Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι κανονισμοί ρίχνουν τα κρυπτονομίσματα

Βουτιά 16% για το bitcoin και 22% για το Ethereum. Πληροφορίες και φήμες που πυροδότησαν τις ρευστοποιήσεις και πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Ο ρόλος των μεγάλων ομίλων στην περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Οι νέοι κανονισμοί ρίχνουν τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Συγκινήσεις είχαμε χθες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin σημείωσε πτώση μέχρι και 16% από το υψηλό του, ενώ το Ethereum 22%. Τι συνέβη και υπήρξε τόσο ξαφνική υποχώρηση; Κατ' αρχάς να διευκρινίσουμε πως ήταν ξαφνική, όχι όμως απρόσμενη. Έχουμε αναφέρει άπειρες φορές πως αυτού του είδους οι διορθώσεις μόνο ασυνήθιστες δεν είναι στα κρυπτονομίσματα.

Για κάποιους, αποτελεί λόγο για να πανικοβληθούν, κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται τη διόρθωση για να αγοράσουν χαμηλότερα. Τακτική που, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Παρά την υποχώρηση, αυτή τη στιγμή το bitcoin βρίσκεται +142% από την αρχή του έτους, το Ethereum 210%, ενώ ανάλογα ποσοστά έχουν σημειώσει τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Ήταν πολύ δύσκολο να σπάσει το ιστορικό υψηλό σε αυτή την προσπάθεια. Από τις 10.000 δολάρια το bitcoin ανεβαίνει συνέχεια. Εδώ και δύο μήνες, δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Η χθεσινή ήταν η πρώτη αξιοσημείωτη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν το ράλι του 2017, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα. Μόλις πλησίασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, υποχώρησε απότομα 35%, πριν ξεκινήσει την επική πορεία του προς τις 20.000.

Συνεπώς η διόρθωση ήταν ήπια για τα δεδομένα του bitcoin. Βέβαια είναι δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, να δούμε τόσο μεγάλα ποσοστά διόρθωσης από εδώ και πέρα. Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin έχει αυξηθεί αρκετά, χρειάζονται πολλά χρήματα πλέον για να κατευθυνθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Για να μη φοβηθείς και προβείς σε κινήσεις πανικού, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να ενημερωθείς και να πειστείς στ' αλήθεια πως αξίζει τον κόπο να κατέχεις μακροχρόνια bitcoin, την τεχνολογία πίσω από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις. Αν έχεις αμφιβολίες ή δεν το πιστεύεις στ' αλήθεια, είναι θέμα χρόνου να βρεθείς στην κατηγορία των χαμένων. Τα «αδύνατα» χέρια, κατά κανόνα, ρευστοποιούν στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Ποια ήταν όμως η αφορμή; Κάποια tweets του Brian Armstrong, σχετικά με την πρόθεση του απερχόμενου υπουργού Oικονομικών των ΗΠΑ, να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Για την ώρα, τα πορτοφόλια είναι ανώνυμα. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτό προτίθεται να αλλάξει.

Μάλιστα η Coinbase, το γνωστό αμερικανικό ανταλλακτήριο, έστειλε e-mail, ζητώντας από τους πελάτες του επιπλέον στοιχεία για να εμπλουτίσουν το KYC τους. Όμως δεν είναι το μοναδικό νέο που αφορά την Coinbase. Φημολογείται πως οι ΝΥ Times σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν μια αρνητική ιστορία για την Coinbase την Κυριακή.

Είναι πρόβλημα το KYC;

«Όποιος νομίζει ότι η απόκρυψη της ταυτότητας από τις κυβερνήσεις και η ανυπαρξία KYC αποτελούν το μέλλον του bitcoin, δεν έχει αντιληφθεί πώς θα επιτευχθεί η υιοθέτηση. Θα το ρυθμίσουν. Θα το δηλώσετε. Δεν είναι αναγκαστικά κακό. Δεν μειώνει την αξία του, απλώς την ενσωματώνει». Αυτά αναφέρει ο Raoul Pal, CEO της Real Vision. Είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει δίκιο.

Μπορεί το bitcoin να παρέχει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα, να μην μπορεί να κατασχεθεί, να μην υπάρχει η δυνατότητα να εμποδίζεται η μεταφορά του, αλλά το μέλλον θα είναι λιγότερο ελευθεριακό από όσο έλπιζαν οι φίλοι του. Και βέβαια εξαρτάται από το πού ζεις. Δεν θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι σε όλες τις χώρες.

Το bitcoin δεν θα ανέβει σε αξία επειδή θα είναι λιγότερο ή περισσότερο ανώνυμο. Δεν ενδιαφέρονται οι θεσμικοί για αυτό το χαρακτηριστικό του, οι οποίοι είναι αυτοί που πλέον δίνουν τον τόνο. Το θέλουν πλήρως συμμορφωμένο με τους κανονισμούς, γιατί τους ανοίγουν οι πόρτες να το αποκτήσουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι το χαρακτηριστικό της σπανιότητας.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το bitcoin προσελκύει την προσοχή λόγω των χρηματιστηριακών συγκινήσεων που προσφέρει. Αυτός είναι ένας πρώτος λόγος. Ωστόσο, όταν καταλάβουν την αρχιτεκτονική του πρωτόκολλου, το πώς επιτυγχάνεται η σπανιότητα, θα συνειδητοποιήσουν ότι ο βασικός λόγος πίσω από τη ζήτηση είναι η ψυχρή μαθηματική λογική.

Η τιμή του θα ανέβει όσο αυξάνεται η ζήτηση, αυτό δεν αλλάζει. Όμως όχι χωρίς υποχωρήσεις στην εποπτεία των κυβερνήσεων. Συνήθως στις διαμάχες επικρατεί ο πιο δυνατός. Και η ισχύς του κράτους είναι συντριπτική, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Αν χρειαζόταν να κάνουμε μια πρόβλεψη, θα λέγαμε πως οι κάτοχοι του bitcoin θα συμβιβαστούν με περισσότερα κέρδη και λιγότερες ελευθερίες.

Τι θα κάνει η Apple και η Google

Ο Michael Saylor, CEO της MicroStrategy, μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες software, εξηγεί τους λόγους που αξίζει να κατέχει κάποιος bitcoin. Πέρα από τις συνηθισμένες δηλώσεις ότι η αγοραστική δύναμη των μετρητών υποτιμάται λόγω της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και ότι θεωρεί πως αποτελεί το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο, ανέφερε την προοπτική του.

«Ο περισσότερος κόσμος συναρπάζεται από τις εντυπωσιακές αποδόσεις. Δεν αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για ένα νομισματικό δίκτυο που δεν μπορεί να χακαριστεί, να αντιγραφεί, να απαγορευτεί η μετακίνησή του. Όταν εκτιμήσουν την αξία του, θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος υιοθέτησης. Μετά τη Square και την PayPal, θα ακολουθήσουν σύντομα η Google και η Apple. Είναι ό,τι καλύτερο συνέβη την προηγούμενη δεκαετία. Θα γίνει μεγαλύτερο από τους τεχνολογικούς γίγαντες. Το 99% των επενδυτών δεν το έχει καταλάβει. Το bitcoin είναι ασταμάτητο σε αυτό το μέγεθος. Γι' αυτό εμείς δεν επενδύουμε πια σε δολάρια αλλά σε bitcoin».

Ποιος μέτοχος θα παραπονεθεί; Από τότε που αγόρασε bitcoin, η τιμή της μετοχής έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Στις επενδύσεις υπάρχει ο αδέκαστος κριτής, η αγορά. Δίκιο έχει όποιος πετύχει τις καλύτερες αποδόσεις. Όχι όποιος νομίζει πως διαθέτει το πιο καλό επιχείρημα.


Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Σάββατο μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v