Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιο ηχηρή μεταστροφή υπέρ του bitcoin μέχρι σήμερα

Θέση υπέρ του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έλαβε ένας από τους διασημότερους αρνητές του, ο θρύλος της Wall Street Ray Dalio, με 140 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Η τάση και η έκθεση της Wells Fargo.

Η πιο ηχηρή μεταστροφή υπέρ του bitcoin μέχρι σήμερα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του: Τον Ray Dalio (https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-08/ray-dalio-sees-flood-of-money-with-soaring-asset-prices). Τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bridgewater, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds με 140 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Ενός πραγματικού δασκάλου και θρύλου της Wall Street.

Ήταν θέμα χρόνου. Είχαμε αναφέρει και παλαιότερα πως παρόλο που ο Ray Dalio δηλώνει αρνητικός προς το bitcoin, ουσιαστικά εκφράζει τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των υποστηρικτών του, όσο αφορά στο σημερινό νομισματικό σύστημα. Είχαμε γράψει τότε ότι πως ο Ray ήταν Bitcoiner και δεν το έχει αντιληφθεί

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Πριν ένα μήνα είχε παραδεχτεί σε ένα Tweet, «κάτι δεν έχω καταλάβει καλά γύρω από το bitcoin». Από το στάδιο της άρνησης, είχε φτάσει στο στάδιο του προβληματισμού και της αναζήτησης. Από τη στιγμή που φτάνεις εκεί, είναι θέμα χρόνου να γίνεις διστακτικά θετικός. Ένα βήμα πριν το «υποστηρικτής».

Ας δώσουμε όμως τον λόγο στον ίδιο: «Νομίζω ότι το bitcoin (και μερικά άλλα ψηφιακά νομίσματα) τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν καθιερωθεί ως ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις, παρόμοιες του χρυσού. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές με τον χρυσό, όπως η περιορισμένη προσφορά, η δυνατότητα μετακίνησης (σε αντίθεση με την ακίνητη περιουσία), η διαφύλαξη αξίας. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση του χρυσού, αν και προτιμώ να κατέχω περιουσιακά στοιχεία που αποδέχονται οι Κεντρικές Τράπεζες».

Σύμφωνοι, Ray, αυτή είναι η συντηρητική προσέγγιση. Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να αγοράσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, η τιμή του bitcoin θα είναι 10 ή 20 ή 100 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τη σημερινή. Ως επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων, σε ποιο σημείο θα ήθελες να αγοράσεις. Τότε ή τώρα; Με δεδομένο αυτό που υποστηρίζεις εσύ ο ίδιος, πως η πλημμύρα χρήματος και πίστωσης είναι απίθανο να υποχωρήσει. Πως η υποτιμημένη αξία του χρήματος οδηγεί στην αύξηση της τιμής των περιουσιακών στοιχείων. Και ποιο είναι το πιο σπάνιο περιουσιακό στοιχείο, ακόμα πιο σπάνιο από τον χρυσό;

Η τάση και η έκθεση της Wells Fargo

Όσον αφορά τους προβληματισμούς γύρω από το bitcoin, ένα είναι αυτό που έχει σημασία. Η τάση. Και η τάση είναι ξεκάθαρη. Ολοένα και περισσότεροι σοβαροί επενδυτές και διαχειριστές δισεκατομμυρίων, από αρνητικοί γίνονται θετικοί. Είτε απότομα ξαφνιάζοντάς μας είτε σταδιακά. Στην αρχή να λένε ότι ίσως έχει αξία τελικά, μέχρι να αρχίσουν να το εκθειάζουν. Το αντίθετο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Κανείς, επαναλαμβάνουμε, κανείς, από τους υπερασπιστές του bitcoin δεν έχει εξελιχθεί σε αρνητή του. Τουλάχιστον κανείς που να είναι έστω και ελάχιστα γνωστός.

Αν κάποιος δεν προβληματίζεται από αυτό, τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορεί να τον προβληματίσει. Αντίθετα, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση εκείνων που έχουν διαπιστώσει την αξία του. Δεν είναι πια οι μοναχικοί τρελοί της παρέας. Δεν τους αντιμετωπίζουν ως ελάχιστους γραφικούς. Αντιλαμβάνονται και άλλοι όσα έχουν ανακαλύψει.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε ένα δύο χρόνια δεν θα έχει μείνει κανείς αμφισβητίας. Απλά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες όσον αφορά το bitcoin. Όσοι αντιλήφθηκαν την αξία του πριν τις 20.000 δολάρια και όλοι οι υπόλοιποι. Όπως αναφέρει η χθεσινή έκθεση της Wells Fargo για τα κρυπτονομίσματα, «εάν αισθάνεστε ότι έχετε μείνει έξω από την τρέλα, μην το κάνετε. Πολλοί έχουν ακούσει για τα κρυπτονομίσματα, αλλά ακόμα λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αγοράσει». Για να προσθέσουν με έμφαση, «οι φούσκες δεν κρατάνε 12 χρόνια».

Αν μου επιτρέπετε ένα προσωπικό σχόλιο, ακόμα κι εγώ που σήμερα εμφανίζομαι ως υποστηρικτής του bitcoin, πέρασα από το στάδιο της άρνησης. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, αμέσως πήγε το μυαλό μου πως είναι απάτη. Κατόπιν ότι είναι μια φούσκα που νομοτελειακά θα σκάσει. Βλέποντας πως εξακολουθούσε να τιμολογείται για δισεκατομμύρια, κάτι που με μια πρώτη ματιά έμοιαζε για κοπανιστός αέρας, από περιέργεια άρχισα να διαβάζω γι' αυτό, μέχρι που αποφάσισα να αγοράσω, καθαρά από κερδοσκοπική διάθεση. Ήταν τότε που μόλις είχε φτάσει την τιμή μιας ουγκιάς χρυσού. Σήμερα έχει 10 ουγκιές χρυσού.

Ωστόσο, δεν είχα αντιληφθεί ακόμα την πραγματική του αξία. Είχα μείνει στην επιφανειακή. Μου πήρε πολλούς μήνες εντατικής μελέτης μέχρι να διαπιστώσω τη διαφορετικότητά του. Από πού αντλεί την αξία του.

Γι' αυτό και κατανοώ όσους δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Υπήρξα ένας από αυτούς.

Η ανάγκη ενημέρωσης

Μην αγοράσετε κρυπτονομίσματα πριν μάθετε γι' αυτά. Θα την πατήσετε όπως έχασαν τα χρήματά τους όσοι εισήλθαν στον χώρο στην κορυφή του 2017. Το bitcoin δεν μοιάζει με καμία από τις παραδοσιακές αξίες που γνωρίζουμε. Μην παρασύρεστε από τις γνώσεις σας ή την εμπειρία σας στο χρηματιστήριο.

Κυρίως, μην κάνετε το λάθος και αγοράσετε κάποιο μικρότερο νόμισμα που μέχρι χθες αγνοούσατε την ύπαρξή του, επειδή σας έδωσε την «πληροφορία» ο κολλητός του ξαδέλφου της κουμπάρας σας. Η πιθανότητα να χάσετε τα χρήματά σας πλησιάζει το άπειρο. Ούτε να εμπιστευτείτε μια άγνωστη πλατφόρμα που σας υπόσχεται αποδόσεις. Συνήθως πρόκειται για απατεώνες, όπου και αν διαφημίζονται. Ακόμα και εμείς στο Euro2day.gr δεν έχουμε έλεγχο σε όλες τις διαφημίσεις που προβάλλονται στο site μας. Αν έχουν πάνω δεξιά ένα Χ, σημαίνει πως έχουν επιλεγεί από την Google, όχι από εμάς.

Ακόμα και αν δεν κάνετε τα σεμινάρια του Euro2day.gr που αναφέρουμε στο τέλος των άρθρων, υπάρχει σήμερα άπειρη ύλη στο Internet που μπορεί να σας βοηθήσει. Το σημαντικό είναι να μάθετε. Απλά, τα δικά μας σεμινάρια είναι έτσι διαμορφωμένα, ώστε να μάθετε τα απαραίτητα για να ξεκινήσετε σωστά και με ασφάλεια, μέσα σε 4 ώρες.

H αγορά σήμερα

Όπως είχαμε επισημάνει στο χθεσινό άρθρο, ο τριγωνικός σχηματισμός διασπάστηκε και προκάλεσε μια σχετικά έντονη πτωτική κίνηση. Γιατί πτωτική; Επειδή η διάσπαση έγινε στην κάτω πλευρά του τριγώνου.

Μένει να δούμε αν πρόκειται για μια πρόσκαιρη υποχώρηση της τιμής του bitcoin ή θα πλησιάσει τη στήριξη των 16.400 δολαρίων. 

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια αυξήθηκαν, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v