδομάδων. Ποτέ δεν έχει περάσει από κάτω.

Ποιοι χάνουν τότε; Γιατί μαθαίνουμε κατά καιρούς πως χάνονται πολλά χρήματα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων; Η απάντηση είναι απλή: τα χρήματα που έχουν χαθεί, έχουν τοποθετηθεί σε μικρά κρυπτονομίσματα. Μικρά ψηφιακά νομίσματα, τα οποία είτε έχουν πίσω τους εταιρείες με όχι και τόσο ικανούς μάνατζερ ή απατεώνες ή μη ανταγωνιστικό προϊόν.

Το έχουμε ξαναπεί. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο των crypto, θα πρέπει να ξεκινήσει από το bitcoin. Πρώτα να ενημερωθεί και μετά, αν δει ότι του ταιριάζει, να ασχοληθεί ενεργά. Κατόπιν, αν νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή αν έχει μάθει τα βασικά, θα αρχίσει να διερευνά τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Πρώτα μπουσουλάμε, μετά περπατάμε και κατόπιν τρέχουμε. Αυτή είναι η σωστή σειρά, τουλάχιστον αν δεν θέλουμε να φάμε τα μούτρα μας.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Τα futures της Bakkt δεν είναι τα πιο δημοφιλή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Μαζί με αυτά του CME αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνολικού όγκου που διεξάγεται στην αγορά παραγώγων των crypto. Όμως τα παρακολουθούμε, γιατί αφορούν αποκλειστικά θεσμικούς επενδυτές της Wall Street. Μπορούμε να έχουμε μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα γύρω από το ενδιαφέρον τους για το bitcoin.
Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, ο όγκος συναλλαγών κυριολεκτικά εκτινάχθηκε, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

* Η ποσότητα των bitcoin που κατέχουν τα ανταλλακτήρια έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα Μαρτίου 2020, μετά το περιστατικό της απότομης διόρθωσης του Μάρτη. Η ερμηνεία του φαινομένου της απόσυρσης των νομισμάτων αποδίδεται στο ότι οι χρήστες ενδιαφέρονται να κρατήσουν το bitcoin τους μακροπρόθεσμα. Αν δεν επιθυμείς να το πουλήσεις, δεν έχεις λόγο να τα φυλάς στα ανταλλακτήρια, γιατί δεν κατέχεις εσύ τα κλειδιά.

Σήμερα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου 2019. Εκείνη την περίοδο, η τιμή του bitcoin ήταν κοντά στις 8.000 δολάρια, για να σκαρφαλώσει στην κορυφή των 14.000 δολαρίων μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

* Όπως μας έχει δείξει το παρελθόν, λίγο μετά τα halving ακολουθεί ένας νέος ανοδικός κύκλος. Στο παρακάτω διάγραμμα, με μπλε είναι η πορεία της τιμής του bitcoin μετά το πρώτο halving, με κόκκινο το δεύτερο και με πορτοκαλί το τρίτο. Μέχρι στιγμής, μοιάζει να ακολουθεί τη δυναμική του πρώτου! Θυμίζουμε πως στο πρώτο, μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή ανέβηκε 100 φορές. Στο δεύτερο μόλις… 40!

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v