Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να αποκτήσεις φυσικό χρυσό μέσω κρυπτονομισμάτων

Ποια κρυπτονομίσματα έχουν συνδεθεί με το πολύτιμο μέταλλο. Πώς λειτουργούν και ποιες υπηρεσίες προσφέρουν στους επενδυτές. Πώς πιστοποιείται η αξιοπιστία τους και ποια είναι τα ρίσκα. Πού φτάνουν οι χρεώσεις και πόσο επηρεάζει η ρευστότητα.

Πώς να αποκτήσεις φυσικό χρυσό μέσω κρυπτονομισμάτων

Επιθυμείτε να έχετε στην κατοχή σας φυσικό χρυσό, αλλά δυσκολευόσαστε να τον αποκτήσετε, να τον φυλάξετε ή να τον μετακινήσετε; Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων δίνει την λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Αναμενόμενο. Από τα 7.100 κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το coinmarketcap.com, κάποια θα είχαν βρει τον τρόπο να συνδέσουν την παρουσία τους με το χρυσό. Πάμε να εξετάσουμε κάποια από τα πιο αξιόπιστα. 

Το ένα είναι το PAX Gold (PAXG). Το Paxos το γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων καθώς είναι γνωστό από το Paxos Standard, το stablecoin που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο. Η ίδια εταιρεία πριν ένα χρόνο δημιούργησε ένα άλλο stablecoin, το PAXG, το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με τον χρυσό. Ως αντίκρισμα, αντί να διαθέτει δολάρια κατατεθειμένα σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, το PAX Gold έχει φυλαγμένες μπάρες φυσικού χρυσού σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο. 

Γιατί να προτιμήσεις το PAX Gold αντί φυσικό χρυσό; Η ελάχιστη ποσότητα που μπορείς να αγοράσεις είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την κατοχή μέσω κρυπτονομίσματος τόσο πρακτική. Η μικρότερη ποσότητα που μπορείς να αγοράσεις είναι 0,01 PAXG, με το κάθε PAXG να αντιστοιχεί σε μια ουγγιά φυσικού χρυσού. Με την τρέχουσα ισοτιμία του χρυσού είναι 17 ευρώ. Επιπλέον το κόστος απόκτησης είναι πολύ μικρότερο όσο αφορά τις προμήθειες. Μπορείς να το στείλεις οποτεδήποτε και οπουδήποτε επιθυμείς στον κόσμο, με την ευκολία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα και να τα αποθηκεύσεις σε ένα απλό ηλεκτρονικό πορτοφόλι που βρίσκονται και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα σου, χωρίς κόστος θεματοφυλακής. Έχεις τη δυνατότητα να το πουλήσεις άμεσα, όποτε το θελήσεις, σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ή ακόμα και από το ίδιο το site της Paxos. 

Για μισό λεπτό. Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα altcoins, είναι περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο. Τον χρυσό τον θέλουμε για σιγουριά. Πώς στο καλό να εμπιστευτώ σε ένα κρυπτονόμισμα τον χρυσό μου; Επειδή πίσω από το PAX Gold βρίσκεται μια εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη, κάτι που αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση της αξιοπιστία της. Πρόκειται για μια Πολιτεία όπου οι αρχές είναι αυστηρές και με τεχνογνωσία στις οικονομικές «αταξίες». Η εταιρεία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της New York Department of Financial Services και τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών βρίσκονται ξεχωριστά από τα λειτουργικά έσοδα και έξοδα της εταιρείας. 

Μπορεί ένας χρόνος σαν ιστορικό να μην εμπνέει σιγουριά, αλλά το stablecoin του δολαρίου της Paxos τελεί υπό διαπραγμάτευση από το 2012. Οκτώ χρόνια στα crypto αντιστοιχούν σε 80 χρόνια σε άλλους παραδοσιακούς κλάδους. Διατηρούν τρία γραφεία σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τους ίδιους, απασχολούν 110 υπαλλήλους. Συνεπώς δύσκολα θα εξαφανιστούν με τον χρυσό σας, αν και όπως αντιλαμβάνεστε, ο κανόνας του «ποτέ μην λες ποτέ» ισχύει και εδώ.

Το ξεχωριστό στοιχείο που προσδίδει αξιοπιστία, είναι πως κάθε ποσότητα που αγοράζετε από το PAX Gold, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο και αριθμημένο ράβδο χρυσού. Αν πάτε στο site της εταιρείας (www.paxos.com/paxgold/), θα βρείτε ένα παράθυρο με το Gold Allocation Lookup. Αν βάλετε την διεύθυνση του πορτοφολιού σας, θα σας βγάλει τις ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το μερίδιο της συγκεκριμένης μπάρας χρυσού που έχετε δεσμευμένη στο όνομα σας. Αν μάλιστα έχετε 430 PAX Gold και πάνω, μπορούν να σας στείλουν την ποσότητα που σας ανήκει στο σπίτι. Σε φυσικό χρυσό. 

Ένα άλλο κρυπτονόμισμα με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι το Digix Gold (DGX). Το DGX είναι πιο παλιό από το PAX Gold και η τιμή του αντιστοιχεί σε ένα γραμμάριο χρυσού, αντί για μια ουγγιά. Μια άλλη διαφορά είναι πως η έδρα του βρίσκεται στην Σιγκαπούρη. Το σημαντικό είναι πως και εδώ υπάρχει απόλυτη κάλυψη και αντιστοιχία σε φυσικό χρυσό, ο οποίος φυλάσσεται στην Σιγκαπούρη και τον Καναδά. Όπως και στο PAX Gold μπορείς να το αποκτήσεις είτε από το site τους, είτε από κάποιο ανταλλακτήριο. 

Το Digix Gold (digix.global) εκμεταλλεύεται και αυτό τα πλεονεκτήματα του blockchain, όσο αφορά την καταγραφή του περιουσιακού στοιχείου που σου αναλογεί. Αν είσαι κάτοχος DGX, στο site τους μπορείς να βρεις που βρίσκεται η μπάρα χρυσού (ή το ποσοστό) που σου ανήκει, τον σειριακό αριθμό της, από πού αγοράστηκε και άλλες λεπτομέρειες. Επίσης θα βρείτε τα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι όντως κατέχουν την ποσότητα χρυσού που ισχυρίζονται.

Δεν απαιτείται να αγοράσεις πολύ μεγάλη ποσότητα από DGX, όσο στο PAXG, για να στο στείλουν σε φυσική μορφή. Αρκεί να είναι παραπάνω από 100 γραμμάρια, ωστόσο σε χρεώνουν 1%. Το μειονέκτημα που έχει το DGX έναντι του PAXG, είναι πως η ρευστότητα στα ανταλλακτήρια είναι μικρότερη. 

Μόνο ανάμεσα σε αυτά τα δύο έχουμε να διαλέξουμε; Όχι βέβαια! Υπάρχουν και άλλα με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως το Perth Mint Gold Token (PMGT) και το Tether Gold(XAUT). Συνολικά έχουν εμφανιστεί πάνω από 100 κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν για να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα χρυσού και crypto. Δεν αποτελεί έκπληξη πως τα 30 δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές είτε εσκεμμένα δημιουργήθηκαν αποσκοπώντας στην εξαπάτηση. 

Για αυτό η επιλογή από μέρους των επενδυτών θα πρέπει να γίνει μετά από έρευνα. Οι εταιρείες που θα εμπιστευτούν τα χρήματα τους να διαθέτουν πιστοποιήσεις, αξιόπιστο ιστορικό, άδεια από τις αρχές.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

  

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.
 

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v