Γιατί πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Βitcoin

Οι «φάλαινες» που στέλνουν νέες ποσότητες Βitcoin προς τα ανταλλακτήρια και τι μας διδάσκει η ιστορία όταν συμβαίνει αυτό. Η μείωση του hash rate και το κυνήγι που εξαπέλυσαν οι κινεζικές αρχές. Κάτω από τις 30.000 δολάρια έπεσε η τιμή.

Γιατί πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Βitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν είναι ευχάριστα τα μηνύματα από το μέτωπο των ανταλλακτηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CryptoQuant, οι «φάλαινες» στέλνουν νέες ποσότητες Bitcoin προς τα ανταλλακτήρια. Όταν τα νομίσματα μεταφέρονται από τα ιδιωτικά πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια, σημαίνει πως οι προθέσεις των κατόχων στρέφονται προς τη ρευστοποίηση, ενώ όταν συμβαίνει το αντίστροφο, προς τη μακροχρόνια διακράτηση. Πρόκειται για μια ένδειξη που στο παρελθόν έχει φανεί αρκετά αξιόπιστη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ποιες είναι αυτές οι «φάλαινες»; Κυρίως Κινέζοι εξορύκτες (miners). Αυτή τη φορά η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αστειεύεται. Επιβάλλει τα μέτρα απαγόρευσης με πολύ επιθετικό τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των εξορυκτών στη χώρα. Συνεπώς χρειάζεται να πουλήσουν τα Bitcoin τους για να καλύψουν τα έξοδα της επένδυσής τους ή για τη χρηματοδότηση της μετακίνησής τους σε πιο ευνοϊκές τοποθεσίες, όπως το Καζακστάν ή το Τέξας.

Σε ορισμένες επαρχίες, οι αρχές έχουν εκδώσει διατάγματα με τα οποία εξουσιοδοτούν τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εγκαταστάσεις mining. Βέβαια αρκετοί από τους εξορύκτες είναι αδύνατο να βρεθούν, καθώς δεν χρησιμοποιούν τον τοπικό πάροχο. Έχουν αυτόνομη πηγή ηλεκτροδότησης από ηλιακά πάνελ και άλλες παρόμοιες μορφές πράσινης ενέργειας.
Αποτέλεσμα; Το Hash Rate, όπως ήταν αναμενόμενο, υποχώρησε. Με τον όρο Hash Rate αναφερόμαστε στη μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου Bitcoin. Όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, έχει πέσει αρκετά, αλλά ακόμα βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο για να προκαλέσει την παραμικρή ανησυχία.

Η επίθεση των κινεζικών αρχών δεν έμεινε στη δραστηριότητα της εξόρυξης αλλά απαγόρευσε στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Οι νόμοι ισχύουν από το 2017, αλλά αυτή τη φορά οι έλεγχοι εντείνονται κλείνοντας παραθυράκια, όπως το πάγωμα των λογαριασμών διαμεσολαβητών OTC (Over The Counter).

Οι επιπτώσεις

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιες πρόκειται να είναι οι επιπτώσεις από την επιθετική στάση των κινεζικών αρχών. Βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, καθώς όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση. Το bitcoin έχασε τις 30.000 δολάρια και η διάσπασή του συγκεκριμένου ορίου ίσως οδηγήσει το Bitcoin αρκετά χαμηλότερα.

Μακροπρόθεσμα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο αυτή την ώρα, αυτή η εξέλιξη είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο Bitcoin. Για ποιο λόγο; Οι εξορύκτες έχουν δύο επιλογές. Να περιμένουν υπομονετικά να δουν αν οι ρυθμιστικές αρχές θα τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους αργότερα ή να αποχωρήσουν από τη χώρα και να ξαναχτίσουν την επιχείρησή τους αλλού. Όπως είναι φυσικό, πολλοί αποφάσισαν να φύγουν από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους, να συσκευάσουν τον εξοπλισμό εξόρυξης, να τον μεταφέρουν σε μια νέα τοποθεσία, να τον εγκαταστήσουν από την αρχή και μετά να επαναδραστηριοποιηθούν. Για αυτό αν και έχει πέσει τόσο απότομα το Hash Rate, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο.

Η κίνηση της Κίνας επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα για τους επικριτές του Βitcoin. Το επιχείρημα ότι ο ασιατικός γίγαντας ελέγχει ή χειραγωγεί το δίκτυο επειδή εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι miners είχε πράγματι καταφέρει να πείσει πολλούς. Πλέον όμως έπαψε να υφίσταται. Στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν ελέγχει το Βitcoin. Ποτέ δεν το έλεγχε. Τι μεγαλύτερη απόδειξη υπάρχει από τις τελευταίες κινήσεις; Αν το έλεγχε, δεν θα επιδίωκε να το διώξει από το έδαφός της, κάτι που αποδεικνύει πόσο σαθρό ήταν το επιχείρημα από την αρχή. Πως το διακινούσαν είτε άσχετοι με το αντικείμενο είτε από δόλο.

Τα επιχειρήματα κατά του Bitcoin μόνο προσχηματικά σχετίζονται με περιβαλλοντικές ανησυχίες ή τις παράνομες δραστηριότητες. Αφορούν στον έλεγχο και τον περιορισμό της ελευθερίας. Πέρα από αυτούς που προασπίζονται τα συμφέροντά τους και αντιμετωπίζουν εχθρικά το Bitcoin, πολλούς τους τρομάζει η ελευθερία. Προτιμούν την «ασφάλεια» που τους προσφέρει ένας αφέντης ή αυτά που γνωρίζουν.

Ναι, αλλά ποιος μας διαβεβαιώνει πως δεν θα απαγορεύσει το mining και η αμερικανική κυβέρνηση; Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με την Κίνα. Οι Πολιτείες έχουν σημαντικό βαθμό αυτονομίας. Αρκετές από αυτές, όπως το Τέξας, το Γουαϊόμινγκ, η Φλόριντα, έχουν περάσει πρόσφατα νόμους ευνοϊκούς προς τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις σε αυτή την τεχνολογία αιχμής στο έδαφός τους. Έχουν εκλέξει γερουσιαστές και δημάρχους που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Bitcoin. Το Bitcoin δεν απολαμβάνει την υποστήριξη μόνο των «περιθωριακών» όπως παλαιότερα. Έχει φανατικούς φίλους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Χθες στην Times Square της Νέας Υόρκης δέσποζε μια τεράστια εικόνα του σήματος του Bitcoin. Ο λόγος; Εντάχθηκε και άρχισε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq η φάρμα εξόρυξης Bitfarms, η οποία έχει έδρα στον Καναδά και θα ηλεκτροδοτείται κατά 99,9% με καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι miners έχουν κάθε οικονομικό κίνητρο να αναζητήσουν το χαμηλότερο κόστος και να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει η πολιτική και κανονιστική σταθερότητα. Οι ΗΠΑ φαίνεται να αποτελούν τον μεγάλο ωφελημένο. Η Κίνα πιθανώς να υπέπεσε σε ένα από τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά λάθη της πρόσφατης ιστορίας. Στο σκάκι δεν χρειάζεται πάντα να κάνετε εσείς την πιο έξυπνη κίνηση. Μπορείτε να κερδίζετε εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των αντιπάλων σας.

Οι επενδυτές

Ποιοι θα χάσουν; Οι κάτοχοι Bitcoin που δεν έχουν προλάβει να λάβουν το «πορτοκαλί χάπι». Που δεν έχουν αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας. Από ό,τι έχει δείξει η ιστορία του Bitcoin, η μεταβλητότητα σε όρους δολαρίου ή ευρώ είναι το κόστος για τις μεγάλες αποδόσεις. Δεν αντέχουν όλοι τις διακυμάνσεις της διαδρομής, είτε επειδή δεν είναι ενημερωμένοι είτε επειδή δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους ως επενδυτικός τίτλος.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, το 60% των νομισμάτων που ρευστοποιήθηκαν τον Μάιο-Ιούνιο αγοράστηκαν τον Μάρτιο-Απρίλιο και πωλήθηκαν με ζημία. Μόνο το υπόλοιπο 40% αγοράστηκε νωρίτερα και πωλήθηκε με κέρδος. Τα «αδύναμα χέρια» υποχωρούν σε όφελος των μακροχρόνιων κατόχων.

Δείτε τα παραδείγματα της Google και της Facebook. Η κυβέρνηση της Κίνας τις έκλεισε ακαριαία στο έδαφός της. Ωστόσο τι επίπτωση υπήρξε στις μετοχές της Google και της Facebook; Μόνο προσωρινά υπήρξε υποχώρηση της τιμής τους, επειδή όντως χάθηκε για αυτές μια τεράστια αγορά. Ωστόσο πολύ σύντομα η αξία τους απογειώθηκε, καθώς λειτουργούσαν κανονικά εκτός Κίνας. Αναπτύχθηκαν, βελτιώθηκαν. Η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να σταματήσει. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρει τον δρόμο της. Πόσο μάλλον το Bitcoin, που πρακτικά δεν μπορεί να απαγορευτεί. Μόνο να εμποδιστεί η μετατροπή του στο τοπικό νόμισμα.

Τελικές σκέψεις

Μια περίπτωση υπάρχει για να εξαφανιστεί το Bitcoin: να μην υπάρχει ανάγκη γι' αυτό. Όσο όμως οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά σαν να μην υπάρχει αύριο, η ανάγκη για ένα σπάνιο ψηφιακό όχημα διαφύλαξης αξίας δεν είναι δυνατόν να μην προσελκύει το ενδιαφέρον. Εδώ βλέπουμε καθαρά για ποιο λόγο ανεβαίνει ο S&P 500. Είναι τόσο εμφανής η συσχέτιση, που πραγματικά δεν έχει έννοια να τη σχολιάσουμε.

Πού οφείλεται η άνοδος; Στην αύξηση της αξίας των επιχειρήσεων ή την υποτίμηση του δολαρίου; Κι αν ακόμα εξακολουθεί κάποιος να έχει αμφιβολίες, το επόμενο διάγραμμα τις ξεδιαλύνει. Όταν αυτό συμβαίνει στο αμερικανικό δολάριο, φανταστείτε με τι ρυθμό «εκτύπωσης» δημιουργούνται τα υπόλοιπα νομίσματα.

Όπως αναφέραμε προχθές, «Εάν έχω ένα Bitcoin στην κατοχή μου, αποκλείεται ποτέ να κατέχω κάτι λιγότερο από το 1/21.000.000 της συνολικής ποσότητας. Γιατί; Επειδή το μέγιστο που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι 21 εκατομμύρια νομίσματα. Ενώ αν έχω ένα ευρώ ή δολάριο, κυριολεκτικά δεν γνωρίζω το ποσοστό της συνολικής ποσότητας που θα κατέχω σε ένα χρόνο ή ακόμα και την επόμενη ημέρα!».

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v