Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σενάριο αντικατάστασης των ομολόγων με… Bitcoin

Η στρατηγική των τοποθετήσεων 60-40 σε μετοχές και ομόλογα και γιατί δεν είναι πλέον όσο αποδοτική υπήρξε. Ο πονοκέφαλος των αρνητικών επιτοκίων και το πρόβλημα της αυξημένης μεταβλητότητας του Βitcoin.

Το σενάριο αντικατάστασης των ομολόγων με… Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Cathie Wood, ο καλύτερος επενδυτής που δεν έχετε ακούσει ποτέ, σύμφωνα με το Bloomberg, ισχυρίζεται πως το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα ομόλογα! Τι ακριβώς εννοεί; Πάμε να το πιάσουμε από την αρχή.

Τα μηδενικά επιτόκια και η αναζήτηση αποδόσεων ώθησαν πολλούς να αναλάβουν μεγαλύτερο του συνηθισμένου επενδυτικό κίνδυνο. Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί τοποθετούν ένα μέρος των διαθεσίμων τους σε περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο. Ως αποτέλεσμα υπήρξε να αυξηθούν οι ιδιωτικές τοποθετήσεις, έτσι ώστε να μη χρειάζεται πολλές επιχειρήσεις να εισαχθούν στο χρηματιστήριο προς εξεύρεση κεφαλαίων. Τους τα πρόσφεραν τα venture capital. Ωστόσο πολλοί επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί, γιατί ήθελαν να διαπραγματεύονται δημόσια οι εταιρείες. Να τις βλέπουν στα χρηματιστήρια.

Αυτό το κενό εκμεταλλεύτηκε η Wood, φτιάχνοντας ETFs που εστιάζουν στην καινοτομία. Τομείς που βρίσκονται στις τεχνολογίες αιχμής, με επίκεντρο τον προσδιορισμό αλληλουχίας γονιδιώματος, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την αποθήκευση ενέργειας και την τεχνολογία blockchain, στους οποίους πιστεύει πως δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή.

Με αυτή την κίνηση η Cathie Wood βρέθηκε στο πάνθεον των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων για οποιαδήποτε περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στην επιμονή της να πιστέψει στην προοπτική της Tesla. Όταν ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, φάνταζε ως κάτι αιρετικό να υπερασπίζεσαι τοποθετήσεις όπως της Tesla και του Bitcoin. Επιλογές που σήμερα φαίνονται φυσιολογικές και δικαιωμένες, τότε τις αντιμετώπιζαν με αμφιβολία, αν όχι δυσπιστία.

Η Tesla εξακολουθεί να είναι «απίστευτα υποτιμημένη», ισχυρίζεται η Wood. Η αναμενόμενη αξία που θα έχει το 2024 πιστεύει πως θα είναι 7.000 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία έχει 14 δισεκατομμύρια μίλια δεδομένων πραγματικής οδήγησης. Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής, η Waymo, έχει δεδομένα για 20 εκατομμύρια μίλια. Αυτή είναι μια άποψη που θεωρείται παράλογη από τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι επιμένουν ότι τίποτα δεν δικαιολογεί η Tesla να αξίζει περισσότερο από τον παγκόσμιο ηγέτη της αυτοκινητοβιομηχανίας από πλευράς όγκου πωλήσεων, τη Volkswagen.

Παρ' όλα αυτά, η Tesla τούς διέψευσε, σημειώνοντας το 2020 την καλύτερη χρηματιστηριακή απόδοση. Όχι μόνο ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Nasdaq 100, αλλά και μεταξύ των 500 εταιρειών στις ΗΠΑ με τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις. Για τη Wood, ο μόνος λόγος που πωλούσε συνεχώς κατά τη διάρκεια του ράλι ήταν για να διατηρήσει το μερίδιο της Tesla στο καθορισμένο μέγιστο επιτρεπτό 10% του κεφαλαίου της.

Όσο αποδεικνυόταν πως είχε δίκιο τόσο οι επενδυτές την επιβράβευαν. Από 3 δισ. που είχαν υπό διαχείριση τα ETFs της Ark, πλέον έχουν φτάσει τα 60 δισ. Από τα πρώτα 20 σε εισροές κεφαλαίων, τα 5 ήταν δικά τους, δίπλα σε κολοσσούς όπως η Blackrock και η Vanguard. Το Ark Innovation ETF πέτυχε την καλύτερη απόδοση μεταξύ 584 διαχειριστών κεφαλαίων με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ξεκίνησε από τα 15 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και έφτασε στα 2,4 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο αυτό αναδύει έναν προβληματισμό. Ίσως υπάρξουν παρενέργειες από τη στιγμή που μεγαλώνουν τόσο πολύ και οι τοποθετήσεις τους περιορίζονται κυρίως σε μικρής κεφαλαιοποίησης επενδυτικά οχήματα. Αποκτώντας μεγάλο ποσοστό μεριδίου σε μια νέα εταιρεία, αυξάνεται το ρίσκο.

Η Wood για το Bitcoin

Ας επιστρέψουμε όμως στη γνώμη της Cathie Wood για το Bitcoin. Θεωρεί πως οι MicroStrategy, Square, MassMutural και Tesla, είναι απίθανο να μη βρουν μιμητές. Περισσότερο μοιάζει να έχει ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα που θα παρασύρει και άλλες εισηγμένες εταιρείες, που ειδικά σε αυτή την περίοδο έχουν βρεθεί με πολλά μετρητά στην κατοχή τους και κυριολεκτικά δεν έχουν τι να τα κάνουν. Όλοι αντιλαμβάνονται πως η τοποθέτηση σε ομόλογα δεν είναι ελκυστική όπως παλαιότερα. Πόσο απίθανο είναι να φύγουν από εκεί και να υπάρξει εισροή προς το Bitcoin; αναρωτιέται.

Το ερώτημα έπαψε να είναι «γιατί;». Είναι πλέον «γιατί όχι;» Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο πιστεύουν τώρα ότι είναι επικίνδυνο να μην υπάρχει έκθεση στο Βitcoin. Όσο περισσότεροι θεσμικοί και εισηγμένες αγοράζουν τόσο δημιουργείται πίεση σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω. Είτε η τιμή θα ανέβει και θα αγοράσουν ακριβότερα, είτε θα αντιμετωπίσουν την πίεση των μετόχων τους που φάνηκαν αδρανείς.

Μια συνηθισμένη τακτική είναι το 60-40 μετοχές - ομόλογα, συνεχίζει η Wood. Όμως ίσως φτάνουμε στο τέλος ενός 40ετή κύκλου. Αν τα επιτόκια παραμείνουν μηδενικά, τα κρυπτονομίσματα θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια λύση. Ειδικά το Bitcoin, που είναι ένα δοκιμασμένο περιουσιακό στοιχείο.

Τι εννοεί; Ότι τα ονομαστικά επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά, έως και αρνητικά. Ομοίως και τα πραγματικά επιτόκια, αν όχι χειρότερα. Ένα πρόβλημα που θα ενταθεί, αν υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις. Όταν κάποια στιγμή λογικευτούν οι κυβερνήσεις ή αναγκαστούν λόγω πληθωρισμού ή ανυπαρξίας ζήτησης για τα ομόλογα που εκδίδουν και αρχίσουν να προσφέρουν 4-5%, θα χάσουν τα ομόλογα την αξία τους έως και 30%. Δεν μπορεί να είναι μηδενικά τα επιτόκια για πάντα. Το επιτόκιο είναι η τιμή του χρόνου. Ο χρόνος δεν μπορεί να τιμολογείται με μηδέν. Είναι παράλογο.

Όπως παράλογο είναι να αναμένουμε πως οι διαχειριστές κεφαλαίων θα συνεχίσουν για καιρό να βάζουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία που χάνουν εγγυημένα την αξία τους. Είναι δεδομένο πως πολλοί θα ψάξουν για κάτι διαφορετικό, προκειμένου τα κεφάλαιά τους να διατηρήσουν τουλάχιστον την αγοραστική τους δύναμη.

Αν αποχωρήσεις από τα ομόλογα, σε τι μπορείς να μετατρέψεις τα χρήματά σου; Με το ομόλογο δεν αγοράζεις φρούτα, ούτε τηλεοράσεις. Αγοράζεις άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αν επιθυμείς το πλεονέκτημα της άμεσης ρευστοποίησης, αγοράζεις μετοχές που προσφέρουν μέρισμα ή άλλο ομόλογο ή χρυσό ή bitcoin. Αλλιώς επιλεγμένα ακίνητα ή μοναδικά έργα τέχνης. Ο αντίλογος αναφέρει πως έχουμε το προηγούμενο της Ιαπωνίας, όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί εξακολουθούν να προσελκύονται από τα ομόλογα.

Ναι, αλλά η μεταβλητότητα δεν αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά το Bitcoin; Σύμφωνα με τη Wood, είναι λογικό να υπάρχει μεταβλητότητα στην αρχή, αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο θα υποχωρεί μαζί με την άνοδο της κεφαλαιοποίησής του. Εξάλλου μιλάμε για εναλλακτικές τοποθετήσεις των 10ετών ή 30ετών ομολόγων. Άρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Πόσο θα αξίζει το Bitcoin σε 3-5-10 χρόνια; Σίγουρα θα υπάρχουν αναταράξεις, αλλά μας έχει αποδείξει πως σε βάθος χρόνου ανεβαίνει. Η μεταβλητότητα είναι η τιμή που πληρώνεις για την αυξημένη απόδοση (αυτό είναι δικό μας, όχι της Cathie).

Η Wood δεν είναι η μόνη με αυτή τη φιλοσοφία. Ο υπεύθυνος στον τομέα των παγκόσμιων μακροοικονομικών της Fidelity, ο Jurrien Timmer, σε πρόσφατη ανάλυσή του ισχυρίζεται πως το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός χαρτοφυλακίου ενός συνετού επενδυτή, με αναλογία μετοχών - ομολόγων 60/40.

Η SEC και η επέτειος

Τέλος, η Cathie Wood αναφερόμενη στον νέο Πρόεδρο της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), είπε πως αντιλαμβάνεται πολύ καλά την αξία του Bitcoin. Επίσης θεωρεί ενθαρρυντικό πως ο υπεύθυνος για τα crypto πήρε προαγωγή και πλέον μπορεί να μιλάει απευθείας με τον πρόεδρο. Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι υπεύθυνοι της SEC τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιφυλακτικοί, ήταν επειδή δεν το γνώριζαν.

Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα το απαγορεύσει, έχει απομακρυνθεί οριστικά. Ποιος δικαστής ή κυβερνητικός αξιωματούχος θα αναλάβει την ευθύνη να καθυστερήσει κάτι που ίσως αποδειχθεί η εξέλιξη του διαδικτύου, δίνοντας το πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικά κράτη;

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 12 Μαρτίου, το Bitcoin γνώρισε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 50% μέσα σε 24 ώρες, έχοντας βρεθεί έστω και για λίγη ώρα κάτω από τις 4.000 δολάρια. Ήταν στο αποκορύφωμα της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, που οδήγησε και τις μετοχές στο χαμηλότερό τους σημείο. Πολλοί τότε αμφισβήτησαν την ιδιότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, έχουν λάβει την απάντηση, καθώς βρίσκεται 15 φορές υψηλότερα από εκείνη την ημέρα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v