Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί είναι φουλ… αισιόδοξοι οι κάτοχοι Bitcoin

Τα Bitcoin Alert που υιοθέτησε το CNBC και οι παρουσιαστές που δηλώνουν επενδυτές του κρυπτονομίσματος. Τα γενέθλια της Λευκής Βίβλου και τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για την πορεία της τιμής.

Γιατί είναι φουλ… αισιόδοξοι οι κάτοχοι Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του bitcoin, ένας παρουσιαστής του οικονομικού καναλιού CNBC, ο Pete Najarian, ανάμεσα στους κορυφαίους 100 traders, σύμφωνα με το περιοδικό Trader Monthly, παραδέχτηκε ανοικτά ότι κατέχει bitcoin. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ότι μετάνιωσε που δεν άκουσε τον αδελφό του να αγοράσει νωρίτερα. Ο Najarian θεωρεί πως κάθε χρόνος που περνάει, όλο και περισσότεροι νιώθουν άνετα με την απόκτησή του και ότι πρόκειται να ανέβει πολύ περισσότερο.

Αμέσως μετά, ένας άλλος παρουσιαστής, o Timothy Seymour, διαβεβαίωσε το κοινό πως το bitcoin είναι απολύτως νόμιμο και πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων! Να σημειώσουμε για όσους δεν γνωρίζουν, πως οι παρουσιαστές του καναλιού είναι συνήθως διακεκριμένοι διαχειριστές κεφαλαίων και επιτυχημένοι traders. Δεν είναι απλά κάποια «όμορφα πρόσωπα».

Φιλοξενούμενος της εκπομπής ήταν ο Michael Sonnenshein, Γενικός Διευθυντής του μεγαλύτερου bitcoin fund που διαπραγματεύεται στη Wall Street, του Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC). Όπως είπε ο Sonnenshein, μεταξύ άλλων, είναι πολύ φυσικό να έχουν όλοι ψηφιακό χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς στον κόσμο μας οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν των φυσικών

Πριν από λίγα χρόνια, όποιος ανέφερε τη λέξη bitcoin στο κανάλι CNBC, τον αντιμετώπιζαν σαν τον τρελό του χωριού. Σήμερα μέχρι και Bitcoin Alert εμφανίζεται, για να προειδοποιεί τα εκατομμύρια τηλεθεατών για την άνοδο της τιμής του.

Εξαιρετικές αποδόσεις φέτος

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αποδώσει φέτος καλύτερα από κάθε άλλη. Σε όρους bitcoin, όλα τα περιουσιακά στοιχεία υποχωρούν. Έχει ξεπεράσει σε απόδοση κάθε μετοχικό δείκτη στον πλανήτη, την αγορά εμπορευμάτων, τον χρυσό. Τα πάντα. Δεν υπάρχει κλαδικός δείκτης που να τον ξεπερνάει. Ούτε ο φαρμακευτικός ή της νέας τεχνολογίας -οι μέχρι τώρα κερδισμένοι της πανδημίας. Δεν έχει σημειώσει απλά +90% φέτος. Έχει ξεπεράσει σαν σταματημένο τον ανταγωνισμό στις αποδόσεις. 

Θα ήταν αδικία όμως να μην αναφερθούμε και στα άλλα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον τα κυριότερα, που σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Όπως εκείνα που αναλύσαμε τους προηγούμενους μήνες: το Ethereum από τα 115€ σήμερα βρίσκεται στα 350€ και το Chainlink από το 1,5€, σήμερα έχει 9,5€.

Όσον αφορά το bitcoin, για να βρούμε μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 13.805 δολάρια, όσο η προχθεσινή τιμή, θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Δεκέμβρη του 2017. Τον μήνα όπου σημειώθηκε το ιστορικό ρεκόρ των 20.000 δολαρίων. Αν εξαιρέσεις μόλις 29 ημέρες εκείνου του μήνα, οποτεδήποτε άλλοτε και να έχεις αγοράσει bitcoin, σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη 12ετή ιστορία του, είσαι κερδισμένος.

Μόνο που από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η FED έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και επέκτεινε τον ισολογισμό της κατά τρισεκατομμύρια. Ανάλογες πολιτικές εφάρμοσαν και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Ο κόσμος έχει πλημυρίσει νομίσματα κατασκευασμένα από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που το bitcoin γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Σπανιότερο ακόμα και από τον χρυσό

Οι επικριτές του χώρου απορούν πώς στο καλό συμβαίνει το bitcoin να αψηφά τη λογική τους. Αυτό που δυσκολεύονται να αντιληφθούν, είναι πως στο παρασκήνιο κάποιοι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο οικοδομούν ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλάζουν τον κόσμο φτιάχνοντας ένα καλύτερο Internet. Αν ποντάρεις ενάντια στο bitcoin ή στο Ethereum, ποντάρεις εναντίον τους.

Το κρίσιμο σημείο

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων όχι μόνο φαίνεται να έχει ξεφύγει από την ανυποληψία, αλλά μοιάζει αλλόκοτα θωρακισμένη από οτιδήποτε δυσάρεστο. Ωστόσο τώρα ακριβώς είναι που συνιστούμε προσοχή. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του bitcoin κινείται μέσα σε ένα κανάλι.

Αν βρει ξανά το κάτω μέρος του καναλιού, κοντά στις 11.500 δολάρια, η διόρθωση δεν θα είναι μικρή. Μια τέτοια υποχώρηση θα σημαίνει μια ποσοστιαία πτώση της τάξης του 20% περίπου. Εκεί βρίσκεται ένα κρίσιμο σημείο. Είτε θα επιβεβαιώσει την πλάγια κάτω γραμμή ως στήριξη και θα τη χρησιμοποιήσει ως βατήρα για να ανέλθει υψηλότερα, είτε θα τη διασπάσει προς τα κάτω, βάζοντας τέλος στα όνειρα για άμεση άνοδο και κατάρριψη του προηγούμενου ιστορικού ρεκόρ.

Την περίοδο του 2017, η άνοδος από τα 1.000 δολάρια στις 20.000 δεν έγινε σε μια ευθεία. Υπήρξαν έξι πισωγυρίσματα της τάξης των 30% με 40% το καθένα. Η αστάθεια των τιμών οδηγεί την προσοχή. Η προσοχή οδηγεί τη ζήτηση. Η ζήτηση αυξάνει την τιμή. Αυτό τουλάχιστον συνέβη τότε και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε πως θα συμβεί και τώρα.

Είναι λογικό να υπάρχουν υποχωρήσεις σε μια αγορά. Δίνει στους επενδυτές τον χρόνο να ξανασκεφτούν αν θέλουν να συμμετάσχουν, αν βρίσκουν τις αποτιμήσεις δίκαιες. Να δώσει μια ευκαιρία σε αυτούς που έμειναν πίσω να αγοράσουν και στους πιο βιαστικούς, να αποχωρήσουν.

Τα γενέθλια της Λευκής Βίβλου

Η χαρά της προσδοκίας δεν αποτελεί τον μόνο λόγο που βρίσκονται σε πανηγυρική διάθεση οι φίλοι και οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων. Ο άλλος είναι τα γενέθλια του bitcoin. Πριν από 12 χρόνια, ο Satοshi Nakamato, ο δημιουργός του bitcoin, κυκλοφόρησε τη Λευκή Βίβλο. Μόλις 8 σελίδες αρκούσαν να αλλάξουν την ιστορία των νομισμάτων για πάντα.

Τη μετάφραση της Λευκής Βίβλου από τον Δήμο Χατζηνικολάου θα τη βρείτε στο συνοδευτικό αρχείο. Ένα επεξηγηματικό βίντεο στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v