Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα ξεπεράσει το bitcoin τις 20.000 δολάρια

Οι τρεις φάσεις της έως σήμερα πορείας της τιμής του κρυπτονομίσματος και ποια σήματα στέλνει η τεχνική ανάλυση. Ο «μαύρος κύκνος» της Covid-19 και πώς επηρέασε την αξία του. Ποια είναι η κρίσιμη προϋπόθεση.

Πότε θα ξεπεράσει το bitcoin τις 20.000 δολάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Από τη δημιουργία του bitcoin μέχρι σήμερα, ξεχωρίζουν τρεις φάσεις οι οποίες φαίνονται πανομοιότυπες, όσον αφορά στην πορεία της τιμής του. Πάμε να τις δούμε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του bitcoin.

Το 2011, υπήρξε μια συσσώρευση και σχηματίστηκε ένα καθοδικό ορθογώνιο τρίγωνο, του οποίου η διάσπαση προς τα κάτω οδήγησε σε μια πτωτική περίοδο. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, σχηματίστηκε ένα άλλο τρίγωνο, ανοδικό αυτή τη φορά, του οποίου η διάσπαση σηματοδότησε μια επική ανοδική πορεία. Η αξία του bitcoin από τα 15 δολάρια εκτοξεύτηκε, ξεπερνώντας τα 1.000 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

Το 2014, βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο μοτίβο. Ένα καθοδικό ορθογώνιο τρίγωνο, του οποίου η διάσπαση ξεκίνησε μια πτωτική φάση της αγοράς. Επί ένα χρόνο, η τιμή του bitcoin είτε κατευθυνόταν καθοδικά είτε πλάγια. Πότε ξεκίνησε η ανοδική φάση; Με τη διάσπαση και πάλι ενός ανοδικού ορθογώνιου τριγώνου, τον Μάιο του 2016. Όταν διέσπασε προς τα πάνω το δεύτερο τρίγωνο, η τιμή του bitcoin από τα 500 δολάρια έφτασε μέχρι τις 20.000 δολάρια.

Η τρίτη φάση ξεκινάει από τον Δεκέμβριο του 2017. Βλέπουμε για άλλη μια φορά να σχηματίζεται ένα καθοδικό τρίγωνο που καταλήγει στη μεγάλη πτώση του Νοεμβρίου του 2018. Μια πτώση που οδήγησε στο χαμηλό των 3.150 δολαρίων. Κατόπιν, βλέπουμε να σχηματίζεται άλλο ένα ανοδικό τρίγωνο, το οποίο είναι εν εξελίξει.

Η τιμή του bitcoin βρίσκεται μέσα στο τρίγωνο, δεν το έχει διασπάσει για την ώρα. Αν όμως επαναληφθεί αυτό που συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις, τότε η ανοδική του διάσπαση δεν είναι απίθανο να σηματοδοτήσει και πάλι μια μεγάλη και έντονη ανοδική περίοδο. Μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας όλοι θα θέλουν να έχουν bitcoin στην κατοχή τους.

Ωστόσο, πριν βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, θα πρέπει να δούμε ένα ελάττωμα που υπάρχει στο τελευταίο τρίγωνο. Τον Μάρτιο διασπάστηκε προς τα κάτω, όπως φαίνεται καθαρά στον μοβ κύκλο. Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί τριγωνικός σχηματισμός με βάση τις θεωρίες της Τεχνικής Ανάλυσης. Το έχουμε «ζωγραφίσει» λάθος.

Πράγματι έτσι είναι, αλλά υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα που υποστηρίζει πως δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις τιμές κάτω από το τρίγωνο. Να θεωρήσουμε πως δεν υπάρχουν. Ποιο είναι αυτό το επιχείρημα; Η κίνηση αυτή συνέβη εξαιτίας του «μαύρου κύκνου» της Covid-19. Ήταν οι ημέρες της κορύφωσης του πανικού για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλες τις αγορές. Ακόμα και ο S&P βούτηξε 20% μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας το χαμηλότερο σημείο του για φέτος. Συνεπώς ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν πως δεν είναι λάθος να εξαιρέσουμε αυτές τις ημέρες, γιατί ήταν απόρροια μιας εξαιρετικά έκτακτης κατάστασης. Μια ανωμαλία η οποία μάλιστα διορθώθηκε πολύ σύντομα.

Αν λοιπόν η τιμή του bitcoin συμπεριφερθεί στην τρίτη φάση αναλογικά με τις προηγούμενες δύο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα υψηλά, δηλαδή να ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια, τους τελευταίους μήνες του 2021. Σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι ο τελευταίος τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που ταλαιπωρεί το bitcoin να διασπαστεί προς τα πάνω. Να ξεπεράσει σύντομα τις 12.400 δολάρια.

Η μεγάλη εικόνα

Πάμε να δούμε τώρα τη μεγάλη εικόνα. Την πορεία της αξίας του bitcoin από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται, μέχρι σήμερα. Φαίνεται καθαρά πως αν εξαιρέσεις τη σύντομη ανωμαλία εξαιτίας της πανδημίας, μπορούμε πραγματικά να χωρίσουμε το διάγραμμα σε 3 φάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα μεταξύ τους.

Δεν τελειώσαμε όμως. Έχουμε άλλη μια ένδειξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον:

Από τη μία κορυφή του πρώτου πτωτικού τριγώνου μέχρι την άλλη κορυφή του δεύτερου πτωτικού τριγώνου, η τιμή του bitcoin πολλαπλασιάστηκε 30 φορές, σε 128 εβδομάδες. Αν ενώσουμε τις επόμενες δύο κορυφές, θα δούμε πως το νέο υψηλό ήταν 16 φορές περισσότερο από το προηγούμενο, σε 210 εβδομάδες. Αν συμπεριφερθεί και στην τρίτη φάση αναλογικά με τις προηγούμενες δύο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε το καλοκαίρι του 2024 το bitcoin κοντά στις 160.000 δολάρια.

Φυσικά δεν μπορούμε να βασίσουμε την επενδυτική στρατηγική μας σε τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις, παρ' όλα αυτά αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πνευματική άσκηση. Ο Αναξίμανδρος, ένας από τους πρώτους φιλοσόφους της ιστορίας, είχε αναφέρει πως ο χρόνος είναι δικαστήριο. Αυτός είναι που κρίνει τους νικητές και τους χαμένους. Το ίδιο ισχύει για το bitcoin. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v