Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το προφίλ των επενδυτών του bitcoin

Πόσοι και ποιοι επενδύουν στο bitcoin και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Οι κινήσεις θεσμικών επενδυτών και ιδιωτών. Τι αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ποιο είναι το προφίλ των επενδυτών του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (μπορείτε να τη δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό), αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα δεδομένα για το οικοσύστημα των crypro.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο κλάδος έχει εισέλθει σε στάδιο ανάπτυξης παρά τα αξιοσημείωτα προβλήματα που αντιμετώπισε. Ωστόσο, η ανάλυση έχει εντοπίσει πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου να αναπτυχθεί σε μαζική κλίμακα. Ζητήματα που αφορούν κυρίως την κανονιστική συμμόρφωση και την ασφάλεια.

Από την 71 σελίδων έκθεση ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα το 4ο κεφάλαιο, που αναφέρεται στο προφίλ των χρηστών των κρυπτονομισμάτων. Ποιοι επενδύουν στο bitcoin και στην παρέα του, καθώς επίσης το πόσοι είναι.

Η έρευνα εξετάζει τρεις περιόδους. Το 2016, οι χρήστες σε όλο τον κόσμο ήταν μόλις 5 εκατομμύρια, αν και χρησιμοποιούσαν 45 εκατομμύρια διευθύνσεις. Το 2018, οι χρήστες εκτοξεύτηκαν στα 35 εκατομμύρια. Από τότε μέχρι σήμερα, αν και η τιμή του bitcoin έχει σημειώσει σημαντική διόρθωση, οι ενεργοί χρήστες τριπλασιάστηκαν! Έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια όσοι έχουν διενεργήσει έστω και μία δοσοληψία με bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, σύμφωνα πάντα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Παρά τους σαφείς αντικειμενικούς περιορισμούς της έρευνας, προσφέρει μια αξιόπιστη προσέγγιση για τον συνολικό αριθμό των κατόχων κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Τα ευρήματα συμφωνούν με τις δηλώσεις των μεγάλων πάροχων υπηρεσιών, που ανέφεραν σημαντική αύξηση στην είσοδο νέων χρηστών, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Από όλους αυτούς τους ανθρώπους, το 40% των συνολικών χρηστών θεωρείται ενεργό. Ποιοι θεωρούνται ενεργοί; Κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών ορίζουν ως ενεργό έναν χρήστη που συνδέεται ή αλληλεπιδρά με την υπηρεσία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι ορίζουν ως χρονικό πλαίσιο τη μία εβδομάδα.

Και τώρα αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι. Βασισμένοι στα ευρήματα μιας έρευνας πάνω σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές που διεξήγαγε η Fidelity Digital Assets, αποκαλύπτουν ότι το 36% των ερωτηθέντων έχουν επενδύσει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο blockchain και ότι οι τρεις στους πέντε πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελούν μέρος των χαρτοφυλακίων τους!

Επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό που έχουμε αναφέρει από τη στήλη πολλές φορές. Ότι για την ώρα, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αφορά ιδιώτες. Οι εταιρείες και οι θεσμικοί βρίσκονται ακόμα εκτός. Δεν έχουν εισέλθει στον χώρο ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, κατέχουν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας. Εταιρείες όπως η MicroStrategy που επένδυσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο bitcoin αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα (σ.σ. Μόλις χθες ανακοινώθηκε από τη Square ότι έχει επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin και ότι θα το εγγράψει στον ισολογισμό της. Η Square είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με κεφαλαιοποίηση 80 δισεκατομμυρίων και διαπραγματεύεται στον Nasdaq).

Οι πάροχοι υπηρεσιών εξυπηρετούν κυρίως τα hedge funds κρυπτονομισμάτων (37%), τους διαδικτυακούς εμπόρους (30%) και τους εξορύκτες (27%)

Ο ρόλος των θεσμικών στις αγορές

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η εισροή των θεσμικών και των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με την επέκταση ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και ρυθμιστικής σαφήνειας.

Για να σας δώσουμε μια τάξη μεγέθους, οι μετοχές που κατέχουν οι θεσμικοί στη Wall Street, όπως η BlackRock, η Vanguard, η JP Morgan και η PIMCO, ξεπερνούν το 80% του συνόλου. Οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες των διαθέσιμων μετοχών ανήκουν σε αμοιβαία κεφάλαια ή ETFs, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εταιρείες επενδύσεων ή άλλες μεγάλες οντότητες που διαχειρίζονται κεφάλαια για λογαριασμό άλλων.

Η απόκτηση του bitcoin δεν παρέχει μόνο αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, αλλά προοπτική υψηλότερων αποδόσεων σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Το μεγάλο ανοδικό κύμα του 2017 στα crypto οφειλόταν αποκλειστικά στους ιδιώτες. Μια θεωρία που φαίνεται να έχει βάση, αναφέρει πως η επόμενη σημαντική ανοδική περίοδος, της οποίας ίσως βρισκόμαστε στην αρχή, θα καθοδηγηθεί από χρήματα μεγάλων εταιρειών και επαγγελματιών. Η τάση ίσως πάρει λίγο χρόνο για να ενδυναμωθεί, αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη.

Το χρήματα είναι μια τεχνολογία. Όπως κάθε τεχνολογία, συνεχώς βελτιώνεται. Οι άνθρωποι εξελίσσουν τα χρήματα από την ίδρυσή τους, το bitcoin είναι απλώς η πιο πρόσφατη. Κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ή κάποια στιγμή θα σβήσει από κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως μέχρι τώρα είναι πως μπορεί η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική.

Οι εξελίξεις στο Ethereum

* Το Ethereum έχει καταστεί το βασικό κομμάτι της υποδομής για τη δημιουργία αποκεντρωμένων οργανισμών ή εφαρμογών. Μια πρόσφατη εξέλιξη αφορά την Ernst & Young, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλών στον κόσμο. Από ό,τι δήλωσαν οι άνθρωποί της, με την πλατφόρμα OpsChain που χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στο Ethereum, επιτρέπει στις εταιρείες να εκτελούν ιδιωτικές δραστηριότητες προμηθειών. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες μεταξύ τους, χωρίς να δημοσιοποιούν ιδιωτικά δεδομένα στο ίδιο το blockchain. Καλή είναι η διαφάνεια που πρεσβεύουν όσοι ασχολούνται με αποκεντρωμένες λύσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται να αποκαλύψουν τα μυστικά τους δημόσια.

Αν είσαι κάτοχος Ethereum, τέτοιες ειδήσεις επιθυμείς να βλέπεις.

* Η εξόρυξη του Ethereum είναι τρεις φορές πιο κερδοφόρα από το bitcoin, σύμφωνα με την Glassnode. Το ποσοστό κατακερματισμού (hash rate) του Ethereum έφτασε στο υψηλότερο όλων των εποχών, πάνω από 250 terahash ανά δευτερόλεπτο (TH/s), σημειώνοντας αύξηση 80% από τον Ιανουάριο.

Το F2Pool, το οποίο υπολογίζει την κερδοφορία εξόρυξης καθορίζοντας τα τρέχοντα έσοδα (επιβράβευση μπλοκ και τέλη συναλλαγής) και αφαιρώντας το κόστος ενέργειας, αναφέρει ότι οι εξορύκτες bitcoin που διαθέτουν Antminer S19 Pro μπορούν να κερδίσουν κέρδη 4,33 δολάρια σε διάστημα 24 ωρών, ενώ οι εξορύκτες ethereum που χρησιμοποιούν κάρτες GTX TitanV 8 μπορούν να κερδίσουν 15,56 δολάρια.

Η άνοδος του DeFi σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του stablecoin οδήγησαν τα τέλη συναλλαγών στο blockchain του Ethereum σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι εξορύκτες να μοιραστούν 166 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τέλη συναλλαγής τον Σεπτέμβριο. Το αντίστοιχο ποσό τελών που κατέληξε σε εξορύκτες του bitcoin ήταν μόνο 26 εκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v