Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα καταρρεύσουν χρυσός και bitcoin

Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο επενδύσεων, γιατί οι ειδικοί θεωρούν ανόητο να μην έχετε μέρος των διαθεσίμων σας σε χρυσό και τα σενάρια για την τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Πότε θα καταρρεύσουν χρυσός και bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Χρυσός, ασήμι και bitcoin είναι επενδύσεις για περίοδο καταστροφών, μας εξηγεί ο Robert Kiyosaki, επενδυτής, οικονομικός σχολιαστής και συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς» (https://www.youtube.com/watch?v=yL8Pa1KiW6I). Αποτελούν ασφάλεια σε δυσμενείς συνθήκες. Αν όλα ήταν τέλεια στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα, δεν θα είχαν καν λόγο ύπαρξης.

Γι' αυτό όταν βγει το εμβόλιο και οι άνθρωποι αισθανθούν πάλι αισιόδοξοι, ειδικά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα υποχωρήσουν αισθητά. Ωστόσο, αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια αγοραστική ευκαιρία, επειδή το πρόβλημα δεν είναι ο ιός. Το πρόβλημα βρίσκεται στα θεμέλια του σημερινού οικονομικού συστήματος.

Είσαι ανόητος αν μέρος του χαρτοφυλακίου σου δεν είναι σε χρυσό στις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με τον Frank Giustra, δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Το πλεονέκτημα της κατοχής φυσικού χρυσού είναι πως δεν έχεις το ρίσκο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είσαι απόλυτος κυρίαρχος της περιουσίας σου. Σε όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και το ETF του χρυσού, είσαι εκτεθειμένος στο ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου.

Βρισκόμαστε στην αρχή της τρίτης φάσης του ανοδικού κύματος του χρυσού, που ξεκίνησε το 2001. Η πρώτη ήταν από 2001 με 2008, η δεύτερη 2009-2011. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο ψηλά θα φτάσει η τιμή του, αλλά η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη: προς τα πάνω και μάλιστα από ένα σημείο και μετά, θα μοιάζει με τσουνάμι. Θα πρόκειται για κάτι που δεν θα έχουμε δει ξανά, ισχυρίζεται ο Frank.

Η οπτική του Bloomberg

Ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence, ο Mike McGlone, συμβουλεύει τα παιδιά του να κατέχουν bitcoin. Σε μια συνέντευξή του στο Cointelegraph, ισχυρίστηκε πως χρυσός και bitcoin έχουν πολλές ομοιότητες (https://www.youtube.com/watch?v=ZcZwt-5cbkQ).

Ανήκει και αυτός σε εκείνους που πιστεύουν πως το bitcoin αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή του χρυσού. Για την ακρίβεια, θεωρεί πως είτε θα αποκτήσει την αξία που έχει τώρα ο χρυσός, δηλαδή θα φτάσει στις 500.000 δολάρια ανά bitcoin, είτε θα μηδενίσει. Κάθε μέρα όμως που το bitcoin λειτουργεί κανονικά, που αυξάνεται η υιοθεσία του (αν κοιτάξουμε τις ενεργές διευθύνσεις που ανεβαίνουν σε απόλυτα νούμερα), πλησιάζει πιο πολύ στην επιτυχία.

Μέχρι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του το επόμενο διάστημα; Έως 10 φορές επάνω μέσα στα επόμενα 10 χρόνια τού φαίνεται ως πολύ λογικό ενδεχόμενο. Ωστόσο δεν το βλέπει να γίνεται σε ένα χρόνο, όπως ισχυρίζονται άλλοι, πιο ενθουσιώδεις. Ο λόγος είναι πως ωριμάζοντας, το bitcoin χάνει την εκρηκτική μεταβλητότητά του. Αυτό που ξεχωρίσαμε από τη συνέντευξη είναι πως για τον McGlone, όσον αφορά τα altcoin, ο σωστός όρος δεν είναι κρυπτονομίσματα. Δεν πρόκειται στα αλήθεια για νομίσματα. Δεν χρησιμεύουν ως αποθήκευση αξίας, δεν αποτελούν μέσο συναλλαγής. Πρόκειται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην κρυπτογραφία.

Η ασφάλεια του bitcoin

Η τιμή του bitcoin αποτελεί μια μονάδα μέτρησης της δυναμικής του. Όχι αναγκαστικά και τη σημαντικότερη. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε ένα σύστημα πληρωμών είναι πάνω από όλα η ασφάλειά του. Όσο περισσότεροι υπολογιστικοί πόροι απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Ήδη το δίκτυο του bitcoin διαθέτει αθροιστικά τη μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη στον κόσμο.

Οι επικριτές του προέβλεπαν ότι μετά το halving θα μειωθεί η ασφάλεια του δικτύου, επειδή πολλοί miners θα αποχωρούσαν, καθώς η αμοιβή τους θα έπεφτε στο μισό. Δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν περισσότερο λάθος.

Το Hash Rate (δείκτης κατακερματισμού) που μας δείχνει το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου βρίσκεται στο ανώτατο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών. Το δίκτυο του bitcoin είναι 12 φορές πιο ισχυρό από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε φτάσει στην τιμή-ρεκόρ των 20.000 δολαρίων.

Το πρώτο halving είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ροή δημιουργίας του bitcoin. Από τα 50 ανά δεκάλεπτο έπεσε στα 25. Όσο προχωράμε όμως τόσο λιγοστεύει η επίδρασή του. Στο τελευταίο που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον Μάιο, από τα 12,5 bitcoin έπεσε στα 6,25. Στο πρώτο, η διαφορά ήταν 25 bitcoin και στο πρόσφατο, μόλις 6,25. Τα εναπομείναντα νομίσματα που επρόκειτο να παραχθούν μετά το πρώτο halving ήταν πολύ περισσότερα από τώρα. Πλέον υπολείπονται μόνο 2,5 εκατομμύρια.

Νέο ρεκόρ σε ΑΤΜ

Τα ειδικά ATM για κρυπτονομίσματα ξεπέρασαν το ορόσημο των 10.000 εγκατεστημένων μηχανημάτων παγκοσμίως. Σήμερα, μόλις επτά χρόνια από την εγκατάσταση του πρώτου ATM για bitcoin, υπάρχουν συνολικά 10.357 σε 71 χώρες, σύμφωνα με το coinatmradar.com. Τα πρώτα 3,5 χρόνια λειτουργούσαν 1.000 ΑΤΜ, ενώ ο αριθμός αυτός δεκαπλασιάστηκε μέσα στα επόμενα 3,5.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v