Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να σε… τρελάνει η αγορά κρυπτονομισμάτων

Οι βαριές απώλειες τα τελευταία 24ωρα και πώς μπορεί να εξηγηθούν με βάση την τεχνική ανάλυση. Τα παρατράγουδα και οι κινήσεις που δεν «δικαιολογούνται». Ο ρόλος των εφαρμογών DeFi στην αγορά.

Πώς μπορεί να σε… τρελάνει η αγορά κρυπτονομισμάτων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν θέλαμε με μια λέξη να αποδώσουμε το νόημα του χθεσινού άρθρου, θα ήταν ένα τεράστιο «Προσέξτε». Δεν περιμέναμε βέβαια να επαληθευτούμε τόσο γρήγορα και σε αυτό τον βαθμό. Χθες το απόγευμα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων ακολούθησε την πορεία των υπόλοιπων διεθνών αγορών. Η διόρθωση όμως δεν τελείωσε εκεί. Τα ξημερώματα ακολούθησε και δεύτερο κύμα πτώσης.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, με το που διέσπασε η τιμή του bitcoin τη ροζ στήριξη, κατέρρευσε. Αναπήδησε στο πράσινο επίπεδο τιμών κοντά στις 10.500 δολάρια, το οποίο είχαμε περιγράψει ως πολύ ισχυρό. Ωστόσο η αγορά δεν πείστηκε πως είναι βιώσιμη η αντίδραση και συνεχίστηκε η υποχώρηση λίγες ώρες αργότερα. Ακόμα και κάτω από τις 10.000 δολάρια, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου.

Παρόλο που οι επενδυτές αντέδρασαν άμεσα, ανεβάζοντας την τιμή ξανά στα πέντε ψηφία, εμφανίστηκε το φάντασμα στο χάσμα (gap) που υπάρχει στις 9.700 στα futures της CME. Κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο, παρά το ότι δεν υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος, πολύ σπάνια τα gap που εμφανίζονται στα futures της CME δεν καλύπτονται κάποια στιγμή. Συνεπώς αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν πειστεί πως πρόκειται να δούμε μια υποχώρηση τουλάχιστον μέχρι τις 9.700 δολάρια.

Σαν πολύ μεγάλη δεν είναι η μεταβλητότητα; Ναι, το συνηθίζει η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτό βέβαια δεν είναι αναγκαστικά κακό. Η μεταβλητότητα λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις. Τη χρειάζεσαι για να ανέβεις και για να πέσεις. Αν θες να πάρεις μια χρηματιστηριακή αξία που να κάνει «πρωταθλητισμό», ξεκινώντας από το μηδέν, δεν μπορεί να μη διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό.

Εάν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, απομακρυνθείτε τώρα. Αν σας ενοχλεί ή σας τρομάζει, τοποθετήστε τα χρήματά σας σε μια βαριά μετοχή ή ένα κρατικό ομόλογο. Αν μπορείτε, καλώς ήλθατε στο κλαμπ. Κατά τη διάρκεια των ανοδικών κύκλων, τα πρώτα δύο χρόνια μετά το halving, μόνο ασυνήθιστο δεν ήταν για το bitcoin να κάνει διορθωτικές κινήσεις από 25% μέχρι 40%. Καθεμία από αυτές τις υποχωρήσεις, αποτελούσε ευκαιρία αγοράς. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η πτώση οφείλεται αποκλειστικά στη συσχέτιση που εμφανίζει η αγορά κρυπτονομισμάτων με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια στις κρίσιμες στιγμές; Κατά τη γνώμη μας, όχι αποκλειστικά. Αυτός είναι ένας εξωγενής παράγοντας, αλλά υπάρχει και ένας ίσως σοβαρότερος, ενδογενής: η υπερβολή που σημειώθηκε τελευταία στις DeFi (Decentralized Finance).

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει τα χρήματα που έχουν κατευθυνθεί προς τις DeFi τον τελευταίο χρόνο. Παρά τη διόρθωση, τα τέσσερα πρώτα νομίσματα της κατηγορίας (Uniswap, Maker, Aave, Curve Finance) εξακολουθούν να έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο κεφαλαιοποίηση. Αυτά τουλάχιστον υπάρχουν εδώ και καιρό, ξέρουμε τι κάνουν. Κάτι που δεν ισχύει για τα περισσότερα.

Κοιτάξτε τι έγινε στο νόμισμα HotDog (όνομα και αυτό!). Ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν και μέσα σε μία ημέρα έφτασε τις 7.500 δολάρια (!), για να ξαναγυρίσει στο μηδέν!

Δεν είναι το μόνο παλαβό. Ο όγκος συναλλαγών στα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο. Το Uniswap όχι μόνο παρουσίασε εκρηκτική αύξηση στον όγκο συναλλαγών (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες επτά ημέρες, από τα οποία τα 877 εκατομμύρια τις τελευταίες 24 ώρες). Ξεπέρασε ακόμη και την Coinbase!

Τα υπόλοιπα ανταλλακτήρια αντιλαμβάνονται πως ο ανταγωνισμός ξαφνικά έγινε ακόμα πιο έντονος. Αν δεν προσφέρεις παραπάνω από τους υπόλοιπους, οι traders θα σε εγκαταλείψουν πολύ εύκολα. Και τι είναι αυτό που επιθυμούν τώρα; DeFi, yield farming, νέα κρυπτονομίσματα.

Η Uniswap τα προσφέρει άμεσα. Γι' αυτό πολλά ανταλλακτήρια έχουν πάψει να είναι τόσο επιλεκτικά και βάζουν συνεχώς μικρότερα altcoins. Εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο. Πολλοί προσπαθούν να μαντέψουν ποια θα είναι τα επόμενα μικρότερα νομίσματα που θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στα μεγάλα ανταλλακτήρια. Γιατί; Επειδή συνήθως ακολουθεί μεγάλη άνοδος, καθώς το επενδυτικό κοινό που απευθύνονται μεγεθύνεται απότομα.

Άραγε μήπως αυτό θα αποτελέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στο νέο bull run;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι DeFi εφαρμογές έχουν ενδιαφέρον. Το ερώτημα είναι αν δικαιολογείται να κατευθύνονται προς τα εκεί τόσο γρήγορα, τόσο πολλά χρήματα. Οι DeFi φτιάχνουν για την ώρα τις υποδομές για κάτι ξεχωριστό. Ακόμα όμως είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τον ή τους νικητές.

Η παροχή άπλετης ρευστότητας από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών δεν έχει σταματήσει. Είναι δικαιολογημένο να στρέφονται χρήματα προς τα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο οι επενδυτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί, γιατί δεν πρόκειται να ωφεληθούν όλα. Όσο περισσότερα μάτια πέφτουν προς τις DeFi τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κρυφτούν τυχόν αδυναμίες.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v