Πώς το Bitcoin σώζει τους Αργεντινούς από τα capital controls

Η χρήση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος από τους κατοίκους μιας χώρας που δοκιμάζεται από έντονο πληθωρισμό, υποτιμήσεις και ασφυκτικούς περιορισμούς κεφαλαίων. Γιατί κερδίζουν και όσοι αγόρασαν στα ιστορικά υψηλά.

Πώς το Bitcoin σώζει τους Αργεντινούς από τα capital controls

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε πρόσφατη on-line συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων (Greek Cryptocurrency Community) με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κοινοτήτων της Αυστρίας, του Βιετνάμ και της Αργεντινής, ειπώθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Όλη τη συζήτηση (στα αγγλικά) μπορείτε να τη βρείτε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=pCqudfAroNA).

Εμείς θα αναφερθούμε σε ένα μόνο θέμα, αυτό που κατά τη γνώμη μας ξεχώρισε: Τις δύσκολες οικονομικές και νομισματικές συνθήκες που επικρατούν στην Αργεντινή και πώς το bitcoin μπορεί να διευκολύνει τους κατοίκους μιας χώρας που δοκιμάζεται από πληθωρισμό, υποτιμήσεις και ασφυκτικό έλεγχο των capital controls.

Από ό,τι ανέφερε ο ομιλητής από την Αργεντινή, ο ρυθμός πληθωρισμού είναι της τάξης του 50% ετησίως. Σαν να μην έφταναν αυτά, η επίσημη ισοτιμία με «σκληρά» νομίσματα όπως το δολάριο διαφέρει από εκείνη που πραγματικά βρίσκεις στην ελεύθερη αγορά. Ο λόγος είναι πως για αγορά συναλλάγματος από την τράπεζα επιτρέπεται μόνο μέχρι το ποσό των 200 δολαρίων ανά μήνα. Όμως ακόμα και αυτά, αν θες να τα αποκτήσεις, πληρώνεις φόρο!

Αν κάποιος από το εξωτερικό στείλει σε κάτοικο της Αργεντινής δολάρια ή ευρώ, αυτός δεν τα παραλαμβάνει. Η τράπεζά του τα μετατρέπει αυτόματα και υποχρεωτικά σε αργεντίνικα πέσος. Όμως δεν τα μετατρέπει με την πραγματική ισοτιμία αλλά την επίσημη. Δηλαδή στην πραγματικότητα τους κατάσχεται το μισό ποσό του εμβάσματος!

Το bitcoin στην Αργεντινή

Οι ιδιότητες του χρήματος είναι βασικά δύο: Μέσο συναλλαγών και αποθήκευση αξίας. Το bitcoin ως μέσο συναλλαγών δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά στην Αργεντινή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Υπάρχουν βέβαια οι επιχειρήσεις που το δέχονται, αλλά δεν είναι τόσο πολλές ώστε να θεωρήσουμε πως αποτελεί ευρέως διαδεδομένο μέσο πληρωμής.

Περισσότερο χρησιμεύει ως μέσο διαφύλαξης της αξίας. Οι Αργεντίνοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα πέσος τους όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η υποτίμηση της αξίας του τοπικού νομίσματος είναι αισθητή στην καθημερινότητά τους. Ως πρώτη προτεραιότητα έχουν την απόκτηση δολαρίου, όπου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και για τα ψώνια τους. Ωστόσο όποιος έχει αποταμιεύσει σε bitcoin είναι πιο κερδισμένος από όσο αν τα κρατούσε σε καταθέσεις σε πέσος και να εισέπραττε τον τόκο.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε το bitcoin σε σχέση με το πέσο Αργεντινής. Σήμερα φαίνεται να αξίζει 795.000 πέσος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως την ημέρα που όλοι αναγνωρίζουμε ως κορυφή όλων των εποχών για το bitcoin, στο τέλος του 2017, όταν είχε φτάσει τις 20.000 δολάρια, είχε μόλις 334.000 πέσος (μαύρο βελάκι). Δηλαδή αν ήταν Αργεντινός αυτός που αγόρασε εκείνη την ημέρα στο απόλυτο υψηλό, σήμερα θα ήταν κερδισμένος. Θα είχε υπερδιπλασιάσει τα πέσος του!

Αυτό που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το συμπέρασμα είναι πως το διάγραμμα αναφέρει την επίσημη ισοτιμία (επειδή τα μετατρέπουν μέσω δολαρίου), όχι την πραγματική. Η πραγματική τιμή του bitcoin είναι 1.500.000 πέσος, άρα στην ουσία έχει πολλαπλασιάσει τα πέσος του 4-5 φορές. Επαναλαμβάνουμε, ακόμα και αν αγόρασε στη χειρότερη δυνατή στιγμή bitcoin, πόσο μάλλον σε μια καλύτερη περίοδο.

Η σύγχυση όσον αφορά τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ επίσημης και πραγματικής τιμής που υπολογίζεται το δολάριο εμφανίζεται και στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Μόνο ένα πορτοφόλι στην Αργεντινή αναγράφει τηνσωστή αξία, το Muun, επειδή το έχουν αναπτύξει Αργεντινοί προγραμματιστές.

Η ουσιαστική χρησιμότητα του bitcoin

Η ουσιώδης χρησιμότητα του bitcoin δεν αφορά την επενδυτική του αξία. Όπως είπαμε, ως διαφύλαξη αξίας προτιμούν κυρίως το αμερικανικό δολάριο. Εκεί που πραγματικά «λάμπει» το bitcoin αφορά στην ιδιότητά του να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία. Με τα κρυπτονομίσματα οι Αργεντινοί καταφέρνουν να υπερπηδούν το εμπόδιο των capital controls. Όχι μόνο όταν θέλουν να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό αλλά και όταν θέλουν να λάβουν!

Κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνονται σε συνάλλαγμα. Μπορεί να μένουν στην Αργεντινή και εξάγουν υπηρεσίες (π.χ. μεταφράσεις) ή να δουλεύουν για εταιρεία του εξωτερικού. Όταν πληρώνονται σε bitcoin, αποφεύγουν την κατάσχεση που πραγματοποιούν οι τράπεζες με τα παραδοσιακά νομίσματα.

Ορισμένοι μάλιστα δεν συναλλάσσονται σε bitcoin αλλά σε stablecoins όπως το Tether. Κάτι που δίνει μια εξήγηση για τον λόγο που τα stablecoins αυξάνουν την κεφαλαιοποίησή τους. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν καμία πρόθεση να αγοράσουν bitcoin ή ethereum. Ωστόσο αποτελεί μια διέξοδο για να ανταλλάξουν τα εθνικά τους νομίσματα με σκληρό συνάλλαγμα.

Με άλλα λόγια, για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό οι Αργεντινοί έχουν άλλες εναλλακτικές. Για τα capital controls, όχι. Κούρεμα καταθέσεων δεν έγινε μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Αργεντινή.

Μάλιστα εκεί υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να επαναληφθεί, καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αντίξοες. Δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες για να τοποθετήσουν εκεί όλες τους τις οικονομίες.

Η φορητότητα είναι μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα που διαθέτει το bitcoin. Αν θέλει κάποιος να πάει σε άλλη χώρα, μπορεί να πάρει μαζί εύκολα τα χρήματά του. Δεν απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός, ούτε να σταλούν με εμβάσματα μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων, ούτε φυσικά να τα κουβαλάει στην τσέπη.

Η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και η προστασία από την αυθαιρεσία της εξουσίας όσον αφορά την προσωπική σου περιουσία δεν αποτελεί κάποιο απομακρυσμένο ή θεωρητικό ζήτημα. Σε πολλές χώρες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα από την ευμάρεια και την ανέχεια.

Όσο πιο λίγα ξέρει η κυβέρνηση για εσένα τόσο το καλύτερο.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v