Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι γνώμη έχει η UBS για το bitcoin

Πληροί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα τα κριτήρια για να θεωρείται εναλλακτικό «ασφαλές καταφύγιο»; Τι εκτιμά η ελβετική επενδυτική τράπεζα και ποιο μειονέκτημα καταλογίζει στο bitcoin.

Τι γνώμη έχει η UBS για το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν εξήγησαν στον Barack Obama, όσο εκείνος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, τι συμβαίνει με το bitcoin, αποφάνθηκε πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου.

Ο Obama είχε αντιληφθεί μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου, αλλά όχι ως απλός πελάτης. Ως διευθυντής της. Σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις πολλούς λογαριασμούς, να στέλνεις και να λαμβάνεις εμβάσματα σε όλο τον κόσμο. Το bitcoin δίνει στον απλό πολίτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα προνόμια που έχουν οι πολύ πλούσιοι.

Πάμε να δούμε όμως τι λέει για το bitcoin μια γνωστή ελβετική τράπεζα, η UBS, σε μια πρόσφατη έκθεσή της (θα τη βρείτε ολόκληρη στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»). Εξετάζει κατά πόσο μπορεί το bitcoin να θεωρηθεί εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με τα υπόλοιπα «ασφαλή καταφύγια».

Η έρευνα ξεκινάει με τη διαπίστωση πως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα προσέλκυσαν την προσοχή σε μαζική κλίμακα για πρώτη φορά το 2017, όταν οι τιμές τους αυξήθηκαν στα ύψη. Η περίοδος που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από τη μείωση της αξίας τους αλλά και από το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό ήταν το τέλος των κρυπτονομισμάτων. Προφανώς έκαναν λάθος. Δεν έχουν εκλείψει, αν και τα περισσότερα έχουν αποτύχει να ανακάμψουν πλήρως.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι αναλυτές της UBS διαπιστώνουν πως καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής διαχέουν στο σύστημα τρισεκατομμύρια δολάρια, η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια έχει αυξηθεί. Σε αυτό συνετέλεσαν οι μειώσεις των επιτοκίων και οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό.

Τα θετικά και τα αρνητικά των crypto

Κάποια χαρακτηριστικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων μπορούν να αξιολογηθούν θετικά. Ένα από αυτά είναι πως ο κύκλος εργασιών αλλά και ο αριθμός των ατόμων που τα χρησιμοποιεί έχει αυξηθεί. Ένα άλλο θετικό είναι πως ακόμη και αν το bitcoin επαναλάβει μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορικής του απόδοσης, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ήδη, παρά την έντονη υποχώρηση τον Μάρτιο, πολλά κρυπτονομίσματα σε ετήσια βάση σημειώνουν σαφώς καλύτερη απόδοση σε σχέση με μετοχές, χρυσό, ασήμι και νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου όπως το ελβετικό φράγκο.

Υπάρχουν όμως και αρνητικά. Μπορεί σε διάφορες περιόδους το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα να έχουν ξεπεράσει σε απόδοση άλλα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η υψηλή μεταβλητότητά τους και οι μεγάλες διορθώσεις που έχουν σημειωθεί, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την καταλληλότητά τους ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου.

Θεωρούνται πως δεν αρμόζουν στο μέσο τυπικό προφίλ επενδυτή, καθώς δεν αισθάνεται άνετα να είναι εκτεθειμένος σε δυνητικά μεγάλες απώλειες.

Οι traders ενδέχεται να βρουν ελκυστικό ρόλο σε τέτοιες μεταβολές των τιμών, αλλά η έκθεση προειδοποιεί ότι ο λάθος συγχρονισμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κεφαλαίου. Η μεταβλητότητα μπορεί να αποτελέσει ευλογία ή κατάρα, ανάλογα με τη στιγμή που αγοράζεις.

Γι' αυτό πέρα από τη χρονική στιγμή, η επιλογή του κατάλληλου κρυπτονομίσματος είναι υψίστης σημασίας. Ενώ το bitcoin τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πολλά από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έχουν αρνητικές αποδόσεις. Γι' αυτό απαιτείται από τους επενδυτές να έχουν κατανοήσει τη φύση και τις διαφορές των κρυπτονομισμάτων.

Μειονέκτημα θεωρούν οι αναλυτές της UBS την έλλειψη μερισμάτων και κουπονιών. Χωρίς τακτικές ταμειακές ροές, αυτό μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε μόνιμη απώλεια πλούτου (σ.σ. αυτό δεν ισχύει πια για αρκετά κρυπτονομίσματα, όπου διαθέτουν τρόπους απόκτησης παθητικού εισοδήματος). Η αυστηρά περιορισμένη προσφορά είναι ένα σημαντικό επιχείρημα που δικαιολογεί μια υψηλότερη τιμή, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Αυτό που τελικά καθορίζει την τιμή ενός αγαθού είναι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Παρά τη φήμη που έχει το bitcoin ως εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο, το όφελος της διαφοροποίησης είναι περιορισμένο. Όντως βελτίωσε τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, δεδομένου των υψηλών αποδόσεων και της χαμηλής συσχέτισης με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η συσχέτιση αυξήθηκε, υποδηλώνοντας ότι το Bitcoin μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως λιγότερο κατάλληλο όχημα διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα δεδομένων περιπλέκει την αξιολόγηση της πιο μακροπρόθεσμης ελκυστικότητας των κρυπτονομισμάτων. Εξαίρεση είναι το bitcoin, το οποίο ξεκίνησε το 2009. Τα τελευταία πέντε έτη το bitcoin ξεπέρασε άνετα τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, με ετήσια απόδοση άνω του 70%. Ωστόσο η απόδοση των υπόλοιπων πέντε σημαντικότερων κρυπτονομισμάτων ήταν λιγότερο ευνοϊκή.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v