Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο μεγάλο ρεκόρ του bitcoin

Γιατί παρά το επενδυτικό ενδιαφέρον, η τιμή του bitcoin βρίσκεται σχεδόν 50% κάτω από το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων που είχε επιτύχει τον Δεκέμβρη του 2017. Τι σημαίνει το ορόσημο των 10.000 δολαρίων.

Το νέο μεγάλο ρεκόρ του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν τελευταία οι επικριτές του bitcoin είναι πως παρόλο που θεωρητικά οι συνθήκες ευνοούν την άνοδό του, εξαιτίας των πολιτικών ατελείωτου «τυπώματος» από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, βρίσκεται πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά του. Ενώ για παράδειγμα ο χρυσός διαπραγματεύεται στην ανώτατη τιμή που έχει βρεθεί ποτέ. Συνεπώς -βγάζουν το συμπέρασμα- αυτό αναδεικνύει πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το bitcoin.

Πράγματι αυτός ο ισχυρισμός, με μια επιφανειακή ανάγνωση, ισχύει. Όντως η τιμή του bitcoin βρίσκεται σχεδόν 50% κάτω από το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων που είχε επιτύχει τον Δεκέμβρη του 2017. Όμως ας το ερευνήσουμε λίγο βαθύτερα. Κατ' αρχάς το bitcoin και γενικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα από την αρχή της χρονιάς κερδίζει 54%. Το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση, το Ethereum, βρίσκεται στο +280% την ίδια χρονική περίοδο. Το Chainlink έχει 6πλασιάσει την αξία του, ενώ το Cardano την έχει 3πλασιάσει, για να μείνουμε μόνο σε όσα κρυπτονομίσματα έχουμε επισημάνει από τη στήλη. Αν μάλιστα εξετάσουμε την κατηγορία των DeFi, εκεί οι αποδόσεις έχουν ξεφύγει στη στρατόσφαιρα. Μέσα σε εβδομάδες έχουν δεκαπλασιάσει ή ακόμα και εκατονταπλασιάσει την αξία τους.

Αν κάποιοι βλέπουν υποτιμητικά την τιμή των 11.000 δολαρίων που έχει σήμερα το bitcoin ή ήσσονος σημασίας το +54% από την αρχή του έτους, να τους επισημάνουμε πως η κορυφή δεν είναι καθόλου μακριά. Το 2017 έφτασε από τις 10.000 στις 20.000 δολάρια, σε μόλις 18 ημέρες. Προφανώς αυτή τη φορά, δύσκολα θα ανέβει με τόση ταχύτητα.

Το bitcoin όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει, όπως επισήμανε ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence. Σε μια μεγαλύτερη και πιο ρευστοποιημένη αγορά, οι ημερήσιες διακυμάνσεις της ζήτησης είναι συνήθως σχετικά μικρότερες.

Το bitcoin ό,τι χάνει σε μεταβλητότητα το κερδίζει σε σταθερότητα, επειδή εισέρχονται πιο σοφιστικέ παίκτες στην αγορά. Απόδειξη γι' αυτό είναι πως στην περίοδο του Δεκέμβρη 2017 με Γενάρη του 2018, είχε βρεθεί 62 συνεχόμενες ημέρες πάνω από τις 10.000 δολάρια. Ήταν ένα ρεκόρ που δεν είχε καταρριφθεί. Μέχρι χθες! Πλέον το ρεκόρ είναι 63 συνεχόμενες ημέρες και συνεχίζει…

Από την ίδια του τη φύση, ο αριθμός 10.000 έχει κάτι ιδιαίτερο. Από 4 ψηφία, ο αριθμός ανεβαίνει στα 5 ψηφία. Η αλλαγή είναι μεγάλη στην ψυχολογία. Νιώθεις πως ανυψώνεσαι επίπεδο. Επιπλέον, όσο συνηθίζουμε να το βλέπουμε σε πενταψήφιο νούμερο τόσο το θεωρούμε φυσιολογικό. Αν συνεχίσει έτσι, θα πρόκειται για τη νέα κανονικότητα. Αφύσικο θα θεωρείται αν γυρίσει ξανά σε τετραψήφιο αριθμό δολαρίων.

Αναμφίβολα ένα θετικό σημάδι που προσδίδει σταθερότητα. Δεν έχει προηγηθεί κάποια υπερβολική ή βιαστική κίνηση. Γι' αυτό θεωρείται πως έχει πιο γερές βάσεις. Δεν βασίζεται στον ενθουσιασμό των επενδυτών ή σε κάποιο συγκυριακό γεγονός.

Η ανθρωπογεωγραφία του οικοσυστήματος

Όποτε συμβαίνει ένα ανοδικό κύμα παρασύρει μαζί και λάθος ανθρώπους. Προσελκύει οπορτουνιστές, απατεώνες, τζογαδόρους, ενθουσιώδεις αφελείς που αδιαφορούν για την τεχνολογία και τις πολιτικές επιπλοκές που επιφέρει. Όποιο και να είναι το κίνητρο, όταν οι τιμές πέφτουν, οι ευκαιριακοί επενδυτές εξαφανίζονται.

Μένουν όσοι εστιάζουν στην τεχνολογία, στις θεμελιώδεις αρχές. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει το bitcoin τόσο σπουδαίο. Παραμένουν στον χώρο οι πραγματικά πιστοί, οι οποίοι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έχουν ανταμειφθεί. Οι υπόλοιποι διστάζουν, φοβούνται την αστάθεια. Επηρεάζονται από τους τίτλους των ειδήσεων και τις διακυμάνσεις των τιμών και είναι στην πρώτη δυσκολία έτοιμοι να προβούν σε μαζικές πωλήσεις.

Οι λόγοι που προσελκύουν τους ανθρώπους στον χώρο του bitcoin είναι διαφορετικοί. Χωρίς αμφιβολία, τους περισσότερους τους προσέλκυσε η κερδοσκοπία. Ορισμένοι σαγηνεύτηκαν από τις πολιτικές αρχές και δυνατότητες για αλλαγή σε ένα πιο ποιοτικό και δίκαιο νομισματικό σύστημα. Άλλοι ότι το είδαν σαν ενδιαφέρουσα τεχνολογική δυνατότητα.

Διαφορετικοί είναι και οι λόγοι που το χρησιμοποιούν. Άλλοι ως μέσο αποθήκευσης αξίας, άλλοι για τις καθημερινές συναλλαγές τους, άλλοι για χρηματιστηριακό trading, άλλοι ως επιχειρηματική ευκαιρία. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν διστακτικά, μετατρέποντας ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου τους. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πως τα περί φούσκας ή απάτης ή κοπανιστού αέρα που επικρατούσαν, ήταν αβάσιμα. Ασχολήθηκαν παραπάνω, μελέτησαν, επένδυσαν περισσότερα χρήματα.

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v