Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες μέθοδοι αποτίμησης του Bitcoin

Τα επιχειρήματα της ARK υπέρ του κρυπτονομίσματος και τα πρωτόκολλα στα οποία αρχίζουν να βασίζονται τραπεζικές υπηρεσίες και κεντρικές τράπεζες για το ψηφιακό τους νόμισμα. Γιατί παρά το ράλι οι κάτοχοι είναι απρόθυμοι να πουλήσουν.

Οι νέες μέθοδοι αποτίμησης του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σύμφωνα με την Cathie Wood, την επικεφαλής της ARK, της εταιρείας πίσω από το μπουκέτο με τα καλύτερα ETFs βάσει απόδοσης των τελευταίων ετών, το Bitcoin είναι το αποθεματικό νόμισμα του οικοσυστήματος των crypto. Από εκεί θα ξεπηδήσουν λίγοι αλλά τεράστιοι νικητές. Και θα είναι τεράστιοι γιατί το blockchain εξελίσσεται ως το νέο Internet.

Το πρωτόκολλο του Internet δεν ήταν σχεδιασμένο για να διαθέτει μια υποδομή που να δέχεται πληρωμές. Ο λόγος ήταν πως κανείς δεν περίμενε να συμπεριλαμβάνει εμπορικές δραστηριότητες. Προοριζόταν για επικοινωνία μεταξύ ακαδημαϊκών. Οι καταναλωτές δεν το χρησιμοποιούσαν πριν τη δεκαετία του 1990. Η αξία του Internet αυξήθηκε εξαιτίας της επιτυχίας διάφορων εφαρμογών που βασίστηκαν σε αυτό, όπως η Amazon, η Facebook, η Google.

Τα πρωτόκολλα του Bitcoin, του Ethereum και άλλων, είναι το πρότυπο στο οποίο ξεκινάνε να βασίζονται πολλές τραπεζικές υπηρεσίες όπως και Κεντρικές Τράπεζες για το ψηφιακό τους νόμισμα. Εμείς στην Ark θεωρούμε, συνεχίζει η Wood, ότι το Bitcoin είναι μια επενδυτική ευκαιρία αξίας 10 τρισεκατομμυρίων. Αν οι θεσμικοί αποκτήσουν μια έκθεση 5-6% του χαρτοφυλακίου τους σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, θα προσθέσουν 500.000 δολάρια στην τιμή του κάθε Bitcoin. Θα δεκαπλασιάσουν σχεδόν τη σημερινή του αξία.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις εταιρείες που θα θελήσουν να μετατρέψουν ένα μέρος από τα διαθέσιμα μετρητά τους σε Bitcoin. Να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των κεφαλαίων τους από τη διάβρωση του ενδεχόμενου πληθωρισμού. Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla και βάλουν το 10% των μετρητών τους μόνο οι αμερικανικές εταιρείες, θα ανέβει η τιμή άλλες 400.000 δολάρια το ένα Bitcoin.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα οι ασφαλιστικές, που διαθέτουν τρισεκατομμύρια τα οποία ψάχνουν να αξιοποιήσουν. Το ρίσκο είναι μικρότερο από ό,τι στις αναδυόμενες αγορές, όπου έχουν τοποθετήσει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους

Είναι αναπόφευκτο

Η επιβεβαίωση των ισχυρισμών της Wood έρχεται από το παρακάτω διάγραμμα. Από ό,τι φαίνεται, στη συνείδηση των επενδυτών κυριαρχεί σταδιακά η πεποίθηση ότι το Bitcoin αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο αντιστάθμισης πληθωρισμού. Οι εισροές στον «ψηφιακό χρυσό» αυξάνονται, ενώ το πολύτιμο μέταλλο αρχίζει να χάνει στη μάχη από τον ανταγωνιστή του.

Αν ζητάτε κι άλλη επιβεβαίωση, σας την έχουμε και αυτή. Το γνωστό περιοδικό TIME θα μετατρέψει μέρος των μετρητών του σε Bitcoin, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας. Το περιοδικό θα συνεργαστεί με την Grayscale για την παραγωγή μιας σειράς βίντεο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι και έχει συμφωνήσει να πληρωθεί σε Bitcoin.

Η έκθεση της ARK

Ξαναγυρνάμε όμως στην Ark Invest, η οποία παρουσίασε μια έκθεση πάνω στις μεθόδους αποτίμησης του Bitcoin, της οποίας θα παρουσιάσουμε κάποια επιλεγμένα σημεία.

Σε αντίθεση με την αγορά των μετοχών ή των ομολόγων, οι επενδυτές στο Bitcoin μπορούν να αξιοποιήσουν άμεσα τα δεδομένα, αναλύοντας τη συμπεριφορά των αγοραστών και των πωλητών ανά πάσα στιγμή. Με βάση τις οικονομικές ροές και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον πιθανό αντίκτυπό της στην τιμή του Bitcoin.

Οι κυριότεροι συμμετέχοντες είναι:

α) οι Miners και οι Mining Pools, οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία νέων Bitcoin. Οι μόνοι φυσικοί πωλητές που συμμετέχουν στο δίκτυο. Η πίεση πώλησης που σχετίζεται με τους εξορύκτες είναι ανάλογη με το ποσοστό των Bitcoin που εκδόθηκαν πρόσφατα.

β) Τα ανταλλακτήρια, που ευθύνονται για την ανακάλυψη των τιμών του Bitcoin. Από εκεί περνάνε οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων εξορυκτών, γραφείων OTC, των υπεύθυνων θεματοφυλακής και βέβαια των μεμονωμένων ιδιωτών.

γ) Κάτοχοι, επενδυτές και χρήστες: Τα δεδομένα της αλυσίδας υπολογίζουν τον ρυθμό με τον οποίο υιοθετούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ιδιώτες και οι traders, καθώς και τις περιόδους κατά τις οποίες κατέχουν το Bitcoin.

Τα δεδομένα στην αλυσίδα περιγράφουν λεπτομερώς τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων με ένα απλό και διαφανές λογιστικό σύστημα. Εάν, για παράδειγμα, ο εξορύκτης Α κερδίσει δύο Bitcoin από την επικύρωση ενός μπλοκ συναλλαγών και πουλήσει ένα από αυτά στον επενδυτή Β, όλα αυτά καταγράφονται. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το επαληθεύσει προσωπικά, εκτελώντας πλήρεις κόμβους (nodes). Εάν το ίδιο σύστημα εφαρμοζόταν στις αγορές μετοχών, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να παρακολουθεί την κυριότητα των μετοχών της εταιρείας κατά ποσότητα, περίοδο διατήρησης και τιμές αγοράς/πώλησης. Άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. Δεν θα περίμεναν το επόμενο τρίμηνο να ανακοινωθούν οι αγορές των θεσμικών επενδυτών.

Μέθοδοι αποτίμησης

Μια άλλη μέτρηση της συνολικής αξίας όλων των Bitcoin υπολογίζεται λαμβάνοντας την τιμή κάθε Bitcoin με βάση τη δικιά του τελευταία κίνηση στην αλυσίδα (real cap). Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού, τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012 συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2020. Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στους αναλυτές να βγάζουν εκτός υπολογισμού τα νομίσματα που πιθανότατα έχουν χαθεί.

Για πολλούς, αυτή αποτελεί την πιο ακριβή αξία της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, γιατί λαμβάνει υπόψη την τελευταία τιμή των νομισμάτων που διαπραγματεύονται. Αυτός ο υπολογισμός θεωρείται αξιόπιστος επειδή έχει λειτουργήσει ιστορικά ως ζώνη στήριξης. Αν η γραμμή του κλασικού τρόπου αποτίμησης βρει την κεφαλαιοποίηση από κάτω, το Βitcoin θεωρείται υπερπωλημένο, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Τα κύματα «HODL» πήραν το όνομά τους από τον αναγραμματισμό της λέξης «hold», που εννοεί τη διακράτηση επί μακρό χρονικό διάστημα των νομισμάτων. Ο υπολογισμός αυτός διαχωρίζει τη συνολική κυκλοφορία των Bitcoin ανά περιόδους διακράτησης. Το κύμα HODL μιας εβδομάδας, για παράδειγμα, μετρά το ποσοστό Βitcoin που πραγματοποίησε συναλλαγές κατά την τελευταία εβδομάδα. Το κύμα μέχρι 2 ετών μετρά τα Bitcoin που πραγματοποίησαν συναλλαγές μεταξύ ενός εξαμήνου και δύο ετών πριν, και ούτω καθεξής.

Σήμερα, περίπου το 55% της προσφοράς Βitcoin δεν έχει μετακινηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, απεικονίζοντας τη μακροπρόθεσμη εστίαση, όσο και πεποίθηση των επενδυτών. Αυτό το εύρημα ενισχύεται και από κάποιο άλλο δεδομένο. Ότι τα Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια, δηλαδή υποψήφια προς πώληση, είναι πλέον κάτω από 2 εκατομμύρια νομίσματα. Με την τάση να είναι συνεχώς πτωτική εδώ και αρκετούς μήνες. Παρά την άνοδο της τιμής του, οι κάτοχοί τους εμφανίζονται απρόθυμοι να τα πουλήσουν και τα αποσύρουν προς τα ιδιωτικά τους πορτοφόλια.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v