Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Mark Zuckerberg ονόμασε την κατσίκα του... Bitcoin!

Πώς ερμηνεύτηκε η κίνηση του CEO του Facebook, που ανέκοψε την πτώση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. Οι φήμες για τα διαθέσιμα του διαδικτυακού κολοσσού και τα νέα της αγοράς crypto.

Ο Mark Zuckerberg ονόμασε την κατσίκα του... Bitcoin!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πάνω που άρχισε να υποχωρεί σχεδόν 10% η τιμή του Bitcoin, παρασύροντας σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά υποχώρησης τα altcoins, επενέβη ως από μηχανής θεός ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, και σταμάτησε την πτώση, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Με ποιο τρόπο; Εμφάνισε σε ένα προσωπικό του μήνυμα στο Facebook, στα 116 εκατομμύρια ακολούθους του, μια φωτογραφία από τις κατσίκες του, αναφέροντας πως τις ονομάζει Max και Bitcoin

Πολλοί το ερμήνευσαν ως ένα μήνυμα υποστήριξης προς το Bitcoin. Μάλιστα θεωρούν πως το Max, το όνομα της πρώτης κατσίκας, σημαίνει maximalist, δηλαδή φανατικός οπαδός. Ένα ερώτημα που αναδύεται είναι «γιατί τώρα;». Μια ερμηνεία που ακούγεται αρκετά πειστική είναι πως σε δύο εβδομάδες συγκαλείται η ετήσια συνέλευση των μετόχων. Εκεί ίσως κάνει την αποκάλυψη ότι έχουν αγοραστεί Bitcoin ως μέρος των διαθεσίμων της Facebook, τα οποία ανέρχονται στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης.

Ίσως δεν είναι άσχετο, πως τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησαν φήμες ότι το Facebook θα αποκαλύψει στα αποτελέσματα τριμήνου πως διαθέτει Bitcoin στον ισολογισμό του. Ωστόσο, αυτή η φήμη δεν επαληθεύτηκε. Ίσως όμως να είχε διαρρεύσει κάτι τέτοιο επειδή είχαν προβεί σε διαδικασίες αγοράς. Κάτι όχι και τόσο απλό όταν πρόκειται για μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Συνεπώς δεν αποκλείεται να απέκτησαν πρόσφατα.

Λέτε να αποτελέσει ο Zuckerberg τον επόμενο δισεκατομμυριούχο, ιδρυτή ενός κολοσσιαίου μέσου κοινωνικής δικτύωσης που θα δηλώσει Bitcoin maximalist; Γιατί επόμενος; Επειδή ο πρώτος είναι ο Jack Dorsey του Twitter, ο οποίος όχι μόνο είναι φανατικός υποστηρικτής εδώ και χρόνια, αλλά έχει αποκαλέσει το white paper του Bitcoin ως ποίηση!

Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο ενδεχόμενο. Να ζήλεψε τη δόξα του Elon Musk, που διασκεδάζει με τα tweet του περί Dogecoin και να θέλει να κάνει το ίδιο και αυτός με το Bitcoin. Εκείνοι που δεν θεωρούν θετικό προς το Bitcoin το σχόλιο του Zuckerberg, θυμήθηκαν ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν δύο χρόνια, όταν ο ιδρυτής του Facebook είχε καλέσει σε γεύμα τον ιδρυτή του Twitter. Ένα γεύμα που έμεινε αξέχαστο και στους δύο, καθώς ο Mark είχε μόλις σκοτώσει ο ίδιος το κατσίκι που είχε μπει στον φούρνο.

Στις 26 Μαΐου που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των μετόχων, θα μας λυθούν οι απορίες. Δεν γνωρίζουμε φυσικά από τώρα τι θα ειπωθεί, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιθανότητες να έχει αποκτήσει Bitcoin η Facebook έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα 64 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στα ταμεία τους είναι πολλά χρήματα για να κάθονται αναξιοποίητα να λιώνουν σαν το παγάκι από την εκτεταμένη «εκτύπωση» από πλευράς FED.

Όπως και να έχει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον πως ο Mark Zuckerberg διαθέτει τουλάχιστον ένα Bitcoin!

Τα νέα της αγοράς

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να υπολογίζουμε την αξία του Bitcoin είναι να υπολογίζουμε την κεφαλαιοποίησή του. Δηλαδή την ποσότητα των νομισμάτων πολλαπλασιασμένα με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Ένας άλλος τρόπος είναι το realized value.

Αντί να μετράμε όλα τα νομίσματα στην τρέχουσα τιμή, υπολογίζουμε την τιμή στη στιγμή που έγινε η τελευταία συναλλαγή του καθενός. Ο υπολογισμός αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι συνυπολογίζει τα χαμένα νομίσματα και αποτελεί δείκτη για το ποσό που έχουν καταβάλει οι μακροχρόνιοι επενδυτές. Θεωρεί πως ένα Bitcoin που άλλαξε χέρια πρόσφατα στις 50.000 δολάρια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα Bitcoin που αποκτήθηκε στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του δικτύου, στα 10 ή τα 100 δολάρια.

Βάσει αυτού του υπολογισμού, το παρακάτω διάγραμμα από την εταιρεία ερευνών Glassnode δείχνει πως κάθε ανοδική πορεία ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις. Από ό,τι παρατηρούμε, για την ώρα έχει συμβεί μόνο η πρώτη.

Από την ίδια εταιρεία αλιεύσαμε και το επόμενο διάγραμμα, που φανερώνει πως οι εισροές κεφαλαίων στο Bitcoin είναι χωρίς προηγούμενο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, η κεφαλαιοποίηση με βάση το realized value σημείωσε άνοδο 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι δηλώνει μεγαλύτερη υγεία σε κάποια άνοδο χρηματιστηριακού τίτλου, από την πραγματική εισροή κεφαλαίων;

Τα παρακάτω διαγράμματα μας έρχονται από μια άλλη μεγάλη εταιρεία μελετών στον χώρο των crypto, την CryptoQuant. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, η πρόσφατη διόρθωση της τιμής του Bitcoin μοιάζει περισσότερο με τεχνική διόρθωση, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία εξακολουθούν να είναι ισχυρά. Από ό,τι ισχυρίζεται, η ζήτηση από πλευράς θεσμικών έχει οδηγήσει στην τωρινή ανοδική κίνηση και δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής σε αυτή την τάση. Απλά η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης πορείας έγινε πιο δύσκολη λόγω της μεγέθυνσης της αγοράς παραγώγων και της ανόδου των altcoins

Βέβαια, όπως αναφέραμε χθες, ο τωρινός ανοδικός κύκλος είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους. Δύσκολα μπορεί να αποτελέσει γνώμονα για αυτή την περίοδο, ωστόσο υπάρχει πάντα η περίπτωση, η μελέτη των δεδομένων του παρελθόντος να επηρεάσει τόσο αποφασιστικά τους συμμετέχοντες, ώστε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Τέλος, μια είδηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη είναι το γεγονός ότι ο Ray Dalio, επικεφαλής της Bridgewater, από εντελώς αρνητικός πάνω στο Bitcoin μετατόπισε επιτέλους τη θέση του σε διστακτικός.

Ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της εταιρείας δεν έκατσε να τον περιμένει να κάνει το μεγάλο βήμα. Πήρε μεταγραφή σε μια μικρότερη αλλά πολλά υποσχόμενη εταιρεία, που ασχολείται αποκλειστικά με κρυπτονομίσματα. Εντάχθηκε στον πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών NYDIG. Αναρωτιόμαστε πραγματικά τι να σκέφτεται ο Dalio γι' αυτό.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v