Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Πώς μπορείτε να κερδίσετε από τα synthetic assets

Οι συναλλαγές με... αναπαραστάσεις πραγματικών περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές και πώς λειτουργεί η πλατφόρμα της Synthetix. Γιατί να προτιμήσετε τις συνθετικές επενδύσεις έναντι των πραγματικών.

Κρυπτονομίσματα: Πώς μπορείτε να κερδίσετε από τα synthetic assets

Η διαπραγμάτευση μετοχών, νομισμάτων, εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Wall Street, στο Λονδίνο, στο Τόκιο και άλλα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα. Πώς θα σας φαινόταν, αν όλη η διαπραγμάτευση διεξαγόταν στον αποκεντρωμένο, παγκόσμιο και 24ωρης λειτουργίας κόσμο των crypro μέσω μιας DeFi εφαρμογής; 

Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να επιτύχει το πρωτόκολλο της Synthetix, μια πλατφόρμα για traders που λειτουργεί στο δίκτυο του Ethereum.

Πώς; Επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν trade σε χρηματιστηριακές αξίες μέσα από συνθετικά στοιχεία, τα λεγόμενα «Synths», που βασίζονται στο ERC20 του Ethereum. Τα Synths αντιγράφουν την τιμή ενός στοιχείου στον «πραγματικό κόσμο» και το φέρνουν στο blockchain του Ethereum. Με άλλα λόγια, παρέχουν μέσα από την πλατφόρμα τους έκθεση σε επενδυτικά στοιχεία τα οποία διατίθενται σε μορφή token.

Τα synthetic assets είναι προσομοιωμένες αναπαραστάσεις πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Η κατοχή ενός Synth δεν είναι το ίδιο με το να κρατάτε για παράδειγμα μια «πραγματική» μετοχή της Apple. Μπορεί να αγοράζεις και να πουλάς στην ίδια τιμή, αλλά δεν διαθέτεις τα δικαιώματα ψήφου που θα είχε ένας πραγματικός μέτοχος. Η πλατφόρμα συναλλαγών επιτρέπει στους χρήστες να στοιχηματίζουν στην τιμή ενός στοιχείου, λαμβάνοντας το ίδιο εύκολα long ή short θέσεις, χωρίς να κατέχουν το πραγματικό στοιχείο.

Ο μηχανισμός λειτουργίας

Το Synthetix χρησιμοποιεί μια υποδομή που βασίζεται σε ένα πλέγμα από εγγυήσεις, staking, προσφοράς νομισμάτων και τέλη. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο τύπους token. Το κύριο Synthetix Network Token (SNX) και συνθετικά στοιχεία ή Synths. Είναι παρόμοιο με το MakerDAO, όπου όσα περισσότερα Ethereum (ETH) δεσμεύονται τόσα περισσότερα DAI μπορούν να δημιουργηθούν.

Το SNX Token είναι το καύσιμο ολόκληρου του οικοσυστήματος Synthetix, καθώς δεσμεύεται για τη δημιουργία sUSD (synthetic USD), το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο. Το sUSD ενεργεί ως χρέος ενώ το SNX ενεργεί ως εξασφάλιση (collateral). Η κύρια διαφορά μεταξύ Synthetix και MakerDAO είναι ότι το SNX χρησιμεύει ως εγγύηση για δημιουργία οποιουδήποτε αντίγραφου περιουσιακού στοιχείου -όχι μόνο του stablecoin.

Ένα σημαντικό μέρος της επιτυχίας της Synthetix μπορεί να αποδοθεί στο καινοτόμο μοντέλο κινήτρων. Οι κάτοχοι SNX δεσμεύουν τα νομίσματά τους για να κερδίσουν ανταμοιβή (staking rewards). Λαμβάνουν fees από το ανταλλακτήριο και αμοιβές από την πληθωριστική νομισματική πολιτική. Για να δημιουργηθούν νέα Synth, περισσότερο από το 750% της τιμής του Synth πρέπει να δεσμευτεί ως SNX. Όσο περισσότερα SNX δεσμεύονται ως εξασφάλιση τόσο λιγότερα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Άρα γίνονται πιο πολύτιμα.

Μία από τις βασικές απαιτήσεις του οικοσυστήματος Synthetix είναι η δυνατότητα αξιόπιστης πληροφόρησης από τον «έξω κόσμο». Προκειμένου να λάβει πληροφορίες για τις τιμές, χρησιμοποιούσε στο παρελθόν κεντρικές ροές τιμών ή oracles. Τα oracles λειτουργούν ως μεσάζοντες, που παρέχουν και μεταφράζουν δεδομένα, τα οποία προέρχονται από μια εξωτερική πλατφόρμα στο blockchain (αισθητήρες, sites κ.λπ.). Είναι ένα είδους έξυπνων agent που παρέχει τα αναγκαία δεδομένα για να ενεργοποιήσει τα έξυπνα συμβόλαια, ώστε να εκτελέσουν τις εντολές, όταν πληρούν τα κριτήρια.

Το πρόβλημα ήταν πως τα εισερχόμενα δεδομένα ήταν ευάλωτα σε χειραγώγηση ή παραποίηση. Με τη συνεργασία του ChainLink, έχουν επιτύχει να τροφοδοτούνται με αξιόπιστες πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύονται ένα μοναδικό φορέα. Είναι πλέον εντελώς DeFi.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

* Γιατί να χρησιμοποιήσετε αναπαραστάσεις χρηματιστηριακών αξιών και όχι τους ίδιους τους υποκείμενους τίτλους; Για τρεις κυρίως λόγους:

α) Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα με έναν απλό τρόπο να λάβει έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς να χρησιμοποιεί καμία κεντρική οντότητα. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα, που σημαίνει ότι, πρώτον, δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει τα προσωπικά του δεδομένα (KYC) και δεύτερον, διατηρεί ο ίδιος τα κλειδιά των κρυπτονομισμάτων του.

β) Δεν κάνει συναλλαγές με άλλα άτομα στην πλατφόρμα, όπως γίνεται στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Τα συνθετικά assets αγοράζονται ή πωλούνται μέσω της κοπής/καύσης tokens. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ρευστότητα! Είναι η ίδια που έχουν οι υποκείμενοι τίτλοι.

γ) Δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί, ούτε παρεμβάσεις και εκπλήξεις τύπου Robinhood

* Ποιος το εφηύρε; Το Synthetix ξεκίνησε ως ένα project για stablecoin, με το όνομα Havven και ιδρύθηκε από τον Kain Warwick, τον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο.

* Πώς κρίνουμε αν η τιμή του SNX είναι συμφέρουσα; Για να αξιολογήσουμε την τιμή, αν είναι ακριβή ή όχι, βλέπουμε πόσο αξίζουν οι εγγυήσεις σε σχέση με τα δεσμευμένα νομίσματα (Active collacteralization ratio). Όσο παραπάνω είναι τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος. Ωστόσο μόνο αν το active collateralization ratio είναι πάνω από 750% οι stakers λαμβάνουν αμοιβή, η οποία δημιουργείται από τα fees που βγαίνουν από το trading.

* Πώς παράγονται τα SNX νομίσματα; Όταν η Synthetix ήταν Havven, ξεκίνησε ένα ICO και συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια με συνολική προσφορά 100 εκατομμυρίων νομισμάτων Havven. Τον Φεβρουάριο του 2019, η Synthetix άλλαξε τη νομισματική της πολιτική και τώρα υπάρχουν πάνω από 164 εκατομμύρια νομίσματα SNX, τα οποία θα αυξηθούν στα 250 εκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Η αυξανόμενη προσφορά των SNX είχε ως στόχο να ανταμείψει και να δώσει κίνητρα στους μακροχρόνιους κατόχους.  

Συμπέρασμα

Για την ώρα, ελάχιστοι τίτλοι διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα τους. Παρ' όλα αυτά ο ημερήσιος τζίρος δεν διαφέρει ιδιαίτερα από του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτό που διαφέρει όμως είναι οι προοπτικές, καθώς βρίσκεται ακόμα στο αρχικό του στάδιο. Αν λειτουργήσει για αρκετό καιρό χωρίς προβλήματα και ακολουθήσει την τάση μεγέθυνσης που έχουν γενικότερα οι DeFi, η λογική συνέχεια είναι να μπουν και άλλα ζευγάρια, των οποίων να έχει ο χρήστης τη δυνατότητα να προβεί σε αγοραπωλησίες. Θεωρητικά στο μέλλον μπορεί να δεχτεί μέχρι και όλες τις μετοχές, ακίνητα, ακόμα και αξίες ποδοσφαιριστών. Ένα τεράστιο υπερμάρκετ περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμα και ένα ελάχιστο ποσοστό να διαπραγματεύονται εκεί από όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια των διεθνών αγορών, η αξία του Synthetix θα εκτοξευτεί. Ίσως βέβαια να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να διαβρωθεί η αξιοπιστία του και να το εγκαταλείψουν οι traders. Τι πιθανότητες υπάρχουν; Κανείς δεν γνωρίζει.

Οι περισσότερες από τις DeFi ξέρουμε από τώρα πως θα αποτύχουν. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις dot.com. Ελάχιστες επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν, όπως η Amazon. Ωστόσο η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Αποτέλεσαν το «λίπασμα» για την ψηφιακή επανάσταση που άλλαξε τη ζωή μας.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v