Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η πρέσα που τυπώνει τρισεκατομμύρια δεν παράγει θέσεις εργασίας

Οι προσπάθειες να στηριχθεί η πραγματική οικονομία από τις κεντρικές τράπεζες και οι φούσκες που δημιουργούνται. Πώς έπεσαν στα μαλακά Bitfinex και Tether στη διαπραγμάτευση με τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Γιατί η πρέσα που τυπώνει τρισεκατομμύρια δεν παράγει θέσεις εργασίας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άλλο ένα μαύρο σύννεφο καθάρισε από τον ορίζοντα των crypto. Ο προβληματισμός σχετικά με το Tether, που αποτέλεσε κορυφαίο επιχείρημα υπέρ της επικείμενης συντριβής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Μετά από 22 μήνες και 2,5 εκατομμύρια έγγραφα, η καρφίτσα που θα προσγείωνε τις αποτιμήσεις αποδείχτηκε… φούσκα.

Οι εταιρείες Bitfinex και Tether συμφώνησαν με το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης να προβούν σε διακανονισμό και να πληρώσουν 18,5 εκατομμύρια δολάρια για να λήξει το θέμα. Οι όροι του διακανονισμού υποχρεώνουν τους κατηγορούμενους να υποβάλλουν περιοδικές αναφορές των διαθεσίμων τους και των συναλλαγών μεταξύ των δύο εταιρειών, κάθε τρίμηνο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η λήξη της υπόθεσης έγινε με τον ευνοϊκότερο τρόπο για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, καθώς όχι μόνο δεν προκάλεσε καμία αναταραχή αλλά και το Tether θα ελέγχεται πια αυστηρά, καθησυχάζοντας τις υποψίες. Όπως παραδέχτηκε και η εισαγγελία, παραβιάσεις υπήρξαν μόνο κατά την επίμαχη περίοδο που αφορούσαν το συγκεκριμένο περιστατικό. Από εκεί και ύστερα, η Tether εξέδιδε τα νομίσματά της πλήρως καλυμμένα με αμερικανικά δολάρια. Μια υποχρέωση για ύπαρξη αντικρίσματος σε καταθέσεις στο 100%, που δεν υποχρεούται να τηρεί κανένα συμβατικό τραπεζικό ίδρυμα.

Οι πρέσες προθερμαίνονται

Την ώρα που η εταιρεία πίσω από το Tether κατηγορείτο ότι δημιούργησε εκατομμύρια ψηφιακά δολάρια χωρίς κάλυψη για να ανεβάσει την τιμή του Bitcoin, η FED δημιουργούσε τρισεκατομμύρια, απογειώνοντας τις τιμές των μετοχών και των ακινήτων. Από πού; Από κοπανιστό αέρα. Εδώ δεν έχουμε απλή υποψία. Υπάρχει ξεκάθαρη και κυνική ομολογία.

Ωστόσο έχουμε συνέχεια. Η νέα κυβέρνηση του Joe Biden προωθεί ένα νέο πακέτο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ενώ το μέγεθος του πακέτου συζητήθηκε έντονα πριν από μερικούς μήνες, φαίνεται ότι το νούμερο έχει ξεκαθαρίσει. Για όποιον είχε αγωνία, ο Jerome Powell τον καθησύχασε. Δήλωσε πως το ενδεχόμενο να μην προβεί σε δημιουργία νέων χρημάτων η FED βρίσκεται πολύ μακριά.

Προκειμένου όμως να μην υπάρξει καμία απολύτως αμφιβολία, η Janet Yellen, πρώην διοικήτρια της FED και νυν υπουργός Οικονομικών, στο CNBC ήταν σαφής. Παρόλο που παραδέχεται πως βλέπει ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν, η πρόθεσή της είναι να επιβάλλει περισσότερη ώθηση. Πιστεύει ότι «το κόστος του να κάνεις πολύ λίγα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος να ξοδέψεις πολλά. Ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ του κόστους μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τη Yellen, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, εάν εκτυπώσουμε όλα αυτά τα δολάρια. Η αγωνία της είναι μήπως αυτό το ποσό είναι… μικρό. Γι' αυτό ανέφερε ότι ξεκίνησαν συνομιλίες σχετικά με τις προοπτικές να προταθεί άλλο ένα επιπλέον πακέτο τόνωσης. Αυτή τη φορά αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πώς δεν το είχαν σκεφτεί τόσο καιρό! Τυπώνεις χρήμα και λύνονται όλα τα οικονομικά προβλήματα! Μόνο που κάποιοι που δεν έχουν την τύχη να ανήκουν στην τραπεζική ελίτ, άρχισαν να αναρωτιούνται: Πώς γίνεται να μοιράζονται τόσα τρισεκατομμύρια και εγώ να είμαι άνεργος;

Όταν αγοράζεις και αρχίζεις να κατέχεις πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας χρήμα από κοπανιστό αέρα, έχει επιπτώσεις. Έχουν αποκοπεί οι αξίες, όπως οι τιμές των μετοχών, από την πραγματικότητα. Οι Κεντρικές Τράπεζες δίνουν στις τράπεζες και στα hedge funds ατελείωτα δισεκατομμύρια με μηδενικό επιτόκιο, για να τα τοποθετήσουν σε ακίνητα και μετοχές. Εκεί είναι κρυμμένος ο πληθωρισμός. Γιατί κρυμμένος; Επειδή το φούσκωμα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων δεν μετριέται στις επίσημες καταγραφές.

Πότε θα εμφανιστεί και στα καθημερινά αγαθά; Δύο είναι οι προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να ανέβει η κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος. Όταν αργά ή γρήγορα αρχίσουν τα νοικοκυριά να ξοδεύουν με τον ρυθμό που ξόδευαν προ κρίσης. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, βρίσκεται σε αφύσικα χαμηλό επίπεδο. Μόνο που τώρα έχουν πολύ περισσότερα χαρτονομίσματα στη διάθεσή τους από ό,τι πριν ένα χρόνο.

Η δεύτερη είναι να ανέβουν οι τιμές των πρώτων υλών, που σημαίνει πως το κόστος των αγαθών θα μετακυλιστεί στις τιμές των τελικών προϊόντων. Στη βιομηχανική παραγωγή τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούν με αμηχανία την αλματώδη άνοδο των τιμών πολλών εμπορευμάτων. Πρώτες ύλες χημικών, πλαστικών, έχουν εκραγεί. Το πετρέλαιο επίσης, μαζί και το φυσικό αέριο. Πολλά μέταλλα αλλά και βιομηχανικά είδη. Οι ναύλοι των κοντέινερ έχουν διπλασιαστεί. Η πρωτοφανής αυτή ζήτηση θυμίζει αντίστοιχες εποχές του 2008.

Είναι δύσκολα να μην αποδώσεις την αύξηση στη γενική απαξίωση του χρήματος. Οι αγορές απαντούν αναζητώντας σταθερές αξίες στα εμπορεύματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, των οποίων την ποσότητα δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να αυξήσουν με μια πολιτική απόφαση.

Από κοπανιστό αέρα

Όλο και περισσότεροι προβληματίζονται γύρω από αυτές τις πολιτικές. Αναρωτιούνται γιατί όλα αυτά τα χρήματα διοχετεύονται στις μετοχές και στα ακίνητα, αντί σε παραγωγικές δραστηριότητες. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπαίδευση, μηχανολογικό εξοπλισμό, έρευνα και καινοτομία. Πού θα οδηγούσε αυτό; Σε περισσότερες δουλειές, πλούτο πραγματικό. Ένα θετικό ταμείο δημοσίων εσόδων, αντί για δάνεια ή φορολογία. Γιατί τότε δεν το κάνουν; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι επειδή οι τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία είναι πιο σίγουρη. Μια χώρα μπορεί να τυπώσει αν βρει δυσκολίες. Ένα στεγαστικό έχει ως εγγύηση το σπίτι. Μια startup όμως; Τι πιθανότητες έχει να γίνει η νέα Google;

Ο δεύτερος είναι επειδή τους συμφέρει. Με τη δημιουργία χρήματος χωρίς αντίκρισμα, χωρίς κόστος, ο πλούτος αποσπάται από τους κατόχους του νομίσματος (ή των περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε αυτό) και μεταφέρεται σε εκείνους που εκτυπώνουν το νόμισμα ή το λαμβάνουν νωρίτερα. Αυτή η μεταφορά πλούτου είναι γνωστή ως το φαινόμενο Cantillon: οι πρωταρχικοί δικαιούχοι της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής είναι οι πρώτοι αποδέκτες των νέων χρημάτων, οι οποίοι είναι σε θέση να το ξοδέψουν, προτού τεθεί σε ευρύτερη κυκλοφορία, προλαβαίνοντας την αύξηση των τιμών. Πρόκειται για μια νομιμοποιημένη έκδοση παραχάραξης.

Απολύτως αποσυνδεδεμένοι από τις άσχημες συνέπειες των πολιτικών τους δράσεων, έχουν κίνητρα να διατηρήσουν το status quo, για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και το «κύρος» τους. Οι περίοπτες θέσεις σε μια κοινωνία καταλαμβάνονται από ανθρώπους με καλούς βαθμούς και άριστη διαγωγή, οι οποίοι όπως είναι φυσικό υπερασπίζονται το σύστημα, που τα πήγαν τόσο καλά. Επιθυμούν να περάσει αυτή η μπόρα που γίνεται στη βάρδια τους και ας πληρώσουν τον λογαριασμό οι επόμενοι. Το ότι τους εξυπηρετεί, αποτελεί μια βολική παράπλευρη ωφέλεια.

Το φαινόμενο το συναντάμε σε όλα τα αξιοσέβαστα επαγγέλματα, όπως της ιατρικής. Μια εγχείριση δεν είναι ποτέ άχρηστη. Μπορεί να μην ωφελήσει τον εγχειριζόμενο, μπορεί μέχρι και να τον ξεκάνει, αλλά ωφελεί πάντα τον χειρουργό. Γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί κερδίζουν από την κακή υγεία και τις αρρώστιες. Τουλάχιστον όμως δεν ενθαρρύνουν τις επιδημίες.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v