Τσουνάμι από μετρητά βάζει διλήμματα στους επενδυτές

Η πλημμυρίδα χρήματος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και οι συνέπειες. Ο φόβος του πληθωρισμού και η παράμετρος της δήμευσης περιουσίας. Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Bitcoin.

Τσουνάμι από μετρητά βάζει διλήμματα στους επενδυτές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλός βαθμός ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ζούμε σε ένα σταθερά αποπληθωριστικό περιβάλλον. Συνεπώς η δημιουργία τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση. Άλλοι θεωρούν πως έχουμε διαβεί το πρώτο βήμα προς τον εφιάλτη του υπερπληθωρισμού.

Το πιθανότερο είναι η αλήθεια να βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι οικονομικοί διευθυντές μεγάλων εταιρειών οφείλουν να αναζητήσουν μια αντιστάθμιση των μετρητών. Είναι περισσότερο ανεύθυνο παρά συνετό να διατηρούν το 100% των διαθεσίμων τους σε μετρητά ή ισοδύναμα μετρητών σε δολάρια ή ευρώ, ακόμα και αν δεν πιστεύουν στο πληθωριστικό σενάριο. Από ό,τι μας έχει δείξει το παρελθόν, είτε εμφανίζονται υψηλά επίπεδα πληθωρισμού είτε όχι, δεν έχει μεγάλη σημασία. Αρκεί ο φόβος του για να οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος και τις ροές κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

Είναι το Bitcoin ικανό να μπορέσει να μας προφυλάξει από την πλημμυρίδα χρήματος, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζουν οι κυβερνώντες; Η Cathie Wood της Ark Investment Management, μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι υπάρχουν πολλές χρήσεις για το Bitcoin, αλλά πιθανότατα, η πιο σημαντική είναι πως χρησιμεύει ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε όλο τον κόσμο κατά της κατάσχεσης πλούτου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους, συνέχισε η Wood. Ο πρώτος είναι ο πληθωρισμός και αυτή τη στιγμή αποτελεί την καλύτερη αντιστάθμιση που υπάρχει. Καλύτερη και από τον χρυσό. Ο δεύτερος αφορά την προστασία από τη δήμευση πλούτου, για παράδειγμα από ανεύθυνες ή αυταρχικές κυβερνήσεις. Αν νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα 5% να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βάλετε το 5% του χαρτοφυλακίου σας σε κάτι σαν το Βitcoin. Με αυτό μπορείτε να ξεφύγετε εκτός συνόρων, με τα κλειδιά να υπάρχουν μόνο στο μυαλό σας.

Όπως δήλωσε η Cathie Wood σε μια άλλη συνέντευξή της στο CNBC, αναμένει τσουνάμι από μετρητά να κατευθυνθούν προς το Bitcoin. Εάν όλες οι εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla, της Square, της MicroStrategy και τοποθετήσουν το 10% των μετρητών τους στο Bitcoin, αυτό θα ανέβει στις 200.000 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση 5 τρισεκατομμυρίων. Κι όχι μόνο αυτό. Μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως αποθεματικό νόμισμα στο μέλλον.

Θεωρείτε παράτολμη την πρόβλεψη; Έτσι σκέφτηκαν και όσοι άκουσαν την Cathie Wood και στην αρχή του 2020. Όμως τελικά εκείνη ήταν που γέλασε τελευταία, καθώς ξεχώρισε το 2020 από τις επιτυχημένες προβλέψεις της σε μεγάλα τεχνολογικά ονόματα όπως η Tesla και η Square.

Από την άλλη πλευρά, ένας προβληματισμός αναδύεται ταυτόχρονα με αυτή τη σκέψη: είναι συνετό να ρισκάρουν οι εταιρείες τα διαθέσιμά τους σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο όμως το Bitcoin; Κυρίως, όμως, τι πιστεύουν οι επενδυτές γι' αυτό;

Η MicroStrategy είχε κεφαλαιοποίηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Ιούλιο του 2020. Η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν αφαιρέσετε τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια Βitcoin που βρίσκονται στον ισολογισμό τους, είναι προφανές ότι η αξία της αυξήθηκε κατά 170% σε περίπου 7 μήνες. Δεν δείχνει διαμαρτυρία ή δυσαρέσκεια αυτή η αύξηση. Μάλλον επιδοκιμασία. Η περίπτωση της MicroStrategy δεν γίνεται να μην προβληματίσει κάθε Διευθύνοντα Σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή μεγάλης εταιρείας.

Όταν η MicroStrategy έκανε την αρχή, ήταν μια σχετικά άγνωστη εταιρεία. Η Square ήταν ήδη στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών και ο Jack Dorsey ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin, οπότε δεν έκανε τόση εντύπωση η απόφαση της εταιρείας να διαθέτει το 5% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης σε Bitcoin. Ωστόσο η Tesla ήταν κάτι διαφορετικό. Όσο εκκεντρικό ή παράξενο να θεωρεί κάποιος τον Musk, δεν παύει να πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και η εταιρεία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία.

Ο Elon Musk και ο Jack Dorsey θεωρούνται δύο από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως. Εάν είναι αρκετά καλό για αυτούς, σίγουρα θα βρεθεί και κάποιος άλλος CEO στον κόσμο που να πιστεύει ότι το Βitcoin είναι αρκετά καλό για την εταιρεία του. Άραγε τι θα συμβεί αν η Amazon, η Apple, η Microsoft, η Google αποφασίσουν να λάβουν την ίδια απόφαση; Γιατί όχι κάποιος πρόεδρος που θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί υπέρ της χώρας του ή κάποιος Κεντρικός Τραπεζίτης που να θελήσει να κάνει διαφοροποίηση των συναλλαγματικών του διαθεσίμων.

Όταν θα έρθει αυτή η μέρα, που λογικά δεν θα αργήσει, πολλοί πιστεύουν ότι θα επικρατήσει αγοραστική φρενίτιδα. Θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο παγκόσμιο FOMO (Fear of missing out) στην ιστορία. Κάθε άτομο, εταιρεία, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και κεντρική τράπεζα θα ανταγωνίζεται για να αποκτήσει το μερίδιό του από τα 21 εκατομμύρια bitcoin.

Η συναισθηματική βαρύτητα των επενδυτικών αποφάσεων και ο φόβος μη χαθεί η ευκαιρία, έχει ταυτιστεί με ιδιώτες επενδυτές. Όμως τώρα ήρθε η σειρά των θεσμικών να ανησυχούν. Διότι 21 εκατομμύρια θα βγουν όλα κι όλα. Δεν φτάνουν για όλους ώστε να κατέχουν ένα ολόκληρο Bitcoin.

Δεν είναι ανάγκη να πιστεύουν στο Bitcoin. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα τους οδηγεί να τοποθετούν τα χρήματα σε οποιοδήποτε χρηματιστηριακό τίτλο, όπως αποδεικνύει το παραπάνω διάγραμμα. Όμως το Bitcoin έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό. Είναι το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα, όπως έχει ισχυριστεί ο Paul Tudor Jones. Ο οποίος αποδείχτηκε πως είχε δίκιο για άλλη μια φορά.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v