Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αρχή έγινε για τo πρώτο ETF του Bitcoin

Ελαβε επίσημη άδεια στον Καναδά, το πρώτο Bitcoin Exchange Traded Fund. Γιατί κρίνεται σημαντική η εξέλιξη και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για την πορεία της τιμής. Το παράδειγμα του χρυσού και οι προσδοκίες.

Η αρχή έγινε για τo πρώτο ETF του Bitcoin

Η ταχύτητα που κινείται το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αποκαλύπτει μια άγρια ομορφιά. Το πόσο δρόμο και το πόσο γρήγορα τον έχει διανύσει το Bitcoin μπορείτε να το διαπιστώσετε από το παρακάτω βίντεο. Ο πιο γνωστός «γκουρού» παγκοσμίως, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, που σε κάθε ομιλία του το 2019 (προ Covid-19) γέμιζε ασφυκτικά τεράστιες αίθουσες, πριν κάποια χρόνια, στο όχι και τόσο μακρινό 2013, μίλαγε σε κοινό που δεν… γέμιζε ταξί*.

Αν παρακολουθήσεις τις εξελίξεις στα κρυπτονομίσματα για κάποιο διάστημα, τα νέα από τις παραδοσιακές αγορές σού φαίνονται πως κινούνται σε slow motion. Η παραδοσιακή τραπεζική κινδυνεύει να καταλήξει σαν τις έντυπες εφημερίδες, που το διαδίκτυο τις κατάπιε πριν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Και πολλοί δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με αυτό.  

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο blockchain και στα crypto ετοιμάζουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που θα ξαφνιάσουν. Η κατηγορία ανθρώπων που θριαμβεύει, είναι εκείνη που συνεχώς επιδιώκει να μάθει και έχει φιλοδοξίες. Ίσως να βρισκόμαστε στην εποχή που οι χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί να παραχωρήσουν την θέση τους σε αυτοματοποιημένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένο.

Η είσοδος της Wall Street

Όταν έκανε την πρώτη τολμηρή κίνηση από πλευράς εισηγμένων ο Michael Saylor τον Αύγουστο, να μετατρέψει το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρείας του σε Bitcoin, στη Wall Street πίστεψαν πως τρελάθηκε. Μόλις έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες στελέχη επιχειρήσεων και θεσμικών εισέρευσαν στην εκδήλωσή του για να μάθουν πώς το έκανε. Πώς να αντιμετωπίσουν τις νομικές, κανονιστικές και λογιστικές ιδιαιτερότητες. Λέτε να μην έχουν ξεκινήσει κάποιοι τη διαδικασία;

Ποια τιμή θεωρείται γελοία υψηλή για το Bitcoin; Καμία, αν κρίνουμε από το ιστορικό του. Όταν δεν είχε καν τιμή, τα 100 δολάρια φαίνονται εξωφρενικά. Για του λόγου το αληθές, ανακαλύψαμε ένα βίντεο όπου κάποιος κατέγραψε την ιστορική στιγμή που το Bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια και πανηγυρίζει! Κατόπιν, τα 1.000 δολάρια θεωρούνταν αδιανόητο νούμερο. Αργότερα, οι 10.000, επιστημονική φαντασία.

Σήμερα, ακόμα και μεγάλοι οίκοι μιλούν για ποσά από 100.000 δολάρια ενώ δεν λείπουν και προβλέψεις για 1.000.000 δολάρια.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι ένα τσουνάμι από μετρητά ετοιμάζεται να εισρεύσει στον χώρο. Κάποιοι το είχαν σκεφτεί ως ενδεχόμενο, αλλά ελάχιστοι το πίστεψαν στα αλήθεια πριν λίγα χρόνια. Υπό αυτή την οπτική μετά τον Elon Musk και την κίνησή του να μετατρέψει μέρος των διαθεσίμων της Tesla σε Bitcoin, θα υπάρξει πίεση από τους μετόχους άλλων εισηγμένων να κάνουν κάτι για να προστατευτούν από τον ενδεχόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού. Να προβούν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των ρευστών διαθεσίμων τους. Η ιδέα ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μη διαθέτεις έστω και ελάχιστο ποσό των διαθεσίμων σου σε Bitcoin αποτελεί πλέον το κυρίαρχο αφήγημα.

Μια νέα ενδιαφέρουσα καινούργια πτυχή του Bitcoin είναι ότι επιτρέπει σε άτομα που το κατέχουν, να το χρησιμοποιήσουν ως εχέγγυο. Πρόσφατο παράδειγμα η Microstrategy, που ανακοίνωσε πως θα εκδώσει ομόλογα με 0% επιτόκιο, μετατρέψιμα σε μετοχές ή μετρητά στη λήξη τους. Στα αρχικά πλάνα της εταιρείας ήταν να εκδώσουν 600 εκατομμύρια προκειμένου να προβούν σε νέες αγορές Bitcoin, αλλά βλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον, το ανέβασαν σε 900 εκατομμύρια. Το Bitcoin αποτελεί μόνο ασπίδα προστασίας της αγοραστικής δύναμης, αλλά δημιουργεί επίσης μοναδικές επιλογές χρηματοδότησης.

Τα πρώτα Bitcoin ETF

Έλαβε επίσημη άδεια στον Καναδά, το πρώτο Bitcoin Exchange Traded Fund** (ETF) στη Βόρεια Αμερική, από την εταιρεία Accelerate Financial. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 18 Φεβρουαρίου. Το fund θα προσφέρει μετοχές τόσο σε δολάρια ΗΠΑ όσο και σε δολάρια Καναδά, έχοντας ως τέλη διαχείρισης 0,7%. 

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Eric Balchunas, έγραψε στο Twitter ότι το Purpose Bitcoin (BTCC) ξεπέρασε τις προσδοκίες και πως αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, θα είναι το μεγαλύτερο ETF στον Καναδά σε 20 ημέρες, καθώς έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο, το BTCC ήταν το ETF με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στο καναδέζικο χρηματιστήριο από την πρώτη κιόλας ημέρα. Δεν το έχω ξαναδεί, αναφέρει ο Eric Balchunas, ο οποίος ειδικεύεται στα ETFs! Όπως εξήγησε, θα ήταν σαν ένα ETF να διαπραγματεύεται περισσότερα από το SPY την πρώτη του μέρα. Και αυτό αφορά μόνο τις συναλλαγές με καναδέζικο δολάριο. Οι συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα ήταν το 11ο σε όγκο συναλλαγών.

Δεν είναι όμως το μόνο! Αυτό τον μήνα ο Καναδάς ενέκρινε και ένα δεύτερο Bitcoin ETF, από την εταιρεία Evolve (EBIT). Και δεν σταματάμε εδώ! Ένα τρίτο αναμένεται σύντομα από την CI Financial, που κατέθεσε ενημερωτικό δελτίο για το δικό της ETF Bitcoin.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το θέμα των ETFs; Για πολλούς, ιδιώτες αλλά κυρίως θεσμικούς, ήταν δύσκολο να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin λόγω των ιδιαιτεροτήτων του όσον αφορά τη φύλαξη. Τα ETFs παρέχουν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης στον άγνωστο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χωρίς απαραίτητα να τα αγοράζουν ή να τα κατέχουν. Δεδομένου ότι τα ETFs μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα σε παραδοσιακά χρηματιστήρια, οι κάτοχοί τους μπορούν έμμεσα να επενδύσουν σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Άρα η επίδρασή τους στην αγορά έχει δύο σκέλη. Πρώτον, απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα η επίδραση στη ζήτηση να είναι ακαριαία. Ωστόσο ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα είτε αγνοεί την ύπαρξή τους είτε δεν τα εμπιστεύεται.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν; Ναι, έχουμε. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτη του 2003, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε ο χρυσός. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν πλέον πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτησή του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Μπορεί βέβαια και να αποτελεί σύμπτωση. Όπως και να έχει, η επιβεβαίωση των προβλέψεων και οι απορίες αναμένεται να λυθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε.

Σημαντική κίνηση από τον Καναδά, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουν στις ΗΠΑ. Για την ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει κάποιο ETF σε Bitcoin. Το πλησιέστερο σε αυτό είναι το fund της Grayscale, το οποίο όμως χρεώνει υψηλότερα έξοδα διαχείρισης και κυρίως διαπραγματεύεται με υψηλό premium. Ωστόσο εάν τα ETFs του Καναδά συνεχίσουν να είναι επιτυχημένα, είναι λογικό να περιμένουμε πως αυτό θα ενθαρρύνει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επανεξετάσουν το ζήτημα.

* Να ευχαριστήσουμε τον Αργύρη Ξάφη που μας το θύμισε.

** Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v