Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση του bitcoin

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα από την επένδυση στο κρυπτονόμισμα. Η σημασία της μελέτης και της σωστής ενημέρωσης. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την υψηλή μεταβλητότητα και οι προσδοκίες.

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Το bitcoin τώρα μου αρέσει περισσότερο από όσο όταν το αγόρασα πριν μήνες. Από τότε, μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που το υποστηρίζουν. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα, έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Είναι σαν να επενδύεις στον Steve Jobs και στην Apple ή να επενδύεις νωρίς στο Google». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο θρύλος της Wall Street Paul Tudor Jones, στο CNBC.

Ο Tudor Jones μόλις τώρα άρχισε να κατανοεί την πραγματική δυναμική του bitcoin. Γεγονός είναι πως ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνους που το θεωρούν απάτη ή φούσκα ή απλά αδιαφορούν για την ύπαρξή του. Δεν έχουν καταλάβει την αξία του bitcoin ακόμα και αυτοί που το έχουν αγοράσει. Το αντιμετωπίζουν ως έναν ακόμα επενδυτικό τίτλο. Μια κερδοσκοπική αντιστάθμιση στον πληθωρισμό.

Κάνουν λάθος. Δεν αποτελεί μόνο μια απλή χρηματιστηριακή αξία. Θα λέγατε πως το Internet είναι μια απλή εφαρμογή στον υπολογιστή σας; Πράγματι, είναι. Είναι μια εφαρμογή για υπολογιστές ή κινητά. Όμως πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Εξαιτίας του προκλήθηκε μια επανάσταση. Μια ειρηνική επανάσταση. Άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε, μας έκανε πιο παραγωγικούς, πιο αποτελεσματικούς οικονομικά. Βελτίωσε ριζικά τη ζωή μας, μεταμόρφωσε την κοινωνία.

Έτσι και το bitcoin. Το υποτιμούν όσοι το θεωρούν απλά ένα νόμισμα ή ένα χρηματιστηριακό τίτλο με τον οποίο έχουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Εκτός από αυτή του την ιδιότητα, πρόκειται για μια νομισματική, οικονομική και πολιτική επανάσταση. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain θα αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις τραπεζικές υπηρεσίες. Τον τρόπο που δημιουργείται το χρήμα, την ίδια τη δομή του οικονομικού συστήματος.

Θα αιφνιδιάσουμε πολλούς αναγνώστες με αυτή την τοποθέτηση, αλλά η τιμή δεν είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για το bitcoin. Δεν χρειάζεται να την παρακολουθείς, εκτός αν είσαι trader. Ακούγεται απερίσκεπτο, αλλά αναλογιστείτε πόσοι από αυτούς που πίστεψαν στο bitcoin, που ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του, που αντιλήφθηκαν τις δυνατότητές του είναι κερδισμένοι και πόσοι χαμένοι;

Εδώ βρίσκεται το μυστικό: όσοι κατάλαβαν τις θεμελιώδεις διαφορές του από τις υπόλοιπες παραδοσιακές αξίας όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από τις πτώσεις αλλά τις θεώρησαν ευκαιρία να αγοράσουν ακόμα περισσότερα. Το λελογισμένο ρίσκο δεν κρύβεται στην πιθανή τεράστια απόδοση που ίσως μετατρέψει έναν φτωχό σε εκατομμυριούχο, όσο στην τελική επιβεβαίωση πως θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που οραματίζονται οι φίλοι του. Σαν μια καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο.

Το matrix

Οι άνθρωποι συνεισφέρουν πρόθυμα ή λιγότερο πρόθυμα, μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους, προκειμένου να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Έχουν παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων τους, σε ένα σημαντικό βαθμό την ελευθερία τους σε θεσμούς: ορκωτούς ελεγκτές, δικαστές, αστυνομικούς, νομοθέτες, κυβερνήσεις. Η εμπιστοσύνη κοστίζει ακριβά. Το blockchain φιλοδοξεί να αποτελέσει την τεχνολογία που θα εξαλείψει το κόστος. Τα έξυπνα συμβόλαια που εκτελούν συμφωνίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δεν αποτελούν μόνο μια συναρπαστική ιδέα αλλά μια πραγματικότητα που εξελίσσεται.
Ειδικά το bitcoin επιχειρεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που έχουν τα παραστατικά νομίσματα. Το πρόβλημα της απαξίωσης σε βάθος χρόνου λόγω του πληθωρισμού, της πιθανότητας πλαστογράφησης, της διασφάλισης της ιδιωτικότητας των συναλλαγών.

Ομολογώ πως και εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το bitcoin αποκλειστικά από κερδοσκοπική διάθεση. Δεν φαντάστηκα ότι θα ανακάλυπτα αυτές τις δυνατότητες. Ούτε τη φιλοσοφία που πρέσβευε. Όταν το αντιλήφθηκα όμως δεν υπήρχε επιστροφή. Την ώρα της απελευθερωτικής επιφοίτησης, ένιωσα σαν τον Neo στην ταινία Matrix, όταν πήρε το κόκκινο χάπι από τον Μορφέα.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπω με κατανόηση όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τη λειτουργία του bitcoin. Χρειάστηκε και εγώ να περάσω από πολλά κύματα απόρριψης, μέχρι να συνειδητοποιήσω τις πραγματικές του δυνατότητες. Θέλει χρόνο, μελέτη και, κυρίως, ανοικτό μυαλό.

Στην αρχή, είσαι επιφυλακτικός και στη συνέχεια, το αγνοείς. Μετά το καταλαβαίνεις και σε συναρπάζει. Σε πιάνει εμμονή με την καθημερινή διακύμανση της τιμής του. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως ακόμα δεν το έχεις αντιληφθεί σε βάθος. Η τιμή του bitcoin είναι μία μόνο από τις μονάδες μέτρησης της δυναμικής του.

Η επενδυτική οπτική

Πέρα όμως από αυτούς τους ευγενείς λόγους, τους περισσότερους τους ενδιαφέρει η προοπτική των αποδόσεων. Πράγματι, την τελευταία δεκαετία, από τότε που ιδρύθηκε, όσοι το πίστεψαν έχουν βγει πολύ ωφελημένοι οικονομικά. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Σε αντίθεση με όσους επένδυσαν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές ή στο FOREX, οι οποίοι ανήκουν στη σφαίρα του μύθου ή εμφανίζονται με τη συχνότητα κερδισμένου στο Joker.

Οι περισσότεροι από όσους ασχολήθηκαν με το bitcoin, ξεκίνησαν διστακτικά, μετατρέποντας ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου τους. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πως τα περί φούσκας ή απάτης ή κοπανιστού αέρα που επικρατούσαν, ήταν αβάσιμα. Ασχολήθηκαν παραπάνω, μελέτησαν, επένδυσαν περισσότερα χρήματα. Πλέον υπάρχουν αρκετοί που το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους είναι σε bitcoin.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το αυτονόητο. Δεν ταιριάζουν όλα τα επενδυτικά προϊόντα σε όλους, ούτε οι προηγούμενες αποδόσεις εγγυώνται τις επόμενες. Όσο και να φαίνεται να έχει ωριμάσει το τελευταίο διάστημα το bitcoin, η μεγάλη μεταβλητότητα αποτελεί μια σημαντική παράμετρο,που εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. Ειδικά οι αδαείς είναι σαν να βαδίζουν σε ναρκοπέδιο. Ωστόσο, πόσες επιλογές υπάρχουν που να υπόσχονται με ρεαλιστικούς όρους πολλαπλασιασμό του κεφαλαίου;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v