Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι το Bitcoin να αλλάξει τον κόσμο

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίου που αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στα κρυπτονομίσματα και ο Ρεπουμπλικανός Warren Davidson που μιλά για «επανάσταση». Τα σενάρια για την τιμή του Bitcoin.

Πόσο πιθανό είναι το Bitcoin να αλλάξει τον κόσμο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά τον Paul Tudor Jones, ο ένας μετά τον άλλο, αξιοσέβαστοι διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street εκφράζονται με θέρμη για το bitcoin. Την Παρασκευή, είχαμε τον Bill Miller, ιδρυτή της Miller Value Partners. Ως διαχειριστής της Legg Mason Capital Management Value Trust Fund, ο Miller νίκησε τον S&P 500 για 15 συνεχόμενα χρόνια. Από το 1991 μέχρι το 2005.

Ο διάσημος επενδυτής δήλωσε στο CNBC ότι η ισχύς του bitcoin βελτιώνεται κάθε μέρα που περνάει. Ο κίνδυνος να εξαφανιστεί έχει εκμηδενιστεί ή είναι χαμηλότερος από ποτέ. «Η ιστορία του bitcoin είναι πολύ εύκολη», ισχυρίστηκε. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά του bitcoin αυξάνεται περίπου 2,5% ετησίως, ενώ η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα. Σε λίγο καιρό, κάθε μεγάλη τράπεζα, κάθε μεγάλος επενδυτικός οργανισμός, κάθε μεγάλη εταιρεία, πρόκειται τελικά να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin ή σε παρόμοια μορφή ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου».

Παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε χθες Δευτέρα ο Stanley Druckenmiller. Συγκεκριμένα ανέφερε πως εάν βγει το στοίχημα υπέρ του χρυσού, το στοίχημα υπέρ του bitcoin θα έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Το bitcoin δεν προσελκύει μόνο τους νέους αλλά και όσους ασχολούνται και καταλαβαίνουν τις εξελίξεις στη νέα τεχνολογία. Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις πέρυσι, ο Druckenmiller είχε σταθεί πολύ επικριτικός προς το bitcoin. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χαζό, είχε πει, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να θεωρείται το bitcoin περιουσιακό στοιχείο διαφύλαξης αξίας!

Εμείς τι παραπάνω να προσθέσουμε; Απλά καλωσορίζουμε θερμά στην παρέα μας τους Bill και Stanley.

Το Bitcoin θα αλλάξει τον κόσμο

Ίσως ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση έκανε πριν λίγες ημέρες ένα άρθρο από τον πρόσφατα επανεκλεγμένο στο Κογκρέσο, από την Πολιτεία του Οχάιο, Ρεπουμπλικανό Warren Davidson. Στο κείμενό του όπου εξυμνεί την επανάσταση του bitcoin (η έκφραση είναι δικιά του), τη χαρακτηρίζει ασταμάτητη και θεωρεί πως θα αλλάξει τον κόσμο!

Ας δούμε ορισμένα αποσπάσματα:

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, ο Satοshi Nakamoto άλλαξε τον κόσμο. Η μέθοδος κρυπτογραφίας που δημοσίευσε στη Λευκή Βίβλιο του bitcoin ήταν ιδιοφυής. Κάτι που τελικά το κατέστησε ως το πιο ασφαλές, συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, υπολογιστικό δίκτυο στον κόσμο. Ωστόσο δεν ήταν αυτός ο στόχος. Το bitcoin αποσκοπούσε να έχει για ανταγωνιστή τον χρυσό ως μέσο διαφύλαξης αξίας και τα κρατικά νόμισμα ως μέσο ανταλλαγής.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για το bitcoin αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητά του. Αυτό μου θυμίζει ένα απόσπασμα που αποδίδεται στον Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά κερδίζεις» (σ.σ. πρόκειται για μια από τις διάσημες φράσεις που χρησιμοποιούν ευρέως οι οπαδοί του bitcoin).

Παρά τις ηρωικές προσπάθειες ορισμένων στελεχών της, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), αν και έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να καταπολεμήσει το bitcoin, χρησιμοποιεί όλη τη ισχύ της για να πολεμήσει οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει το status quo προς όφελος των κατεστημένων δυνάμεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτή η πολιτική οδηγεί το κεφάλαιο (και ταλέντο) σε άλλες χώρες, με πιο φιλική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να θεσπιστεί ένας νόμος που να προστατεύει τους καταναλωτές και τους επενδυτές από την απάτη, επιτρέποντας ταυτόχρονα την καινοτομία.

Ο Brian Brooks στο γραφείο του ελεγκτή του νομίσματος (Office of the Comptroller of the Currency) δείχνει τον δρόμο, επιτρέποντας στις τράπεζες να παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σε επίπεδο πολιτείας, το Wyoming ενέκρινε πρόσφατα έναν συμμορφούμενο τραπεζικό χάρτη, δίνοντας την άδεια στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken να ιδρύσει τη δική του τράπεζα.

Το bitcoin άλλαξε τον κόσμο. Πρέπει να προσαρμόσουμε τα κανονιστικά μας πλαίσια για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, να εκπαιδεύσουμε το κοινό, να αποτρέψουμε την απάτη και να ενισχύσουμε τη δυναμική καινοτομία. Το bitcoin δεν περιμένει τις κυβερνήσεις να προσαρμοστούν. Έχει ξεπεράσει σε απόδοση κάθε άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο από τότε που ιδρύθηκε.

Καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο διαβρώνουν την αξία των νομισμάτων τους, οι ρεαλιστές διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να συγκεντρώνουν bitcoin. Ποιος ξέρει κατά πόσο η επανάσταση του bitcoin και του blockchain θα μεταμορφώσει τον κόσμο τα επόμενα 12 χρόνια;

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία

Το μοντέλο υπολογισμού της πορείας της τιμής του bitcoin που βασίζεται στην αναλογία των υφιστάμενων αποθεμάτων προς τον ρυθμό εξόρυξης ανά έτος (Stock to Flow), από ό,τι φαίνεται, εξακολουθεί να δουλεύει με ακρίβεια. Το μοντέλο προσδιορίζει μαθηματικά την προβλεπόμενη αξία του στις 288.000 δολάρια για την περίοδο 2020-2024 και τελικά θα ξεπεράσει την αξία του χρυσού. Αν πράγματι το επιτύχει τότε, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο, η τιμή του bitcoin θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 400.000 και 1.000.000 δολάρια.

Άλλο ένα στατιστικό που έχει ενδιαφέρον αφορά τον δείκτη Φόβου και Απληστίας (Crypto Fear & Greed Index). Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, έχει πλησιάσει το επίπεδο-ρεκόρ από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης, τον Ιούνη του 2019. Τι συνέβη τότε; Η τιμή του bitcoin έφτασε την κορυφή των 14.000 δολαρίων, για να υποχωρήσει σχετικά απότομα στη συνέχεια.


Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v