Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Wall Street κοιτά προς το Βitcoin

Ο ρόλος της συγκυρίας και των κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, που τυπώνουν τεράστιες ποσότητες χρήματος. Το νέο οικονομικό περιβάλλον και η διεύρυνση των ανισοτήτων.

Γιατί η Wall Street κοιτά προς το Βitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του Bitcoin που έχει σαγηνέψει γνωστούς διαχειριστές δισεκατομμυρίων; Η αποκεντρωμένη φύση του; Ότι δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από καμία κυβέρνηση η διακίνηση χρήματος; Το γεγονός ότι από πίσω του έχει το μεγαλύτερο υπολογιστικό δίκτυο στον κόσμο; Η διαπίστωση ότι πρόκειται για τον καλύτερο μηχανισμό που έχει υπάρξει ποτέ μετακίνησης αξιόπιστων πληροφοριών; Η μεταβίβαση αξίας με ελάχιστο κόστος και ότι δεν απαιτείται κόστος φύλαξης και ασφάλειας, όπως στον χρυσό;

Όλα αυτά και άλλα φαντάζουν ελκυστικά, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να προσελκύσουν στα σοβαρά την προσοχή τους, αν δεν υπήρχε το χαρακτηριστικό της σπανιότητας. Αυτό που τους έκανε να το «αγαπήσουν» είναι πως υπάρχει πεπερασμένος αριθμός Bitcoin. Πράγματι, για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε κάτι, ένα εμπόρευμα, ένα νόμισμα, όπου γνωρίζουμε με ακρίβεια όχι μόνο την ανώτατη ποσότητα που πρόκειται να υπάρξει, αλλά και τον ρυθμό εμφάνισής τους.

Η νομισματική πολιτική είναι εξαρχής προγραμματισμένη, διάφανη, με αποπληθωριστικές ιδιότητες. Το Bitcoin διαθέτει ικανή ρευστότητα έτσι ώστε να εξασφαλίζει πρόσβαση στα χρήματά σου σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη και αν βρίσκεσαι. Όλα αυτά είναι σημαντικά για κάθε περιουσιακό στοιχείο, αλλά γίνονται εκθετικά πιο σημαντικά σε περιόδους κρίσης.

Οι πολιτικές της εκτύπωσης χρήματος

Και γιατί το ανακάλυψαν ειδικά τώρα; Για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως πλέον τα χαρακτηριστικά του δεν βασίζονται απλά σε κάποια θεωρία ή δεν βρίσκονται στα πρώτα πειραματικά στάδια. Έχουν δοκιμαστεί κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες επί 12 συνεχόμενα χρόνια. Κάθε 10 λεπτά περίπου, συνεχίζουν να παράγονται μπλοκ, το ένα μετά το άλλο. Σαν καρδιοχτύπι, που πιστοποιεί ότι το Bitcoin είναι ζωντανό και χαίρει άκρας υγείας.

Ο άλλος είναι ο προβληματισμός -ή καλύτερα η ανησυχία- για τις επιπτώσεις των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες σε κάθε κρίση εφαρμόζουν μονότονα την ίδια τακτική της αυξανόμενης δημιουργίας νομισμάτων. Το ίδιο εφάρμοσαν το 2008, το ίδιο και το 2020. Η μόνη έκπληξη στην πρόσφατη κρίση αφορούσε την ένταση και την ποσότητα δημιουργίας χρήματος. Ήταν άνευ προηγουμένου.

Θα μπορούσε η FED, η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάτι διαφορετικό; Πιθανότατα όχι, επειδή ήδη τα επιτόκια ήταν σε μηδενικό επίπεδο. Και βέβαια για να τα αυξήσουν ούτε λόγος, θα ήταν αυτοκτονία, από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία είχε υποστεί το σοκ της μεγαλύτερης ύφεσης που είχε καταγραφεί στην ιστορία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μονόδρομος, κάτι που δεν μας αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε πως πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ακόμα κι αν αλλάξουν τα πρόσωπα. Είδαμε πως στις ΗΠΑ, η νέα ηγεσία όχι μόνο δεν έκανε στροφή στην πολιτική που ακολουθήθηκε, αλλά πάτησε ακόμα περισσότερο το γκάζι.

Όταν υποτιμάται το δολάριο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εκτύπωσης, δεν επηρεάζει μόνο το νόμισμα ή τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους οι Αμερικανοί. Επαναπροσδιορίζεται η αξία σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, τα ακίνητα και τα ομόλογα σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και αν υποτιμάται κάποιο άλλο νόμισμα σε άλλη χώρα, τουλάχιστον οι πιο εύποροι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν «ασφαλή» αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να προφυλάξουν την αγοραστική τους δύναμη. Όταν υποτιμάται και το δολάριο, υποτιμούνται όλα τα fiat νομίσματα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές για αυτό ακριβώς ανέβηκαν. Εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματος. Δεν διαπίστωσαν ξαφνικά οι επενδυτές πως οι εταιρείες έγιναν καλύτερες, πιο κερδοφόρες, πιο αποδοτικές. Ίσα ίσα που στις περισσότερες περιπτώσεις συνέβη το αντίθετο. Αυτό που αυξήθηκε, ήταν η διοχέτευση της προσφοράς χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ονομαστικές τιμές ανέβηκαν, όχι όμως σε σχέση με την ποσότητα του χρήματος. Το παρακάτω διάγραμμα είναι αποκαλυπτικό. Ο γερμανικός δείκτης DAX μπορεί να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του, αλλά αν τον συγκρίνουμε με τον ισολογισμό της ΕΚΤ, δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε το φαινόμενο στην υποτίμηση του νομίσματος.

Το νέο περιβάλλον ενισχύει την ανισότητα

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με το δεδομένο του ύψους ρεκόρ των χρεών; Μόνο με πληθωρισμό. Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν να επιτύχουν αρκετό πληθωρισμό για τις επόμενες 1-2 δεκαετίες για να διαβρωθούν τα χρέη, προκειμένου να μη «σκάσει» το σύστημα.

Όμως αυτό έρχεται με ένα τεράστιο τίμημα. Την υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων, κάτι που συνεπάγεται ότι οι ονομαστικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα ανέβουν. Με την ίδια ποσότητα χρημάτων θα αγοράζεις μικρότερο σπίτι ή λιγότερες μετοχές.

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»; Οι νεότερες γενιές και οι λιγότερο εύποροι, που δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία. Ακόμα και στις πλούσιες ΗΠΑ, μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού πριν 50 χρόνια και παρά την εκτόξευση της παραγωγικότητας, κυρίως λόγω των τεχνολογικών βελτιώσεων, το πραγματικό εισόδημα των κατώτερων στρωμάτων έχει παραμείνει ίδιο. Σε αντίθεση με τα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα.

Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν πως εκείνοι είναι που σπεύδουν να αποκτήσουν Bitcoin. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις πανάκριβους επενδυτικούς συμβούλους, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο στα χρήματα που μπορείς να τοποθετήσεις. Και όχι μόνο αυτό. Μελετώντας το, διαπιστώνουν πως έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω του, όπως το Ethereum και άλλα δίκτυα, που έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει το νομισματικό σύστημα προς ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο οικονομικό μοντέλο.

Ο προβληματισμός ενισχύεται καθώς θρύλοι της Wall Street, όπως ο Stanley Druckenmiller, ισχυρίζονται δημόσια στην τηλεόραση πως δεν πιστεύουν ότι το δολάριο ΗΠΑ θα είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σε 15 χρόνια και ότι η Federal Reserve είναι η μεγαλύτερη αιτία ανισότητας πλούτου την τελευταία δεκαετία.

Εάν δεν έχει έννοια να κρατήσετε τις οικονομίες σας σε δολάριο ή ευρώ, πόσο μάλλον οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, τι εναλλακτική έχετε; Ακίνητα; Μετοχές; Ομόλογα; Εμπορεύματα; Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να αυξήσεις τα χρήματά σου και ακόμα περισσότεροι να τα χάσεις. Δεν υπάρχει μόνο ένας, όμως υπάρχουν διαβαθμίσεις όσον αφορά την απόδοση. Όλα μέχρι τώρα έχουν επιτύχει μικρότερες αποδόσεις από το Βitcoin και το Ethereum.

Την τελευταία δεκαετία, το Bitcoin είναι αδιαμφισβήτητος νικητής από πλευράς αποδόσεων. CAGR 132% σημαίνει ότι το κεφάλαιο υπερδιπλασιάζεται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Έχει ξεπεράσει τον χρυσό κατά 66 φορές και τον S&P 500 κατά 11 φορές την τελευταία δεκαετία.

Κυρίως όμως τα μηνύματα είναι πολλά υποσχόμενα όσον αφορά το μέλλον. Τα κορυφαία τουλάχιστον κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αποκτούν όλο και περισσότερη υιοθέτηση και αναγνώριση, η οποία φαίνεται από τις διευθύνσεις πορτοφολιών, τους όγκους συναλλαγών, την αυξανόμενη ασφάλεια από το hash rate, τους εγγεγραμμένους χρήστες σε διάφορες πλατφόρμες. Όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς, στην εποχή της πληροφορίας πρέπει να προσπαθήσουν πολύ σκληρά να μας πείσουν ότι πρόκειται για… παραπληροφόρηση.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v