Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς BlackRock και Vanguard έφτασαν να κατέχουν bitcoin

Ο Οκτώβριος θεωρείται «καλός μήνας» για τα κρυπτονομίσματα. Τι μηνύματα στέλνει η ποσότητα bitcoin που βρίσκεται στα ανταλλακτήρια. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι το νέο ράλι θα ξεκινήσει από το Ethereum και ένα κρίσιμο tip.

Πώς BlackRock και Vanguard έφτασαν να κατέχουν bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οκτώβριος, ο μήνας με το τρομακτικό ιστορικό στις αγορές. Πράγματι, πολλές από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πτώσεις σημειώθηκαν τον Οκτώβριο. Η Μαύρη Δευτέρα συνέβη στις 19 Οκτωβρίου 1987, ενώ η οικονομική κρίση στην Ασία, που πυροδότησε ένα ντόμινο από καταρρεύσεις χωρών, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1997. Πάλι μια δεκαετία αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, οι αγορές έφτασαν στα τότε ιστορικά υψηλά, για να ακολουθήσει το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων. 

Αντιθέτως, ο Οκτώβριος θεωρείται από τους πιο καλούς μήνες για το bitcoin, καθώς έχει σημειώσει μέση απόδοση +20,8%.

* Η ποσότητα του bitcoin (BTC) που βρίσκεται στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχει πλέον πέσει στη χαμηλότερη τιμή του από τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με την Glassnode. Ο συνολικός αριθμός bitcoin στα ανταλλακτήρια έφτασε την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, στα 2,97 εκατομμύρια bitcoin στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Από τότε κινείται σε έντονα πτωτική τροχιά. Πλέον βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών.

Οι κάτοχοι bitcoin έχουν αρχίσει να δίνουν προτεραιότητα στην απόλυτη κυριαρχία τους πλούτου τους έναντι της ρευστότητας, επιλέγοντας να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα προσωπικά τους κλειδιά. Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Ο προφανής λόγος που αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα προς τα προσωπικά τους πορτοφόλια είναι επειδή δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν στο άμεσο μέλλον.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που αφορά τη διαφύλαξη των bitcoin είναι πως ο αριθμός των bitcoin που τοποθετούνται σε διάφορες DeFi εφαρμογές στο Ethereum έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Όλο και περισσότεροι τοποθετούν τα bitcoin τους σε εφαρμογές που υπόσχονται να τους αποφέρουν κάποια απόδοση υπό μορφή μερίσματος ή επιτοκίου.

* Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε μια σημαντική, όσο και αρκετά απότομη, αύξηση της δραστηριότητας από νέους συμμετέχοντες που εισέρχονται στο bitcoin. Όμως αυτή η κινητικότητα δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην τιμή. Στο παρελθόν, κάθε απότομη άνοδος νέων στο δίκτυο του bitcoin μεταφραζόταν σε άνοδο της τιμής, όπως εξηγεί ο γνωστός αναλυτής Willy Woo.

Κατά τον Woo, η περίοδος των «ταύρων» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019. Μια περίοδος που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Κι όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε αργότερα. Το νέο ράλι θα ξεκινήσει και πάλι από το Ethereum. Όπως τότε είχε συντελέσει στην «τρέλα» των ICOs, τώρα αποτελεί την πλατφόρμα που βασίζονται οι DeFi, όπου οι προσδοκίες είναι ενθουσιώδεις. Ίσως οι DeFi αποδειχθούν μιας νέας μορφής Ponzi. Ωστόσο αυτός ο πειραματισμός είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων και μπορεί να οδηγήσει πάλι σε πολύ μεγάλα κέρδη, ισχυρίζεται ο Woo.

Οι ψηφιοποιημένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτές που θα ηγηθούν της νέας ανόδου. Πολλές από αυτές ίσως δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα ή μόλις έχουν εμφανιστεί. Θα αφιερώσουμε αρκετά άρθρα γι' αυτό τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Μείνετε συντονισμένοι όπως λένε και στα ραδιόφωνα.

* Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, η τιμή του bitcoin δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από τον μέσο όρο των 200 εβδομάδων. Αυξάνεται σημαντικά πάνω από το όριο στις ανοδικές φάσεις της αγοράς και προσγειώνεται μέχρι αυτό το επίπεδο τιμών στις πτωτικές φάσεις.

Το bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει προς τα δεξιά με έναν αρκετά ομαλό τρόπο. Τέτοια σημάδια αναζητούν να δουν οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι (και οι επενδυτές). Δεν τους νοιάζουν οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές, παρά μόνο οι μακροπρόθεσμες κινήσεις των τιμών.

* Η επένδυση της MicroStrategy στο bitcoin, αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου, είχε μια παράπλευρη συνέπεια. Μέσω αυτής έχουν πλέον έκθεση σε bitcoin το συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, η BlackRock, η Vanguard και άλλοι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων. Μόνο αυτοί που αναφέραμε ονομαστικά είναι πλέον έμμεσοι ιδιοκτήτες bitcoin αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα το 1,51% της MicroStrategy από τις 31 Δεκεμβρίου 2019, το Νορβηγικό Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων (το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων), κατέχει τώρα έμμεσα 577,6 bitcoin. Οι BlackRock και Vanguard, οι οποίες κατέχουν το 15,2% και το 11,7% της MicroStrategy αντίστοιχα, είναι σαν να διαθέτουν πάνω από 10.000 bitcoin!

Ερωτηθείς ο Amund Lunde, Διευθύνων Σύμβουλος του νορβηγικού ταμείου, απάντησε πως το ενδεχόμενο να λάβουν μια άμεση θέση στο bitcoin είναι μακρινό, καθώς δεν διαθέτουν ούτε χρυσό. Οι τοποθετήσεις γίνονται σε μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος και ακίνητα. Ωστόσο, το αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύεται σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού, όπως η Newmont Goldcorp.

Ο Lunde πιστεύει ότι είναι πιθανό το ταμείο να έχει περισσότερη έκθεση σε bitcoin στο μέλλον, εάν άλλες εταιρείες ακολουθήσουν το παράδειγμα της MicroStrategy.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v