Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Tesla πούλησε μέρος των Bitcoin της

Ο ενθουσιασμός για τα κρυπτονομίσματα που διαπιστώνει ο CEO της Paypal και η αναστάτωση που προκάλεσε ο Musk. Γιατί οι Τούρκοι πολίτες κατέφυγαν στο Bitcoin. Προς νέα υψηλά το hash rate.

Η Tesla πούλησε μέρος των Bitcoin της

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Περίπου το 16% των Τούρκων ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ή κατείχαν κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο βασικός λόγος που οι Τούρκοι κατέφυγαν στα κρυπτονομίσματα, η απάντηση είναι απλή: για να προφυλάξουν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους. Η ανάγκη να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τη σταθερή υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σήμερα, το εθνικό τους νόμισμα, στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, πλησιάζει στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο της σε σχέση με το δολάριο. Επιπλέον, ο πληθωρισμός έφτασε το 16,2% τον Μάρτιο, τρεις φορές περισσότερο από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν τώρα ταχεία νομοθετική ρύθμιση, για να προφυλαχτούν οι πολίτες από τους δόλιους συμμετέχοντες στην αγορά. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών με Bitcoin, επικαλούμενη «ανεπανόρθωτες» ζημιές και κινδύνους συναλλαγών. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Απριλίου. Ωστόσο αποκλείει κάθε δυνατότητα άμεσης απαγόρευσης. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Şahap Kavacıoğlu, «δεν πρόκειται να διορθώσουμε τίποτα απαγορεύοντας τα κρυπτονομίσματα».

Το θέμα είναι πως τα κρυπτονομίσματα δεν περιορίζονται από εθνικούς κανόνες. Διακινούνται παγκόσμια. Αναγνωρίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην ευρύτερη περιοχή, το 3iQ, η εταιρεία πίσω από ένα από τα Bitcoin ETFs του Καναδά, σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νέο fund για Bitcoin στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι. Θα πρόκειται για το πρώτο ETF που θα διαπραγματεύεται δημόσια στη Μέση Ανατολή.

Η Tesla πούλησε μέρος των Bitcoin της

Αναστάτωση στην κοινότητα των crypto προήλθε από την αποκάλυψη ότι η Tesla πούλησε 272 εκατομμύρια από το 1,5 δισεκατομμύριο που είχε αγοράσει τον Φεβρουάριο. Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, αναφέρει πως από αυτή την ενέργεια κέρδισε 101 εκατομμύρια. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση έξυπνη, επειδή κατοχυρώνει κάποια κέρδη από την αγορά των Bitcoin. Άλλοι ένιωσαν προδομένοι, συγκρίνοντας τον Elon Musk με τον Βρούτο, τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Ιούλιο Καίσαρα. 

Ο Musk δικαιολόγησε την πώληση σε ένα tweet (τι άλλο;), αναφέροντας πως η Tesla πούλησε το 10% των συμμετοχών της ουσιαστικά για να αποδείξει τη ρευστότητα του Bitcoin ως εναλλακτικής λύσης για την κατοχή μετρητών στον ισολογισμό. Ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα από τα Bitcoin που έχει αποκτήσει για λογαριασμό του. Αυτή η δικαιολογία βέβαια δεν ακούγεται πολύ πειστική. Όταν αγόραζε το 1,5 δισεκατομμύριο δεν αποδείχτηκε η ρευστότητα του Bitcoin;  

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή όσον αφορά την αποδοχή του στο ευρύτερο κοινό. Κάτι που για την ώρα είναι θετικό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Όταν μαθεύτηκε η πώληση της Tesla, δεν υπήρξε κάποια επίδραση στην τιμή. Ο κόσμος που αγοράζει Bitcoin είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένος από εκείνους που αγοράζουν Dogecoin. Δεν παύει όμως να είναι ένα ζήτημα. Σκεφτείτε για παράδειγμα να βγει αύριο ο Michael Saylor και να πει πως πούλησε τα Bitcoin του, γιατί ανακάλυψε κάποιο ελάττωμα που τον έκανε να μην τα θεωρεί ανώτερη τεχνολογία. 

Ο CEO της Paypal στο Time

Όπως πολλοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι στη Δυτική Ακτή, ο Dan Schulman της PayPal δεν φοράει κοστούμι και γραβάτα. Προτιμάει τα τζιν παντελόνια και μπότες με δέρμα στρουθοκαμήλου. Όταν ήρθε η ώρα να αντικαταστήσει τις μπότες του, χρησιμοποίησε μία από τις νέες υπηρεσίες της εταιρείας για να πραγματοποιήσει την αγορά. Με μερικά κλικ, σε λίγα δευτερόλεπτα, αγόρασε τις μπότες και τις πλήρωσε με Bitcoin, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Time

Ο Schulman θεωρεί πως στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, θα δούμε περισσότερες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα από ό,τι τα τελευταία 10 έως 20 χρόνια. Όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα, τα είχε εξετάσει πριν χρόνια, αλλά θεώρησε τότε ότι ήταν πολύ νωρίς. Είχε την εντύπωση, όπως παραδέχτηκε, ότι τα κρυπτονομίσματα τότε ήταν περισσότερο περιουσιακά στοιχεία και όχι τόσο νομίσματα, εξαιτίας της αστάθειάς τους. Επιπλέον ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θα γίνονταν πιο mainstream, έτσι ώστε να συνεργαστούν με τους νομοθέτες πριν το εντάξουν στο δίκτυό τους.

«Η ζήτηση πάντως ήταν πολλαπλάσια από όση αρχικά περιμέναμε. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dan Schulman.

Όλο και περισσότερες γυναίκες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα

Η επιβεβαίωση των ισχυρισμών του ισχυρού άνδρα της Paypal έρχεται από… τις γυναίκες! Αρκετά ανταλλακτήρια και διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες αναφέρουν αύξηση του αριθμού των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Από ό,τι ανέφερε σε άρθρο της η Wall Street Journal, η αρχική δημόσια προσφορά της Coinbase Global και η άνοδος της τιμής του Bitcoin βοήθησαν στη δημοφιλία αυτής της κατηγορίας των περιουσιακών στοιχείων.

Ένας στους τέσσερις πελάτες που έκαναν συναλλαγές σε crypto το 2021 στην πλατφόρμα Robinhood είναι γυναίκα, δήλωσε η Christine Brown, διευθύντρια της Robinhood Crypto. Ωστόσο είναι λιγότερες από ό,τι στις μετοχές. Ανάλογα στοιχεία έδωσε και η πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών eToro και ο Anthony Denier, διευθύνων σύμβουλος της Webull Financial, που ανάφεραν πως το ποσοστό των γυναικών που αγοράζουν κρυπτονομίσματα είναι περίπου 20%, αλλά με αυξητική τάση. Οι γυναίκες εμφανίζονται να είναι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Κατά μέσο όρο κατέχουν περισσότερο Bitcoin και Ethereum, σε σχέση με τους άνδρες.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini δήλωσε ότι το 26% των κατόχων κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Ωστόσο είναι εκείνες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα, σε σχέση με τους άντρες. Η έρευνα έγινε σε 3.000 κατοίκους των ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 65 ετών, με εισόδημα τουλάχιστον 40.000 δολάρια. Η ίδια έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών.

Άλλες ειδήσεις

* Πέρασε στα ψιλά, αλλά ίσως αποτελεί την πιο θετική είδηση των ημερών, ότι η Coinbase πρόσθεσε το Tether (USDT) στην πλατφόρμα Coinbase Pro. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είχαμε τόσο μεγάλη εισροή Tether στα ανταλλακτήρια.

Με τη νομική διαμάχη έναντι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να λαμβάνει τέλος πριν λίγο καιρό, αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη νομιμότητάς του. Εξαλείφει κάθε σκιά που υπήρχε πάνω στην αγορά των crypto, η οποία σχετιζόταν με το ενδεχόμενο «σκάσιμο» του Tether. Η Coinbase στην ανακοίνωσή της αναφέρει τον ισχυρισμό της Tether Limited -εταιρείας πίσω από το Tether-, που υποστηρίζει ότι διαθέτει τα αποθεματικά που καλύπτουν πλήρως κάθε USDT.

* Το hash rate του Bitcoin, δηλαδή η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για τη λειτουργία και ασφάλεια του δικτύου, έχει ήδη ανακάμψει και κατευθύνεται και πάλι προς νέα υψηλά όλων των εποχών. Ένας από τους πιθανούς λόγους της πρόσφατης υποχώρησης των τιμών στην αγορά των crypto έπαψε να υφίσταται.

* Θυμάστε που μια φορά και έναν καιρό -πριν από 2-3 χρόνια- η JP Morgan Chase, όπως τουλάχιστον εκφραζόταν μέσα από τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Jamie Dimon, θεωρούσε το Bitcoin χειρότερο από τουλίπες; Για τη σταδιακή μεταστροφή της έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, αλλά πλέον η διάθεση της τράπεζας έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν φανταζόταν και ο πιο αισιόδοξος.

Έφτασε να βγάζει προκηρύξεις θέσεων εργασίας για προγραμματιστές που να ασχολούνται με το Ethereum. Από ό,τι αναφέρουν, επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εμπειρία στη σύνταξη ευφυών συμβολαίων και στην επαλήθευση κρυπτογραφικών πρωτοκόλλων στο blockchain.

Κι αυτό είναι το λιγότερο. Ετοιμάζεται μέσα στο καλοκαίρι να προσφέρει ειδικά για τους πιο εύπορους πελάτες τους ένα ενεργά διαχειριζόμενο fund. Ποια θα είναι η διαφορά με τα funds τύπου ETF που έχουν παθητική διαχείριση; Ότι θα γίνεται ενεργή διαχείριση από τους traders της τράπεζας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αν όντως υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, καθώς δεν έχει υπάρξει  ακόμα επίσημη ανακοίνωση, θα πρόκειται για μια απίθανη εξέλιξη, επειδή ο ίδιος ο Jamie Dimon μόλις πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει: «Αν αντιληφθώ ότι κάποιος από τους traders της τράπεζάς μου αγοράσει bitcoin, θα τον απολύσω αμέσως επειδή είναι ενάντια στους κανόνες και επειδή είναι ηλίθιος. Και για τους δύο αυτούς λόγους είναι επικίνδυνος».

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v