Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κυνήγι του επόμενου Bitcoin

Πώς το κρυπτονόμισμα «γλίτωσε» κατά την κρίσιμη πρώτη περίοδο της ζωής του και ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος διάδοχος. Η εικόνα στον χώρο της τεχνολογίας blockchain.

To κυνήγι του επόμενου Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στα τεχνολογικής υφής αντικείμενα, ποτέ δεν ήταν το πρώτο αυτό που πέτυχε. Το πρώτο αυτοκίνητο, το πρώτο τηλέφωνο, η πρώτη τηλεόραση. Κανένα από αυτά δεν λειτουργεί σήμερα, έχουν αντικατασταθεί από βελτιωμένες εκδόσεις.

Αν υποθέσουμε πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων θα αναπτυχθεί, γιατί έχουμε τόση εμπιστοσύνη στην πρώτη απόπειρά του, δηλαδή το Bitcoin; Αν βγει κάποιο πιο ασφαλές, πιο αξιόπιστο, πιο γρήγορο, δεν θα χάσει την αξία του;

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάστηκε στη θεωρία και εφαρμόστηκε στην πράξη. Είναι λογικό να παρουσιάστηκε με ατέλειες. Ο διάδοχός του όχι μόνο θα ξεκινήσει με περισσότερη τεχνογνωσία, αλλά και θα αναπτυχθεί σε πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την έννοια του κρυπτονομίσματος, δεν θα χρειαστούν τον χρόνο και την εκπαίδευση που χρειάστηκαν οι χρήστες του Bitcoin. Επιπλέον, θα πάρει άμεσα τον χώρο που καταλαμβάνει τώρα το Bitcoin. Δεν θα ξοδέψει ενέργεια και χρόνο να φτιάξει τον δικό του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο προβληματισμός είναι εύλογος, μόνο που το Bitcoin δεν είναι επιχείρηση, ούτε προϊόν. Είναι ένα πρότυπο ή ένα πρωτόκολλο όπως το TCP/IP ή το διαδίκτυο. Δεν ανήκει σε κανέναν. Λειτουργεί με απλούς μαθηματικούς κανόνες με τους οποίους συμφωνεί και τηρεί αναγκαστικά κάθε ένας που συμμετέχει στο δίκτυο.

Ο λόγος της επικράτησης

Σε μεγάλο βαθμό, η οπτική της αντικατάστασης του Bitcoin υποκινείται από την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν τον διάδοχό του στα αρχικά του βήματα. Το νέο θαυματουργό κρυπτονόμισμα που θα ηγηθεί της καινοτομίας. Ένα νόμισμα ή μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών, με ταχύτερη και ευρύτερα αποδεκτή εφαρμογή από το οικοσύστημα του blockchain. Ανακαλύπτοντάς το, οι ίδιοι θα επωφεληθούν από την απόκτησή του σε χαμηλή τιμή. Θα απολαύσουν τις αστρονομικές αποδόσεις που καρπώθηκαν όσοι διορατικοί (ή τυχεροί) αγόρασαν το Bitcoin στην τιμή των λίγων δολαρίων. Πάντοτε βοηθούσε να είσαι στον σωστό τόπο, τον σωστό χρόνο.

Έτσι λοιπόν ψάχνουν το επόμενο Bitcoin. Είναι εφικτό να το ανακαλύψουν ή πρόκειται για μια μάταιη ενέργεια; Στις αρχές του 2021, τα κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται σε ανταλλακτήρια ξεπερνούν τον εντυπωσιακό αριθμό των 8.000 νομισμάτων, σύμφωνα με το coinmarketcap.com. Ωστόσο το Bitcoin μόνο του αξίζει το διπλάσιο από όλα μαζί αθροιστικά.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Τόσο πολύ καλύτερο είναι από τα υπόλοιπα; Όχι, ο λόγος δεν είναι πως διαθέτει την ευφυέστερη ιδέα. Ο λόγος είναι πως γεννήθηκε πρώτο. Αν έλεγες πριν από μία δεκαετία πως είναι εφικτό να δημιουργούν χρήματα από το Internet και όχι από τις κυβερνήσεις, θα γέλαγαν μαζί σου. Το πιθανότερο ήταν να μην το πίστευες και εσύ ο ίδιος.

Για αυτό ακριβώς πέτυχε! Επειδή τα πρώτα χρόνια κανείς δεν περίμενε να έχει επιτυχία. Σίγουρα όχι τόση επιτυχία. Ο λόγος που μια νέα τεχνολογία ή ένας ασυνήθιστος επενδυτικός τίτλος ανεβαίνει 1.000 φορές, είναι ότι φαντάζει απαξιωμένο στα μάτια όσων το έβλεπαν. Ότι ήταν υποτιμημένο 1.000 φορές λιγότερο από αυτό που πραγματικά άξιζε. Είτε το ίδιο είτε η δυναμική του. Θεωρούσαν πως πρόκειται για τρελή ιδέα. Για αυτό ήταν στα αζήτητα.

Αν γνώριζες ότι ένας χρηματιστηριακός τίτλος ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο θα πολλαπλασίαζε την αξία του 1.000 φορές, τι θα έκανες; Θα τα πουλούσες όλα και θα τον αγόραζες. Το κακό όμως είναι πως αυτό θα το έκαναν όλοι. Ο μόνος λόγος που δεν το έκαναν, είναι γιατί δεν το πίστεψαν. Στις επενδύσεις, όταν όλοι περιμένουν κάτι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για την ακρίβεια, όταν το πιστέψουν όλοι, είναι η ώρα να το εγκαταλείψεις εσύ. Όπως φημολογείται πως έκανε ο Ροκφέλερ, όταν τον ρώτησε για μετοχές ο λούστρος που του γυάλιζε τα παπούτσια.

Η κυριαρχία του πρώτου

Το Bitcoin έχει καταλάβει τον χώρο. Ξεκίνησε ως ένα πείραμα στις παρυφές του οικονομικού συστήματος και πλέον έχει κυριαρχήσει στο οικοσύστημα του blockchain. Ακόμα και αν υπάρξει κάποιο καλύτερο σύστημα, λίγοι θα ενδιαφερθούν. Ακόμα κι αν βασίζονται σε μια καλύτερη ιδέα. Δεν φτάνει μια ιδέα να είναι καταπληκτική. Πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος συγχρονισμός. Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, ακόμα κι αν διαθέτουν μια βελτιωμένη ιδέα, είτε βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο είτε δεν διαφοροποιούνται αρκετά για να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα μελών.

Αν ξεκινούσαν την κούρσα μαζί με το Bitcoin, ίσως να το είχαν κερδίσει. Αλλά δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία. Ο αγώνας αποδεικνύεται άνισος. Οι προγραμματιστές ξέρουν και έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο Bitcoin. Τα βιβλία, τα σεμινάρια, αφορούν το Bitcoin. Στα ανταλλακτήρια έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Κυρίως όμως το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το δίκτυο. Κανένας δεν διαθέτει αυτή τη μορφή του δικτύου, την ασφάλεια που προκύπτει από την αποκεντρωμένη επεξεργαστική ισχύ.

Οι λόγοι που επικράτησε το Bitcoin ερμηνεύονται από τη βιολογία. Αν υπάρξει κάποιο επιτυχημένο είδος, σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να αναπτυχθεί (επαρκής τροφή, χωρίς κινδύνους από άλλα είδη-αρπακτικά), θα κυριαρχήσει σε αυτό το περιβάλλον. Αν αργότερα τοποθετήσεις ένα άλλο είδος, παρόμοιο, ακόμα και πιο βελτιωμένο, θα αποτύχει. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει χώρος για άλλο. Η κυριαρχία του προηγούμενου είναι ολοκληρωτική. Ακόμα και αν είναι πιο δυνατό, αυτό που έχει ήδη προλάβει να αναπτυχθεί υπερτερεί αριθμητικά με καθολικό τρόπο.

Αυτό το πρόβλημα, που μοιάζει άλυτο για άλλα κρυπτονομίσματα, δεν το αντιμετώπισε το Bitcoin. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να του επιτεθεί το πρώτο κρίσιμο διάστημα. Δεν περίμεναν να έχει επιτυχία. Μέχρι να αντιληφθούν πως αξίζει τον κόπο, ήταν πλέον αργά. Είχε προλάβει να χτίσει τις άμυνές του. Να φτιάξει ένα σκληρό περίβλημα προστασίας, σαν το στρείδι, με το οποίο μπορούσε να αντισταθεί. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο της ημέρας που να μην είναι υπό επίθεση το Bitcoin. Και όμως! Τα καταφέρνει να παραμένει αδιάβλητο και απροσπέλαστο.

Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν έχουν προλάβει να φτιάξουν σκληρό κέλυφος. Αν ένα νέο νόμισμα θελήσει να αποσπάσει την προσοχή για να ασχοληθούν μαζί του, δεν θα έχει προλάβει να χτίσει ένα δικό του τείχος ασφάλειας. Θα του επιτεθούν από την αρχή, όταν και θα είναι ευάλωτο.

Δείτε τι έγινε με το Libra, που είχε ολόκληρο Facebook από πίσω. Τα κράτη και το τραπεζικό κατεστημένο ένιωσαν απειλή. Κατάφεραν να του δώσουν το αποφασιστικό χτύπημα και το εμπόδισαν όσο ήταν ακόμα νωρίς. Το Bitcoin εμφανίστηκε πρώτο και επέζησε αρκετά, έτσι ώστε με το πλεονέκτημα της ανθεκτικότητάς του να κυριαρχήσει στον χώρο. Ακόμα και αν τα κράτη θεωρήσουν πως πρέπει να απαγορευτεί, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, για να είναι εφικτό να υπάρξει άλλο Bitcoin, θα πρέπει να έχει αποτύχει πρώτα το σημερινό. Είναι απίθανο να χωρέσει κάποιο με αυτές τις ιδιότητες, όπως έχουμε ένα Internet, ένα e-mail. Κάθε συσκευή που στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο IMAP/POP3 για τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το SMTP για την αποστολή του. Πολλά άλλα πρωτόκολλα εφευρέθηκαν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέλεια, αλλά σχεδόν κανείς δεν τα χρησιμοποιεί, διότι έτσι θα αποκλείονταν οι χρήστες να αλληλεπιδρούν με σχεδόν όλους όσοι χρησιμοποιούν το καθιερωμένο e-mail σήμερα.

Χώρος υπάρχει βέβαια για άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά με άλλες ιδιότητες και άλλες χαρακτηριστικά. Όπως το Ethereum, που είναι εντελώς άλλης φιλοσοφίας. Δεν το ανταγωνίζεται, αλλά το ένα ευνοείται από την ύπαρξη και την ανάπτυξη του άλλου.

Ο μόνος τρόπος να αποτύχει το Bitcoin είναι εσωτερικά. Να υπάρξει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα σε κάποιο κρίσιμο σημείο και να μην ενδιαφερθεί κανείς να το φτιάξει. Ή να μη θέλει να φτιαχτεί ένα σημαντικό ποσοστό του δικτύου, να χαθεί η εμπιστοσύνη. Όμως κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο πλέον. Υπάρχουν πάρα πολλοί συμμετέχοντες, με πολύ διαφορετικά συμφέροντα, κίνητρα, κουλτούρες, γλώσσες επικοινωνίας. Είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθούν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί λόγοι, προκειμένου να απογοητευτούν ταυτόχρονα.

Πηγή: Η ομιλία του Ανδρέα Αντωνόπουλου στο Meetup της Αθήνας, με τίτλο «One Of A Kind: Why Bitcoin is The Next Bitcoin»

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v