Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Elon Musk «ψάχνεται» να αγοράσει μεγάλες ποσότητες bitcoin

Τι σηματοδοτούν τα τεράστια προγράμματα στήριξης της οικονομίας για το μέλλον του χρήματος. Το ενδιαφέρον που εμφανίζεται να έχει ο επικεφαλής της Tesla για τα bitcoin και η τολμηρή πρόταση του Michael Saylor. Το hacking στη Ledger.

Ο Elon Musk «ψάχνεται» να αγοράσει μεγάλες ποσότητες bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η άνοδος του bitcoin δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους πρωταγωνιστές του τεχνολογικού κλάδου. Ο πειρασμός να ασχοληθούν με το ψηφιακό νόμισμα είναι μεγάλος, όπως πολύ προκλητικά φανέρωσε με ένα σκίτσο στο Twitter o Elon Musk της Tesla.

Eγώ προσπαθώντας να ζήσω μια φυσιολογική παραγωγική ζωή

Το ενδιαφέρον όμως δεν ήταν εκεί, αλλά στο τι ακολούθησε. Ο Michael Saylor της MicroStrategy του απάντησε προτείνοντάς του να μετατρέψει τα δολάρια στον ισολογισμό της Tesla σε bitcoin! Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις ένα δώρο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους σου. Για να τον παρακινήσει, του εξήγησε πως πολλές εταιρείες του S&P 500 θα ακολουθούσαν την κίνησή του και ότι με τον καιρό, αυτό το δώρο θα εξελισσόταν σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα, που να μπορεί να απορροφήσει τέτοιου μεγέθους συναλλαγές; ρωτάει αμέσως μετά ο Musk, για να του απαντήσει ο Saylor «ναι». Όπως του εξήγησε, έχει αγοράσει ο ίδιος bitcoin 1,3 δισεκατομμυρίων τους τελευταίους μήνες και με χαρά θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί του το βιβλίο συναλλαγών του.

Η Tesla, η μετοχή της οποίας εντάσσεται στη λίστα του δείκτη S&P 500, έχει οκταπλασιάσει την τιμή της φέτος, εκτοξεύοντας την περιουσία του Musk. Αυτή τη στιγμή ο καινοτόμος επιχειρηματίας βρίσκεται στη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με την καθαρή αξία της περιουσίας του να υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λέτε να ρίξει τη βόμβα ο Elon Musk σύντομα; Ο Michael Saylor μπορεί να έχει προσωπικό συμφέρον, αλλά δεν παύει να έχει δίκιο. Αν μαθευτεί πως αγόρασε ο Musk, θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Όχι μόνο μεγάλες εταιρείες αλλά και δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ήταν οι ευνοημένοι της κρίσης. Ένα τρισεκατομμύριο κέρδισαν παραπάνω, μόνο οι 614 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ.

Αν είσαι δισεκατομμυριούχος, δεν προλαβαίνεις να πτωχεύσεις. Εκτός από δύο περιπτώσεις:
α) Αν γίνει πόλεμος ή επανάσταση και β) από υπερπληθωρισμό. Γιατί λοιπόν να μην έχεις το 1% της περιουσίας σου σε bitcoin, εξασφαλίζοντας έτσι πως δεν πρόκειται να συμβούν σε σένα ποτέ αυτά τα δύο σενάρια;

Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει ο Musk τελικά, οι εξελίξεις στα κρυπτονομίσματα όσον αφορά την αποδοχή τους από τη Wall Street δεν έχουν τελειωμό. Από ό,τι ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα της CME εκτός από τα futures σε bitcoin θα ξεκινήσει και τα futures σε Ethereum από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους

Νέο τύπωμα

Ας αφήσουμε όμως τις μελλοντικές εξελίξεις και ας πάμε στις παροντικές. Στα νομισματικά δεσπόζει η είδηση πως το Κογκρέσο, μετά από μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, συμφώνησε να υπάρξει «τόνωση» από τη FED αξίας 900 δισ. δολαρίων. Με το νέο νομοσχέδιο θα σταλεί ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα; Όχι βέβαια από τα φορολογικά έσοδα. Από «τύπωμα». Από κοπανιστό αέρα! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ευχάριστο να μεριμνά το κράτος για σένα και τους συνανθρώπους σου. Ωστόσο υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο να πληρώνουν φόρους, από τη στιγμή που η κυβέρνηση «τυπώνει» όσο χρήμα θέλει. Η ερώτηση μοιάζει αφελής, όμως αποτυπώνει τον προβληματισμό γύρω από τον μηχανισμό δημιουργίας του χρήματος και τη σπανιότητά του. Το βασικό χαρακτηριστικό που το κάνει πολύτιμο.

Πόσο ευχάριστο είναι να σε υποχρεώνουν να χρησιμοποιείς ένα νόμισμα, όταν δεν γνωρίζεις τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται; Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να αρχίσεις να δυσφορείς και να αναζητάς διέξοδο; Οι bitcoiners έχουν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και πλέον διαθέτουν άλλη οπτική. Θεωρούν πως δεν κατέχουν απλό νόμισμα. Πως το bitcoin αυξάνει τον βαθμό ελευθερίας τους, καθώς εξαρτώνται λιγότερο από τις πολιτικές αποφάσεις. Πιστεύουν ότι είναι αφελείς όσοι θεωρούν ότι οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν το καλό μας.

Πέρα από τα ποσοτικά δεδομένα, τις προθέσεις και τα συμφέροντα, υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που έγινε ακόμα πιο έντονο με την εμφάνιση της πανδημίας. Το ποιοτικό. Άραγε πόσο σίγουροι είμαστε πως όσοι λαμβάνουν τις οικονομικές αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας, γνωρίζουν τι πράγματι κάνουν; Στον Καναδά, όχι κάποια φτωχή τριτοκοσμική χώρα, η υπουργός Οικονομικών έχει έρθει σε τέτοια αμηχανία, που ζήτησε από τους πολίτες να της στείλουν ιδέες πώς θα παρακινήσει τους πολίτες να ξοδέψουν τα χρήματα που τόσο γενναιόδωρα έχουν μοιράσει ως επιδόματα… για να μη δουλεύουν.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στον κινηματογράφο. Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει και τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους. Η ανθρωπότητα ελπίζει πως κάποιος επιτέλους θα πατήσει το φρένο, που θα επιβραδύνει τις συνέπειες της κρίσης. Όμως κανείς δεν φαίνεται να διαθέτει αυτή την ικανότητα, για διάφορους λόγους. Με πρώτο και καλύτερο ότι δεν ξέρει κανείς πού βρίσκονται τα φρένα.

Περιττό βέβαια να αναφέρουμε πως όλα αυτά επιδρούν υπέρ των νομισματικών μορφών που δεν μπορούν να δημιουργηθούν με μια πολιτική απόφαση: χρυσό, ασήμι, bitcoin. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας που «τυπώνεται» αθροιστικά σε δολάρια και ευρώ (πράσινη γραμμή) και της πορείας της τιμής του bitcoin (πορτοκαλί γραμμή).

Το hacking στη Ledger

Το καλοκαίρι η γαλλική εταιρεία Ledger ανακοίνωσε πως κάποιοι hackers είχαν καταφέρει να τους υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα 9.500 ανθρώπων, που είχαν αγοράσει το hardware πορτοφόλι τους. Την Κυριακή αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους hackers η λίστα, μόνο που επαληθεύτηκε η φήμη που ήθελε τον αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Πράγματι, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους!

Παρόλο που υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, διατεθειμένοι να αποκτήσουν τα δεδομένα πληρώνοντας μεγάλα ποσά, οι hackers τα δημοσίευσαν δωρεάν, προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε όλους. Βέβαια τα νομίσματα που βρίσκονται στα Ledger πορτοφόλια δεν κινδυνεύουν να υποκλαπούν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσουν στόχους ληστών.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, στα κρυπτονομίσματα οι ίδιοι είμαστε η τράπεζα του εαυτού μας. Αυτό μπορεί να μας παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη. Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να προσέξουν οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων. Πράγματι, τα hardware wallets είναι απαραβίαστα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν σε απειλήσει κάποιος με ένα το πιστόλι, δεν μπορεί να σε αναγκάσει να του πεις τον κωδικό σου.

Δύο tips, όσον αφορά την αγορά των «κρύων» πορτοφολιών:

α) να αγοράζετε τη συσκευή κατευθείαν από τον κατασκευαστή, επειδή αν την προμηθευτείτε από κάποιο ενδιάμεσο ή μαγαζί, ίσως να είναι «πειραγμένη».

β) να μη δώσετε την πραγματική σας διεύθυνση, αλλά κάποια ταχυδρομική θυρίδα. Τα πορτοφόλια είναι απαραβίαστα, αλλά όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη, οι εταιρείες που τα φτιάχνουν, όχι!

Ανακαλύψαμε ένα έξυπνο βίντεο, που εξηγεί με απλά λόγια και στα ελληνικά τι είναι το Blockchain και τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Δύο τελευταία σεμινάρια θα γίνουν για το 2020. Αύριο Τετάρτη και τη Δευτέρα. Παρακαλούμε όποιος επιθυμεί να τα παρακολουθήσει, να κάνει έγκαιρα κράτηση.

Τα σεμινάρια διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v