Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα tweet του Elon Musk επηρεάζουν τόσο πολύ το Bitcoin

Οι ανησυχίες των traders για το ενεργειακό αποτύπωμα του κρυπτονομίσματος και οι απαντήσεις από το Bitcoin Mining Council. Πόσο ευσταθεί το σενάριο ο Elon Musk να έχει κάνει... αρπαχτή στον χώρο των crypto.

Γιατί τα tweet του Elon Musk επηρεάζουν τόσο πολύ το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το 2020, τα hedge funds διαχειρίζονταν σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τόνοι από μετρητά που περιμένουν να επενδυθούν κάπου έξυπνα. Γιατί όχι άλλωστε; Τα εξυπνότερα μυαλά των επενδύσεων είναι εκεί μαζεμένα και ανταγωνίζονται αμείλικτα μεταξύ τους για την καλύτερη απόδοση. Αλλιώς τα κεφάλαια των πελατών τους θα φτερουγίσουν με την ταχύτητα αεριωθούμενου προς τον ανταγωνισμό.

Το Bitcoin κατάφερε να διαταράξει και αυτή την αγορά. Πώς; Ξεπερνώντας σε απόδοση κάθε άλλο χρηματιστηριακό τίτλο, όποιος το έχει αποκτήσει, αποκτά και ένα καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Αν κάποιο hedge fund έχει καταφέρει να κάνει άριστες επιλογές σε μετοχές, θα έχει μικρότερη απόδοση από κάποιον που έχει κάνει μέτριες τοποθετήσεις, αλλά είχε την προνοητικότητα να εντάξει το Bitcoin ή κάποια άλλα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, ως ένα μικρό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό του.

Ωστόσο, αυτή την κίνηση την έχουν κάνει ελάχιστοι και σχεδόν αποκλειστικά μικρά επενδυτικά σχήματα. Οι υπόλοιποι φοβούνται τη μεταβλητότητα; Όχι όσο φαντάζεστε. Δεν είναι πρωτάρηδες. Γνωρίζουν απίθανους τρόπους για να κάνουν αντιστάθμιση. Αυτό που εμποδίζει πολλούς διαχειριστές, όσο και να φαντάζει ασήμαντο στον αδυσώπητο κόσμο των χρηματιστηριακών αποδόσεων, είναι η εταιρική ηθική. Το ESG (Environmental-Social-Governance).

Έγινε ξαφνικά ο κόσμος αγγελικά πλασμένος και οι υπεύθυνοι των hedge funds άρχισαν να ενδιαφέρονται για την ηθική και όχι τα κέρδη; Όχι ακριβώς. Ωστόσο, αν αρχίσουν να επενδύουν σε εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον, αυτό δεν θα αρέσει στους πελάτες τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων. Αν μια επιχείρηση τηρεί το ESG, αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για την αγορά Bitcoin, καθώς πλανάται η υποψία ότι οι περισσότεροι miners δεν χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Κι εδώ βρίσκεται ένα κρίσιμο σημείο, που δεν έχει αξιολογηθεί με τη βαρύτητα που του πρέπει. Η σύσταση του Bitcoin Mining Council (Επιτροπή εξορυκτών Bitcoin) που έκανε τελικά το ντεμπούτο του προχθές.

Στο site τους (https://bitcoinminingcouncil.com/) το συμβούλιο εξηγεί τον σκοπό της δημιουργίας του και το σχέδιο αντιμετώπισης των ενεργειακών ανησυχιών όσον αφορά την παραγωγή των Βitcoin. Όπως αναφέρουν, αποσκοπούν στη διαφάνεια των δεδομένων που σχετίζονται με το ενεργειακό αποτύπωμα της δραστηριότητας των μελών τους.

Αν αποκαλύψουν ότι όντως το μεγαλύτερο ποσοστό δραστηριοποιείται με καθαρές μορφές ενέργειας, το τσουνάμι του χρήματος που θα μετακινηθεί προς το Bitcoin δεν θα έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Cathie Wood, επικεφαλής της Ark Invest με τα καλύτερα σε απόδοση EFTs την τελευταία 5ετία, σε αυτό το σενάριο, η τιμή του ενός Bitcoin θα ξεπεράσει άνετα τις 500.000 δολάρια.

Γι' αυτό οι δηλώσεις του Musk δεν επηρεάζουν μόνο τα εκατομμύρια των θαυμαστών του, που τον ακολουθούν στο Twitter, αλλά και τα «μεγάλα πορτοφόλια» που θεωρούν ότι κάτι ξέρει παραπάνω από αυτούς, και θα σπεύσουν να προλάβουν να τοποθετηθούν. Επίσης στη βραχυπρόθεσμη τιμή του Bitcoin παίζουν ρόλο τα αυτοματοποιημένα συστήματα, που ανιχνεύουν αν οι δηλώσεις του είναι αρνητικές ή θετικές και κινούνται ανάλογα στο trading. Αυτόματα και ακαριαία. Ο κόσμος είναι λιγότερο χαζός ή απονήρευτος από όσο νομίζουν κάποιοι. Δεν κινείται τόσο η τιμή του Bitcoin από τον μέσο θαυμαστή του Musk.

Για να επανέλθουμε στο θέμα των miners και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμα και να μην πιάσουν άμεσα ένα ποσοστό που θα θεωρηθεί αποδεκτό, αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. Η τάση προς τα εκεί είναι αδιαμφισβήτητη. Ήδη εμφανίζονται νέες εισηγμένες στη Wall Street που έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας αποκλειστικά το mining όπως η Hut 8 Mining. Εννοείται αποκλειστικά με καθαρές μορφές ενέργειας. Συνυπολογίστε επίσης ότι οι κινεζικές αρχές κινούνται εναντίον των miners που πραγματικά μολύνουν, αφήνοντας τους υπόλοιπους στην ησυχία τους.

Μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της είναι πως ο Elon Musk δεν θα έχει θέση στο 9μελές συμβούλιο του Bitcoin Mining Council. Αντίθετα θα έχει ο Michael Saylor ως ιδρυτικό μέλος. Ίσως δεν είναι άσχετο ότι στο πρόσφατο συνέδριο του Μαϊάμι κυκλοφόρησε μια διεύθυνση Bitcoin όπου δείχνει πωλήσεις αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανήκε στον Musk. Γι' αυτό τώρα ξεκίνησε τα ενθαρρυντικά tweet, για να τα ξαναγοράσει. Μόνο που από την κοινότητα του Bitcoin δεν μπορεί να κρυφτεί. Η ποσοτική και η ποιοτική διαφορά σε σχέση με του Dogecoin είναι χαώδης.

Πράγματι, ο Musk έχει καταφέρει να κάνει μια «αρπαχτή». Πολύ πιθανό να καταφέρει να κάνει και άλλη, αλλά πρόκειται για μια πύρρειο νίκη. Θα έχει καταφέρει να χάσει το πιο πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο: την αξιοπιστία και το κύρος του.

Δεν θα προσποιηθώ ότι γνωρίζω πώς σκέφτονται οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά όταν έχεις προσωπική περιουσία που αξίζει 200 δισεκατομμύρια, πόσο παραπάνω όφελος να έχεις από 1-2 επιπλέον δισεκατομμύρια, αν το τίμημα είναι να ανακαλύψουν τον ύποπτο τρόπο που τα κέρδισες; Όταν πάψουν να σε θεωρούν αξιόπιστο; Θα έχεις κερδίσει λίγα, αλλά θα έχεις χάσεις πολύ περισσότερα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v