Η επενδυτική περίπτωση του Ethereum

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε νέο Ιnternet. Οι κρίσιμες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και τι δείχνει η πορεία της τιμής. Η σύγκριση με το 2017.

Η επενδυτική περίπτωση του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα ειδησεογραφικά μέσα αγαπάνε το bitcoin. Ίσως είναι αυτό που αναγνωρίζουν οι αναγνώστες ή αυτό που καταλαβαίνουν καλύτερα. Ωστόσο παραβλέπουν τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που συμβαίνει δίπλα στο bitcoin και αυτή δεν είναι άλλη από το Ethereum.

Το Ethereum, όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα νέο, βελτιωμένο Internet. Υπό την επενδυτική σκοπιά, το πρόβλημα με το σημερινό Internet είναι πως δεν μπορείς να αγοράσεις ένα κομμάτι από αυτό. Μόνο κάποιο domain ή μετοχές κάποιας εταιρείας που έχει δημιουργήσει κάποια εφαρμογή πάνω του. Ποια από όλες όμως; Το ίδιο συμβαίνει με το cloud. Αν πιστεύεις πως θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να μαντέψεις ποια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται θα βγει κερδισμένη και ποια χαμένη.

Με το νόμισμα του Ethereum (ΕΤΗ) είναι διαφορετικά. Βγαίνεις από τη δυσάρεστη θέση να προσπαθήσεις να προβλέψεις τους νικητές, όπως αν βρισκόσουν στην εποχή του Διαδικτύου το 1997. Είναι σαν να αγοράζεις μετοχές του ιππόδρομου. Δεν χρειάζεται να στοιχηματίσεις ποιο άλογο θα κερδίσει. Όσο διεξάγονται κούρσες, εσύ κερδίζεις χρήματα. Κι όλα αυτά παρόλο που δεν πρόκειται για εταιρεία. Είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο. Ο έλεγχος δεν είναι σε κάποια κεντρική αρχή αλλά στους χρήστες.

Οι εξελίξεις στο Ethereum

Κάτι σημαντικό συμβαίνει στο Ethereum αυτή την περίοδο. Κάτι στο παρασκήνιο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος ότι τα νομίσματά του στα κεντρικά ανταλλακτήρια μειώθηκαν κατά 27% μέσα σε δύο ημέρες; Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης CryptoQuant, λιγότερα από 8 εκατομμύρια Ethereum βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα μεγάλα ανταλλακτήρια.

Το φαινόμενο της ραγδαίας εκροής από τις σημαντικότερες πλατφόρμες παρατηρήθηκε από τον Alex Saunders, ο οποίος επισήμανε την πτώση κατά 10% στα αποθεματικά των ΕΤΗ, στις 14 Ιανουαρίου. Από τα 11 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια, σε 24 ώρες. «Τα ανταλλακτήρια δεν θα διαθέτουν ούτε δείγμα μέσα σε 10 ημέρες, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός», έγραψε σε ένα tweet ο Alex.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «η ζήτηση έχει εκτοξευτεί. Έχοντας ως στόχο τις 5.000 ή 10.000 ή 20.000 μακροπρόθεσμα, αμφιβάλλω αν πολλοί HODLers (μακροχρόνιοι επενδυτές) θα πουλήσουν τα ETH τους στο εύρος των 1.000-2.000 δολαρίων». 

Τα δεδομένα από την Glassnode δείχνουν ότι την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε εκροή νομισμάτων Ethereum από τα ανταλλακτήρια αυτού του μεγέθους ήταν το Νοέμβριο του 2018. Τότε που έπιασε τον πάτο των 100 δολαρίων!

Ο Saunders θεωρεί πως είναι λογικό να αναμένουμε μια εκρηκτική ανοδική κίνηση, όπως συνέβη με το bitcoin, όταν τετραπλασιάστηκε η τιμή του σε 90 ημέρες, επειδή η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά κατά πολύ. Τα δεδομένα της CryptoQuant δείχνουν ότι τα bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια έχουν μειωθεί κατά 21% από τότε που σημείωσε το υψηλό όλων των εποχών, από τα περίπου τρία εκατομμύρια που υπήρχαν κατά τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, ο ρυθμός αποχώρησης των ETH από τα ανταλλακτήρια είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η τιμή

Ορισμένοι θεωρούν περίεργο πως έχουν σημειωθεί νέα υψηλά σε bitcoin, chainlink και άλλους πρωταγωνιστές, αλλά όχι στο Ethereum. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

α) η τιμή του ETH μπορεί να έχει καλές προοπτικές να αυξηθεί, αλλά θα είναι πιο ασταθής «λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με την κυκλοφορία του Ethereum 2.0, της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης στο blockchain Ethereum.

β) υπήρχε μεγάλη υπερβολή στην άνοδο του 2017. Τότε όλοι έτρεχαν να αγοράσουν ICOs (νέες δημόσιες εγγραφές), οι οποίες ποιο κοινό χαρακτηριστικό είχαν; Ήταν σχεδόν όλες χτισμένες πάνω στο blockchain του Ethereum. Τώρα που τρέχουν όλοι; Στις DeFi. Τι κοινό έχουν όλες αυτές; Το βρήκατε. Είναι σχεδόν όλες χτισμένες πάνω στο blockchain του Ethereum.

Το 2017 το bitcoin πολλαπλασίασε την αξία του μέχρι και Χ 20. Το Ethereum όμως πήγε μέχρι Χ 120, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα. Για την ώρα, το Ethereum ξεπερνάει το bitcoin, αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι.

Η σύγκριση με το 2017

Ποια είναι η διαφορά του 2017 με τώρα; Δεν είναι μία αλλά πολλές. Πρώτα από όλα, αυτοί που αγοράζουν. Θεσμικοί όπως η grayscale, που αποτελεί το πιο δημοφιλές όχημα με 3 δισ. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, υπάρχει μια ομάδα επενδυτών που θέλουν να μπουν από τους πρώτους και σε κάποιες περιπτώσεις αποκλειστικά στο Ethereum.

Τότε τα ETH δεν τα κρατούσαν μακροχρόνιοι επενδυτές αλλά ευκαιριακοί κερδοσκόποι. Είτε ιδιώτες που πρωτοεισέρχονταν στον χώρο χωρίς να γνωρίζουν πολλά (συνήθως τίποτα), είτε τα είχαν λάβει οι ομάδες που έτρεχαν τις ICOs. Αυτοί ήταν από τους πρώτους που τα ξεφόρτωσαν. Είτε επειδή έπρεπε να τα πουλήσουν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδά τους, είτε επειδή ήταν απατεώνες που πρώτα μάζεψαν και μετά πούλησαν τα crypto τους στην υγειά των κορόιδων. Γι' αυτό κατέρρευσε σε τόσο μεγάλο ποσοστό αργότερα. Η ζήτηση για νέες ICOs είχε ελαττωθεί σημαντικά, ενώ πρόσφεραν συνεχώς προς πώληση νέες ποσότητες ETH νομισμάτων.

Κατόπιν είναι εκείνοι που κάνουν staking. Πάνω από 2 εκατ. είναι κλειδωμένα στο staking. Θα βρίσκονται εκτός αγοράς τουλάχιστον για 2 χρόνια. Τα πορτοφόλια που κατέχουν 10.000 και πάνω, από τον Δεκέμβρη έχουν αυξηθεί κατά πολύ. 10.000 σημαίνει 10 εκατ. δολάρια. Αυτά δεν τα διαθέτουν μικροεπενδυτές.
Πολλά άλλα βρίσκονται στις DeFi κλειδωμένα. Αυτή τη φορά όμως εξαρτάται από τους χρήστες αν θα πουληθούν, όχι τις ICOs. Ωστόσο όσοι έχουν εμπλακεί ενεργά με τις DeFi είναι πιο έμπειροι. Γνωρίζουν γιατί τοποθετούν εκεί τα κεφάλαιά τους. Οι άσχετοι δεν ξέρουν καν τον τρόπο.

Και βέβαια ισχύει αυτό που είπαμε στην αρχή. Ότι τα αποσύρουν από τα ανταλλακτήρια.

Τι ρίσκα υπάρχουν; Να αποτύχει το 2.0 ή να αργήσει. Να τα αποσύρουν όλα από τα DeFi και να τα πουλήσουν. Επιπλέον, στις 8 Φεβρουαρίου θα γίνει η έναρξη των CME futures. Και τώρα υπάρχουν futures του Ethereum, αλλά με μια ποιοτική διαφορά. Στα ανταλλακτήρια δεν συμμετέχουν τα μεγάλα παιδιά της Wall Street. Η ανησυχία όμως εδώ βρίσκεται στο ότι πολλοί έχουν συνδέσει την ανακοπή της ανοδικής πορείας του 2017 με την ισχυρή πτώση που ακολούθησε, στα futures του bitcoin της CME.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του Bitcoin που διοργανώνει το euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτηση σας.

Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για την διαδικασία.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». 

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v