Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα!

Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στραφεί στα stablecoins, προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε δικαιούχους στη Βενεζουέλα. Μια ακόμα επιχείρηση μετατρέπει όλα τα μετρητά της σε Bitcoin.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase και η θυγατρική της Airtm συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να διανείμουν 18 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό φέρεται να το έχει κατασχέσει η κυβέρνηση Maduro από 62.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας της Βενεζουέλας.

Τα χρήματα, προκειμένου να φτάσουν στους δικαιούχους, δεν χρησιμοποιήθηκε το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Στάλθηκαν σε stablecoins, δηλαδή κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο. Η διαφορά όμως με τα «κανονικά» δολάρια είναι πως δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν 300 δολάρια ο καθένας για τρεις μήνες σε ίσες δόσεις.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπάθησε να μπλοκάρει την πρόσβαση στην Airtm αλλά απέτυχε. Αμέσως κυκλοφόρησαν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο παράκαμψης του αποκλεισμού και τη λήψη των χρημάτων. Η Airtm εδρεύει στην Πόλη του Μεξικού, αλλά το 65% των πελατών της προέρχεται από τη Βενεζουέλα. Εκεί συνήθως οι Βενεζουελάνοι ανταλλάσσουν bolivars με bitcoin και δολάρια.

Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι τα χρήματα κατασχέθηκαν άδικα και πως οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της διαφθοράς του καθεστώτος. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την ενέργεια, τις οποίες δεν θα εξετάσουμε καθώς δεν αποτελούν αντικείμενο της στήλης. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως για πρώτη (φανερή) φορά έχουμε χρήση κρυπτονομισμάτων από πλευράς κυβέρνησης των ΗΠΑ ως μοχλό πίεσης σε κάποιο άλλο κράτος.

Επίσης, το περιστατικό αποδεικνύει πως τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την παράκαμψη των τραπεζικών συστημάτων, αλλά και δεν μπορούν να παρεμποδιστούν από τις κυβερνήσεις.

Την ύπαρξη του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων άλλοι τη βρίσκουν απελευθερωτική ή φυσιολογική. Άλλοι, τρομακτική. Ανησυχούν στην ιδέα ότι υπάρχει η δυνατότητα να αψηφάς τις αρχές. Παλαιότερα έβλεπαν με αμηχανία ότι μέσω του Internet ο καθένας μπορεί να στέλνει οτιδήποτε στον οποιονδήποτε. Όποιος και αν είναι, χωρίς έλεγχο, χωρίς άδεια, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς δυνατότητα λογοκρισίας, χωρίς ταυτότητα αποστολέα ή παραλήπτη. Ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, φύλο, χρώμα, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικές προτιμήσεις ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Ειδικά η γενιά που μεγαλώνει παράλληλα με το διαδίκτυο θεωρεί πως έτσι πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος. Το bitcoin εφαρμόζει ακριβώς αυτή την αρχή, μόνο που εκτός από την ελευθερία της ανταλλαγής πληροφοριών διακινεί και χρήματα. Ως παιδί του Internet, το bitcoin κληρονόμησε τη βασική αρχή της ουδετερότητας και την ενίσχυσε με περισσότερη ελευθερία.

Άλλη μια εταιρεία μετατρέπει όλα τα μετρητά της σε bitcoin

Η καναδική αλυσίδα εστιατορίων Tahini's ανακοίνωσε με ένα tweet της ότι θα μετατρέψει όλα της τα μετρητά σε bitcoin. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με 3 εστιατόρια, που σκοπεύουν να επεκταθούν με τη μέθοδο του franchise στο Ontario. Δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο όπως η MicroStrategy, που μετέτρεψε 250 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin.

Περισσότερο ενδιαφέρον από το μέγεθος έχει το σκεπτικό τους, καθώς εξιστόρησαν πώς βίωσαν την κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως στην αρχή είχαν πρόβλημα πελατείας, επειδή οι άνθρωποι φοβούνταν να βγουν για φαγητό. Κατόπιν, μεγάλο μέρος των υπαλλήλων τους αποχώρησε, αναγκάζοντας τους ίδιους να εργάζονται μέρα και νύχτα για να κρατήσουν ανοικτά τα εστιατόρια.

Η πανδημία τούς βρήκε σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς ήταν σε φάση επέκτασης. Ωστόσο, όπως περιγράφουν, μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν και να διατηρήσουν θετικές τις ταμειακές ροές σε όλα τα εστιατόρια. Όμως σύντομα βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Τα κυβερνητικά προγράμματα καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση υπαλληλικού προσωπικού, επειδή οι εργαζόμενοι κερδίζουν περισσότερα χρήματα διαμένοντας στο σπίτι!

Ξαφνικά ο Καναδάς πέρασε από μια οικονομική κρίση, σε μια φάση όπου όλοι βρέθηκαν με πολλά χρήματα. Οι ίδιοι βρέθηκαν με πολλά μετρητά που οφείλονταν στην κρατική βοήθεια και στο γεγονός ότι η επιχείρηση έγινε ξανά κερδοφόρα.

Το γεγονός αυτό δεν τους χαροποίησε μόνο αλλά και τους προβλημάτισε. Ήταν προφανές ότι τα μετρητά δεν είχαν την ίδια αξία με παλαιότερα. Όλα αυτά τα πλεονάζοντα μετρητά που κυκλοφορούν στην οικονομία, αργά ή γρήγορα, θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη. Γι' αυτό στράφηκαν στη διέξοδο που τους προσφέρει το bitcoin, παρόλο που στην αρχή ήταν αρνητικά προδιατεθειμένοι, ακούγοντας τον Buffett να το χαρακτηρίζει τοξικό.

Ξεκινώντας ένα ταξίδι γνώσης, πλέον έχουν πειστεί ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο μέσο αντιστάθμισης έναντι του πιθανού πληθωρισμού. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε για την περίπτωση των Καναδών επιχειρηματιών είναι πως επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση που κάναμε πριν από δύο εβδομάδες: «Η MicroStrategy δεν πρόκειται να είναι η μοναδική εταιρεία που θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Είναι βέβαιο πως μετά από αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μπορεί να μη βάλουν ό,τι έχουν στο ταμείο τους, αλλά θα ξεκινήσουν με ένα μικρό μέρος των διαθεσίμων τους. Η τάση ίσως πάρει λίγο χρόνο για να ενδυναμωθεί, αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη.

Το ίδιο έγινε και με τους ιδιώτες. Ξεκίνησαν διστακτικά μετατρέποντας ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου τους. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πως τα περί φούσκας ή απάτης ή κοπανιστού αέρα που επικρατούσαν, ήταν αβάσιμα. Ασχολήθηκαν παραπάνω, μελέτησαν, επένδυσαν περισσότερα χρήματα. Πλέον υπάρχουν αρκετοί που το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους είναι σε bitcoin».

Ένα είναι σίγουρο. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ ήταν αρνητικά προδιατεθειμένοι έναντι του bitcoin, όταν άρχισαν να ενημερώνονται γι' αυτό και να το μελετάνε, άλλαξαν γνώμη. Το αντίθετο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, όσα χρόνια ασχολούμαι με τον χώρο! 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v