Σε κάθε σενάριο με την Covid-19 το bitcoin... κερδίζει

Πώς εξηγείται η μεγάλη άνοδος στην τιμή του κρυπτονομίσματος και οι έντονες διακυμάνσεις. Ποιες είναι οι διαφορές με την προηγούμενη φορά που κινήθηκε κοντά στη ζώνη των 20.000 δολαρίων.

Σε κάθε σενάριο με την Covid-19 το bitcoin... κερδίζει

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τι πιο φυσιολογικό, πλησιάζοντας η τιμή του bitcoin στο ανώτατο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ, να υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα των τελευταίων 5 ετών, σχεδόν όλοι που έχουν αγοράσει bitcoin στο παρελθόν, κερδίζουν. Κι όμως παρατηρούμε το αντίθετο.

Οι εκροές από τα ανταλλακτήρια έχουν πέσει στο χαμηλό 27 μηνών. Πού κατευθύνεται όλη αυτή η ποσότητα bitcoin; Στα προσωπικά πορτοφόλια. Και γιατί; Ουσιαστικά μόνο ένα λόγο έχεις να μετακινήσεις τα νομίσματά σου εκεί: να μη σκοπεύεις να τα πουλήσεις στο επόμενο διάστημα.

Φτάνουμε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί δεν θέλουν να τα αποχωριστούν οι κάτοχοί τους; Υπάρχει μια μαγεία στον κόσμο του bitcoin. Μόλις ασχοληθείς και αφού αγοράσεις, ξεκινά μια μεταμόρφωση. Μαθαίνεις πώς παράγεται το χρήμα, νοιάζεσαι περισσότερο για τον κόσμο γύρω σου, θέλεις να το μεταδώσεις, όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα. Στο bitcoin ξεκινάς με σκοπό την κερδοσκοπία αλλά αντιλαμβάνεσαι τι είναι στ' αλήθεια μελετώντας το. Είναι σαν να μπαίνεις στο Internet για να βλέπεις ταινίες ερωτικού περιεχομένου, αλλά τελικά ανακαλύπτεις πως έχει πολλά αλλά πράγματα μέσα.

Κερδοσκοπία σημαίνει να αγοράζεις κάτι για να βγάλεις χρήματα πουλώντας το. Όμως όσον αφορά το bitcoin, υπάρχει κάτι παραπάνω. Το κρατάνε γιατί πιστεύουν σε αυτό. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν είναι φούσκα, αλλά ίσως αποδειχθεί η καρφίτσα που θα σκάσει το σημερινό στρεβλό νομισματικό σύστημα και θα οδηγήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογική πρωτοπορία προσφέρει μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους. Η άνοδος της τιμής του bitcoin υπενθυμίζει σε όλους το πιο σημαντικό πράγμα στις επενδύσεις: μην αγνοείτε ποτέ την καινοτομία. Άραγε ποιος θεωρείται συνετός επενδυτής;

Κάποιος που ποντάρει στην πτώση μιας από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις της εποχής μας ή όποιος προεξοφλεί την άνοδό της;

Τα βασικά σενάρια

Έχουμε μια μοναδική συγκυρία, όπου όλα τα σενάρια ευνοούν το bitcoin. Ας δούμε τα δύο βασικότερα:

Το πρώτο είναι πως η οικονομία θα χειροτερέψει εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας. Σε αυτό συντείνει πως σε Ευρώπη και Αμερική πλησιάζουν οι γιορτές και θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακόμα και αν οι κυβερνήσεις επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς, είναι δεδομένο πως σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα θελήσει να τους παραβιάσει. Το εμβόλιο δεν θα βοηθήσει, καθώς θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να μπορέσει να μοιραστεί σε επαρκή ποσότητα. Πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες; Με ακόμα περισσότερο τύπωμα. Τον βασικό λόγο που όλοι οι fund managers στρέφονται στο bitcoin.

Το δεύτερο είναι αισιόδοξο, στα όρια της αφέλειας. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενο έτους να έχει εμβολιαστεί ικανός αριθμός ανθρώπων, επιτρέποντάς μας να επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Αυτό σημαίνει πως αισιόδοξοι όλοι αρχίζουν να καταναλώνουν και η κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα. Ναι, μα τώρα η διαμοιρασμένη ποσότητα νομισμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Τι σημαίνει αυτό; Πληθωρισμός. Ο λόγος και πάλι που όλοι θέλουν να αγοράσουν bitcoin. Εξαιτίας της σπανιότητάς του.

Το bitcoin δεν έχει οροφή, επειδή τα παραστατικά νομίσματα δεν έχουν όριο ως προς την ποσότητα που μπορεί να εκτυπωθούν. Οι δυνάμεις που το κινούν είναι το χρήμα που εισέρχεται, η σπανιότητα και η προοπτική. Γιατί να μη στραφούν προς τον χρυσό; Θα στραφούν, αλλά τα περιθώρια για άνοδο της τιμής του είναι περιορισμένα. Ο χρυσός είναι ήδη καθιερωμένο περιουσιακό στοιχείο, με ακόμα λιγότερη σπανιότητα, ιδανικό για την αναλογική εποχή. Το bitcoin σχεδιάστηκε για την ψηφιακή. Ακόμα όσοι το αγοράζουν θεωρούνται νεοεισερχόμενοι, πρωτοπόροι. Γι' αυτό η τιμή του παρουσιάζει εκθετική αύξηση.

Οι συνθήκες στην αγορά

Η τωρινή κορυφή κοντά στις 20.000 δολάρια δεν είναι καθόλου ίδια με εκείνη του Δεκεμβρίου του 2017. Τότε το χαμηλό όπου ξεκίνησε το bull run ήταν τα 200 δολάρια, τον Αύγουστο του 2015. Το χαμηλό όπου ξεκίνησε η τωρινή ανοδική περίοδος ήταν πριν δύο χρόνια στις 3.200 δολάρια. Αν κάνετε τη μαθηματική αναλογία, θα βρείτε πως η νέα κορυφή βρίσκεται πολύ πιο μακριά από εδώ που είμαστε σήμερα.

Μια άλλη ουσιώδης διαφορά ήταν πως τότε συμμετείχαν μόνο ιδιώτες επενδυτές. Αυτή τη φορά, το νέο χρήμα που εισρέει, καθοδηγείται από τους θεσμικούς. Ενδεικτικό είναι πως η ημερήσια παραγωγή των 900 νέων νομισμάτων την ημέρα δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις ανάγκες των Grayscale, PayPal, Square.

Εδώ σκεφτείτε αυτό που αναφέραμε στην αρχή. Πώς καλύπτεται η ζήτηση, από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι φαίνονται απρόθυμοι να πουλήσουν; Η προσφορά κυριολεκτικά έχει περιοριστεί, επειδή οι θεσμικοί είναι μακροχρόνιοι επενδυτές. Δεν αγοράζουν για να κάνουν trading. Δεν πρόκειται να πουλήσουν σύντομα. Πόσο συχνά βλέπουμε στις αγορές να υπάρχει τόσο περιορισμένη προσφορά και η ζήτηση να αυξάνεται καθημερινά;

Έτσι εξηγείται η άνοδος της τιμής. Ούτε μια σοβαρή διόρθωση δεν έχουμε δει, τουλάχιστον για τα δεδομένα του bitcoin. Το bitcoin για άλλη μια φορά ξεπερνάει σε απόδοση κάθε χρηματιστηριακό τίτλο. Μήπως απερίσκεπτος δεν είναι όποιος αγοράζει, αλλά όποιος θεσμικός ή ακόμα και ιδιώτης επενδυτής δεν έχει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτό στην κατοχή του; Όσο καλά και να κινηθούν οι υπόλοιπες αξίες του χαρτοφυλακίου του, κινδυνεύει να ξεπεραστεί από κάποιον με μέτριες επιλογές, αλλά που διαθέτει bitcoin.

Όσοι έχουν εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά του bitcoin, έρχεται η στιγμή που αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: για ποιο λόγο να κατέχω κάτι άλλο; Ποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο εμφανίζει αυτή την αναλογία ρίσκου/κέρδους; Για να φτάσεις όμως σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχεις περάσει όλη τη διαδρομή της γνώσης. Να έχεις ενημερωθεί για τις ευκαιρίες και τους κίνδυνους. Οι άσχετοι θα χάσουν. Πάντα χάνουν.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και κάθε δεύτερο Σάββατο μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v