Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μαθήματα από τις προηγούμενες βουτιές του bitcoin

Ντόμινο εξελίξεων χαρακτηρίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι εναλλαγές συναισθημάτων και η μεγάλη μεταβλητότητα. Η προειδοποίηση της βρετανικής FCA για τους επενδυτές και η κίνηση της Morgan Stanley.

Τα μαθήματα από τις προηγούμενες βουτιές του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όπως αναμενόταν, τα νέα από την αγορά των crypto έχουν λάβει μορφή καταιγίδας. Η ξέφρενη πορεία του bitcoin έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων. Στους ανθρώπους αρέσει το δράμα. Η σύγκρουση διεγείρει τα συναισθήματα. Μαθαίνουν εμπειρίες που δεν θα είχαν ποτέ. Εκεί οφείλονται οι έντονες διακυμάνσεις, ειδικά των τελευταίων 48 ωρών.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, η διάσπαση προς τα κάτω του τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης οδήγησε την τιμή του bitcoin σε μια έντονη πορεία διόρθωσης. Τελικά οι 30.000 δολάρια αποδείχτηκαν ισχυρό επίπεδο στήριξης. Η υποχώρηση από τα υψηλά των 42.000 ήταν της τάξης του 28%.

Σαν πολύ δεν είναι το 28%; Μήπως αποτελεί ένδειξη πως το bitcoin έχασε τη δυναμική του; Μήπως δεν είμαστε τελικά σε bull αγορά; Πράγματι, οι προβληματισμοί είναι εύλογοι, αλλά όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, οι υπολογισμοί στην αξιολόγηση των κρυπτονομισμάτων είναι διαφορετικοί από ό,τι στις παραδοσιακές αγορές.

Ακόμα και στην επική άνοδο τoυ 2017, το bitcoin 6 φορές σημείωσε παρόμοια ή και μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, υποχωρήσεις αυτού του μεγέθους δεν είναι απλά πιθανές. Είναι σίγουρες. Απλά κανείς δεν γνωρίζει το ύψος απ’ όπου θα ξεκινήσουν. Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει τη συχνότητα και την ένταση που είχαν οι διορθώσεις εκείνη την περίοδο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η άνοδος θα συνεχιστεί. Απλά μας αποδεικνύει πως δεν αποτελεί σοβαρή ένδειξη πως το bull run έλαβε τέλος.

Η προειδοποίηση της βρετανικής FCA

Πάμε τώρα στις ειδήσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πρώτη από όλες εκείνη που όπως εκτιμούν οι αναλυτές αποτέλεσε την αφορμή για την αναστάτωση στην αγορά των crypto. Η αρχή που ρυθμίζει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη Βρετανία, η FCA, εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τους επενδυτές πως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χάσουν όλα τα χρήματά τους, αν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, καθώς αυτά συνιστούν επενδύσεις «υψηλού κινδύνου»

Οι βρετανικές αρχές αφήσουν υπόνοιες για δόλο από μέρους ορισμένων εταιρειών, οι οποίες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες, τονίζουν τα οφέλη αλλά όχι και τα πιθανά μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων. Επίσης προειδοποιεί ότι αν κάτι πάει στραβά, δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη.

Δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου με την FCA. Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων κρύβει παγίδες και η μεγαλύτερη από όλες έχει να κάνει με τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανθρώπων για τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Το έχουμε αναφέρει και εμείς άπειρες φορές. Χωρίς να μάθετε τουλάχιστον τα βασικά, μη βάλετε τα χρήματά σας. Η εμπειρία στις παραδοσιακές αγορές πολύ λίγο βοηθάει. Αποφύγετε άγνωστες πλατφόρμες, όπως και μικρά κρυπτονομίσματα.

Πρώτα ενημερωθείτε για το bitcoin. Μάθετε τι σημαίνει αποκέντρωση, γιατί είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, τι το καθιστά σπάνιο, τη φιλοσοφία του, τις διαφορές από τα συμβατικά νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Κατόπιν θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τα υπόλοιπα νομίσματα. Πρώτα μπουσουλάμε, μετά περπατάμε και αργότερα τρέχουμε. Όποιος βιάζεται και δεν τηρήσει αυτή τη σειρά, τρώει τα μούτρα του.

Η Morgan Stanley μπαίνει στο bitcoin

Η γνωστή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, που διαθέτει πάνω από 700 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση, ενημέρωσε την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως έχει αυξήσει το μερίδιό της στη MicroStrategy. Πλέον κατέχει το 10,9% της εταιρείας.

Γιατί MicroStrategy; Επειδή σχεδόν τα 2/3 της κεφαλαιοποίησής της είναι τα bitcoin που βρίσκονται στα ταμεία της. Θυμίζουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος, ο Michael Saylor, είναι πλέον ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του bitcoin. Η αξία των νομισμάτων που κατέχει η εταιρεία του και ο ίδιος προσωπικά ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Συνεπώς η αγορά μεριδίου της MicroStrategy, εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης για τον Saylor και στην επενδυτική στρατηγική του, γίνεται γιατί αποτελεί μια έμμεση κατοχή bitcoin. Μέτοχοι της MicroStrategy είναι επίσης η BlackRock και η Vanguard, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχει το Bloomberg.

Μπλόκαρε το Zoom

Ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Anthony Scaramucci ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός hedge fund που θα επενδύσει σε bitcoin, το SkyBridge Capital. Για να ενημερώσει τους υποψήφιους επενδυτές πραγματοποίησε μια κλήση Zoom, αλλά η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πάνω από 6.000 άτομα προσπάθησαν να συμμετάσχουν, κατακλύζοντας το σύστημα, γι' αυτό έχουν προγραμματίσει μια δεύτερη κλήση για σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Το fund θα έχει θεματοφύλακα τη Fidelity και θα ελέγχεται από την Ernst & Young. Η ελάχιστη επένδυση είναι οι 50.000 δολάρια. Από ό,τι ισχυρίστηκε στην πρώτη κλήση ο Anthony Scaramucci, το bitcoin είναι ψηφιακός χρυσός και ανέφερε ένα απόσπασμα του διάσημου επενδυτή Bill Miller: «Η ιστορία του bitcoin είναι πολύ εύκολη. Είναι προσφορά και ζήτηση. Η προσφορά του bitcoin αυξάνεται περίπου στο 2,5% ετησίως και η ζήτηση αυξάνεται γρηγορότερα».

Η παραγωγή αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό ακόμα και από τον χρυσό. Επιπλέον αυξάνεται η υφιστάμενη ποσότητα που αποκτάται από ισχυρά χέρια, μακροπρόθεσμους επενδυτές, θεσμικούς. Αυτά που δίνουν ορμή στο bitcoin. Η πορεία του προσελκύει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, αυτοτροφοδοτώντας την ανοδική τάση.

 

Σας ενημερώνουμε πως εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του bitcoin που διοργανώνει το euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησ;h σας.

Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για τη διαδικασία.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v